Jako że to FM17 żadnych poprawek nie będzie. Poza tym FMem delikatnie wyprzedza rzeczywistość i imo wychodzi mu to nieźle, faktycznie ogromne transfery są czymś coraz powszechniejszym i będzie ich więcej, chyba że UEFA wymyśli faktycznie skuteczne FFP. Tak czy inaczej nie każdy transfer w FMie tak wygląda, ale żeby oszczędzić to trzeba się wysilić. Na dobry początek polecam Hiszpański rynek - Bawarczycy lubią hiszpanów :p - w LaLiga jest obowiązek wpisania w kontrakt klauzuli odstępnego, warto posprawdzać kto ma jaką. W innych krajach klauzula pojawia się rzadko, więc musisz szukać zawodników na liście transferowej, niezadowolonych, albo bardzo dobrych w niewielkich klubach. Właśnie w FM17 wyciągałem Gudettiego z Vigo za 20mln. KOGO?! No ja wiem, że Johny nie jest mega gwiazdą (chociaż wczoraj strzelił Barcelonie :p), ale w FMie nie patrzysz na nazwiska tylko na atrybuty, Guidetti ma je świetne, w moich dwóch klubach zostawał królem strzelców serieA i Ligue1. Warto też sprawdzać długość trwania kontraktów piłkarzy, bo jak ma do końca niewiele czasu to większa szansa, że zejdą z ceny. A no i większa szansa, że oddadzą zawodnika z zaplecza zespołu który prawie nie gra, niż swojego kluczowego piłkarza. Warto też sprawdzać jak radzą sobie wielkie marki innych lig, jeśli Juve jakimś cudem nagle nie wejdzie do LM to jest całkiem prawdopodobne, że taki Dybala będzie chciał odejść. Jak się postarasz i dopisze fart to i Amiriego wyjmiesz za kilka milionów, mi się prawie udało go ściągnąć do drugiej bundesligi jak się wkurzył na swój klub, ale niestety w drugiej bundeslidze nie ma hajsu na takie wypłaty jakiej on sobie zażyczył, ciężko jednak podać konkretnych piłkarzy których na pewno wyciągniesz z danego klubu bo to często zależy od tego jak potoczy się rozgrywka i jeśli Barca pozyska nagle Dybalę i Icardiego to pewnie dość łatwo będzie wyciągnąć Suareza, ale jeżeli Luis pozostanie ich jednym obok Paco snajperem to próba wykupienia go jest raczej nieopłacalna, bo krzykną se 100mln, a gość ma 30 lat i trzeba wtedy szukać innego napadziora, np. Bellotiego, bo Toro pewnie nie gra w pucharach, a może wspomniany Icardi zażądał transferu bo Inter skończył poza LM?...
Najnowsze posty