Wyniki wyszukiwania dla: gra

Strona

Heivland Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
23.06.2014 13:47    #10521     Football Manager - Świat taktyki - Gra w ataku bez sensu
Masz za słaby zespół, a ci którzy z tobą grają są za silni i wystarczy, że dobrze poustawiają indywidualne instrukcje.

Wueseu Partyzant

23.06.2014 13:40    #10522     Sufler - Porady do gry - Silnik meczowy FM 13 13.3.0
Witam, nie mam do końca pewności czy powinienem to wrzucić do suflera czy ogólnej, jednak owy silnik meczowy a raczej rozgryzienie go sprawia mi mały kłopot.

Gram w same managery od dłuższego czasu, zaczynałem od CM 3 a skończyłem bodajże na FM 10 :) i w swojej grze bardzo często stosowałem następujące ustawienie :

Lis Pola Karnego (Atak)

Lewy Skrzydłowy (Atak) Klasyczna 10 (Atak) Prawy Skrzydłowy (Atak)

Środkowy Pomocnik (Obrona)

Wysunięty Boczny O. (Wsparcie) Defensywny Pomocnik (Obrona) Wysuniety Boczny O.(Wsparcie)

Środkowy O.(Obrona) Środkowy O.(Obrona)
Bramkarz

Jak widzicie, dziele zespół na dwie formację - defensywną i ofensywną opierając grę na skrzydłach co ZAWSZE przynosiło efekty w postaci dużej ilości strzałów w światło bramki. Działało to tak : odbiór pilki na własnej połowie za pomocą bocznych obrońców i dwójki defensywnie ustawionych środkowych pomocników, po czym szybkie odegranie na skrzydła ofensywne i strzał na bramkę bądź dośrodkowanie do napastnika grającego jako Lis pola karnego, który szybką kontrę zamienia na bramkę bądź conajmniej sytuację bramkową tj. oddanie mierzonego strzału w światło bramki.

Dodam,że zwykłem grać płynnie i ofensywnie, stosując bezpośrednie podania ze swojeej połowy do formacji ofensywnej, a więc szybkie przerzucanie piłki przez całe boisko.

W teorii wszystko wygląda pięknie i aż prosi sie o działanie....niestety nie w przypadku fm 13...nie wiem dlaczego ale gra 1 wysunietym napastnikiem do którego zagrywają skrzydłowi nijak sie nie sprawdza.
W związku z tym, mam do was kilka pytań jako bardziej doświadczonych graczy w "nowsze" wersję FM'a.
Po pierwsze, jak w FM 13 działa ów silnik meczowy bo przecież to pod silnik meczowy układa sie taktykę ?
Czy zespoły grającę środkiem pola są "bardziej premiowane" od zespołów grających skrzydłami ? Oczywiście należałoby to uznać za bug silnika meczowego,natomiast chodzi o sam fakt występowania takiego zjawiska.
Jak wygląda sprawa gry 1 napastnikiem mającym za zadanie jedynie wykończyć akcję całego zespołu, czy aby silnik meczowy nie jest zbudowany w taki o to sposób, że jedyny napastnik wbiegający w linie obronną przeciwnika nie ma szans na zdobycie gola, tudzież te szanse są tragicznie znikome i stąd lepiej zagrać dwójką w ataku, a piłkę faktycznie rozgrywać środkiem pola?

Jakie są wasze przemyślenia na temat działania silnika meczowego w FM 13??
Dodam, że interesuje mnie gra drugoligowym średniakiem, nie żadnym potentatem z szeroką gwiazdorską kadrą.

marius_09 Partyzant

23.06.2014 09:12    #10523     Football Manager - Świat taktyki - Gra w ataku bez sensu
Czołem

Pytam bo już pomysłów nie mam. Gram sobie drużyną Sheffield, zacząłem na dodatku z bardzo niskich lig angielskich. Obecnie po 3 awansach jestem w League 2 no i zaczęło się. Nagle ni stąd ni zowąd drużyna zapomniała jak się gra w ataku. Napastnik dostaje piłkę i zamiast starać się wejść w pole karne lub podać do kolegi obok to cofa pod linię środkową do pomocnika środkowego. Jak mu ustawię częściej strzelaj to jeszcze gorzej bo ładuje z 16 metra mając przed sobą wolną drogę do wyjścia sam na sam. Poza tym często i gęsto jak już jest szansa na jakieś fajne rozegranie to na przykład napastnik ładuje w plecy wbiegającemu między obronę rywala ofensywnemu pomocnikowi. Napastnicy ustawieni jako fałszywa 9 i kompletny napastnik oraz jest ofensywny pomocnik. Niemniej jednak zmiany ról w napadzie niewiele zmieniają sytuację. Mentalność gry kontrola lub kontratak też nie wpływa na debilne zachowanie przodu. Jakieś podpowiedzi ?

lancos3-11 Partyzant

22.06.2014 22:52    #10524     Football Manager - Świat taktyki - Podstawy Taktyki
Gra środkiem z wąskim boiskiem i wysokimi obrońcami, oraz choć przeciętnymi wykonawcami przynosi fenomenalne efekty.

Makaronczterojaj... Partyzant

22.06.2014 20:55    #10525     Football Manager - Świat taktyki - Podstawy Taktyki
ja zacząłem grać 4 -1D-3P (Ś)-1OP-1, albo 4-1DP-3P(Ś)-2, albo też 4-1DP -1-2OP(LiP)-1

Panie Robal 15,że tak sobie pogadam. Napisanie takiej gry jest sprawą banalnie prostą. Po pierwsze należy wywalić tak zwany silnik meczowy bo to jest fikcja, co zresztą wynika z Pana wypowiedzi.

Potem należy ustawić pewne grupy prawdopodobieństwa i przypisać drużyny do odpowiednich grup. Potem należy zmniejszać lub zwiększać prawdopodobieństwo poprzez trening i pewne umiejętności w formacjach. Pewne taktyki powinny być defensywne, pewne neutralne a jeszcze inne ofensywne. Zamiast miliona taktyk i miliona dziwnych współczynników wystarczy powiedzmy 10 taktyki 10 współczynników. No i co najważniejsze gra musi grać na dystans. Ważna jest jeszcze informacja o pewnych zachowaniach przeciwnika i dobieranie taktyki do jego gry.
Była kiedyś taka gra mówił mi ojciec i nazywała się jak Bundesliga Manager Profesional. Przypomnę nieśmiało , że widziałem coś takiego jak fm 20...,gdzie trening ustawiono w miarę logicznie i co? I doopa. Oczywiście brakuje w tej grze ważnych informacji na temat swojej drużyny, ale po tym co kolega pisze to jest mało istotne.:)

Robsson93 Partyzant

[quote="Zymon"]Djalo i Arzhanov nie mam w bazie (gram na małej) a Sukuta-Pasu zobacze. Ale jeszcze mam takie pytanie. Lepiej zebym sprowadził tego Sukuta-Pasu czy Tafera lub Belfodila ?[/quote]

W fm 10 grałem dawno dawno temu, więc nawet nie wiem jakie mają umiejętnośc. Ale grając w 12 miałem okazję mieć w jednym zespole Belfodila i Tafera i to ten drugi strzelał mnóstwo bramek, byłem bardziej z niego zadowolony. Więc doradzam Ci bardziej Tafera. :)

Wueseu Partyzant

[quote="Zymon"]

Wueseu spróbuj może Nottingham Forrest, Nantes, Strasburg, Le Havre, Koeln . Jak mamy Ci pomóc jak nie napiszesz jaki FM, jaka łatka, uaktualnienie . Więcej danych przyjacielu.[/quote]

Grałem właśnie w Le Havre i szło mi idealnie - połowa sezonu i w zasadzie pewniak do awansu, półfinał Copa de Ligue i chyba przed ostatnia runda przed "ćwiartkami" Pucharu Francji. Niestety sejv sie "zepsuł" i jak już zacząłem od nowa to nie jest to ten sam zespół :( identyczne ustawienie, polecenia a nie potrafią wykończyć akcji i strzelić bramki.

Co do gry,FM 13 , uaktualnienie 13.3.0

Zymon Partyzant

Djalo i Arzhanov nie mam w bazie (gram na małej) a Sukuta-Pasu zobacze. Ale jeszcze mam takie pytanie. Lepiej zebym sprowadził tego Sukuta-Pasu czy Tafera lub Belfodila ?
był - będzie - jest zawsze IKS!

Robsson93 Partyzant

[quote="Zymon"]FM2010 10.3 . Potrzebuje napastnika do Lille początek 2 sezonu. Najlepiej jakiś silny szybki, skuteczny i nie musi być to jakiś wielki młody talent tylko zawodnik do pierwszego składu . Mam już Lacine Traore, Mandzukicia i Sonogo. Jesli chodzi o cene to tak max w granicach 8 mln euro bo nie chcę zadłużać klubu.[/quote]

Moje propozycje to:
-Richard Sukuta-Pasu
-Volodymyr Arzhanov
-Yannick Djalo

robal15 Młody aktywista

22.06.2014 17:29    #10530     Football Manager - Świat taktyki - Podstawy Taktyki
Bo taktykę zawsze układa się pod silnik meczowy, a nie pod zawodników. Tak zawsze było i będzie. W ten sposób są właśnie tworzone killer taktyki - wykorzystuje się silne jak i słabe strony silnika meczowego. Np. zapodam najbardziej banalny przekład: rzut rożny. Od 2008 roku jest luka w silniku meczowym, przez co u wielu graczy królem strzelców w lidze zostaje obrońca. Tyle lat minęło, a oni tego buga nadal nie naprawili. Cały czas da się strzelać gole z rogu tym samym schematem.
W końcu to jest tylko gra. Zawodnicy nie potrafią sami za siebie myśleć (niektórym graczom się o tym zapomina), tylko realizują jakieś tam schematy wcześniej zaprogramowane przez programistę.
"Bezczelny młody człowiek" Aga 2k15

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution