[quote="myfunnygame"]wow, ciekawe, chętnie sam to przetestuję. Są jeszcze jakieś podobne ligi gdzie są jakieś odmienności. Coś pokroju Apertury w Meksyku(?) czy innym południowoamerykańskim państwie?
czyli kto awansuje tam? 3 zwycięzców tych periodów? plus zwycięzca z pary barażystów?
a co jeśli 2 razy jeden klub wygra taki period?[/quote]
Zacznijmy jeszcze raz bo z tym faktycznie jest trochę śmiesznie.
Zwycięzca awansuje bezpośrednio do Eredivisie i obojętnie czy wygrał po drodze period czy też nie.
Zwycięzcy poszczególnych period'ów mają zagwarantowane miejsce w barażach( niezależnie od miejsca w lidze na koniec sezonu, ale o tym dalej), czyli 6 drużyn. Oprócz tego do baraży przystąpią 2 kluby które zajęły 16 i 17 miejsce w Eredivisie.
Jeśli któraś drużyna wygra period po raz kolejny to wtedy do baraży awansuje drużyna która skończyła na 2 miejscu dany period.
I teraz pisze o tym dlaczego warto być wyżej na koniec sezonu w tabeli?
Kluby które zakończą sezon na miejscach 2-5 grają między sobą o awans, natomiast pozostałem 2 kluby z Jupiler League, grają z drużynami z Eredivisie. Mamy tutaj 8 drużyn podzielonych na 4 pary które graja 2 mecze. Następnie zostają 4 kluby, podzielone na 2 pary i tutaj już zwycięzcy awansują do Eredivisie jako 2 i 3 drużyna.
Może to trochę skompilowanie jest rozpisane,ale obecnie kluby rozgrywają baraże i warto zobaczyć kto ,z kim gra i jaką pozycję miał w tabeli. Wtedy się to robi bardziej przejrzyste.
Od siebie dodam, że do Eredivisie może awansować Sparta Rotterdam, która w tabeli Jupiler League zajęła ... 16 miejsce.
Co do innych lig to w Belgii jest jakoś tam z barażami dziwnie
Oprócz tego na pewno Brazylia bo tam to w ogóle nie wiem o co chodzi. Wiem, że są jakieś mistrzostwa stanowe i tyle.
Najnowsze posty