W oczekiwaniu na FM 2009
Grzechoo 18.07.2008 17:11 413 czytelników 0 komentarzy
Choć do premiery FM-a 2009 zostało jeszcze sporo czasu, gracze nieustannie prześcigają się w pomysłach na usprawnienia i nowe opcje, które chcieliby ujrzeć w kolejnej wersji gry.
Mogłoby się wydawać, że ogrom opcji i rozwiązań, jakie oferuje nam Football Manager 2008, jest zupełnie wystarczający, a dla początkującego gracza nawet nazbyt rozbudowany. Jednak wszystko to, co otrzymaliśmy od Sports Interactive jesienią poprzedniego roku, to dla rzeszy graczy wciąż mało i żądają oni rozbudowania gry o kolejne elementy. Kilka tygodni temu o niektórych propozycjach pisał Pucek, czas na kolejny odcinek z serii "Bujna wyobraźnia fanów Football Managera"!

Rozbudowanie roli asystenta

Aktualnie zajmuje się on głównie treningiem, wydawaniem opinii o piłkarzach, proponowaniem zestawienia pierwszej jedenastki, a gdy mu to zlecimy, również prowadzeniem drużyny w sparingach lub w czasie naszego urlopu, zarządzaniem rezerwami i przedłużaniem kontraktów z zawodnikami. Tymczasem, zdaniem graczy, asystent powinien przeprowadzać również dogłębne analizy pomeczowe - dlaczego ponieśliśmy porażkę i co piłkarze zrobili źle, a co dobrze. Mógłby sporządzać również raporty na temat formy graczy, mówić o sposobach optymalizacji treningu czy też ewentualnych zmianach w taktyce, które mogłyby przynieść pozytywne skutki.

Szczegółowe analizy rywala

Obecnie wyznaczony do tego zadania scout bardzo powierzchownie określa jaką formację stosuje rywal, jakie są jego najmocniejsze i najsłabsze punkty. Według wielu w Football Managerze 2009 w analizach nasz pomocnik powinien dodatkowo dawać nam pewne wskazówki - przedstawiać możliwości wyeliminowania atutów rywala oraz proponować taktykę i piłkarzy, którzy mogliby w najlepszym stopniu wykorzystać niedoskonałości przeciwników.

Obozy przygotowawcze

Od kilku lat w grze posiadamy możliwość organizacji zagranicznego tournee, podczas którego rozgrywamy spotkania z zespołami danego kraju. Opcję tą można by wzbogacić o typowe obozy przygotowawcze, na których nasi zawodnicy ogrywaliby się, udoskonalali umiejętności i budowali kondycję. Fani chcieliby, aby możliwe było ustawienie takiego wyjazdu pod kątem konkretnych elementów piłkarskiego rzemiosła, które mieliby trenować nasi piłkarze.

Interakcja z zarządem, piłkarzami i mediami

Ciekawym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie konferencji prasowych, podczas których - w zależności od okoliczności - odpowiadalibyśmy na pytania dotyczące formy zespołu, przyszłości niektórych zawodników i dyspozycji drużyny. Zarządowi moglibyśmy przedstawiać potencjalne cele transferowe oraz przekonywać do słuszności zwiększenia budżetu płacowego i limitu pieniędzy do wydania na wzmocnienia. Generalnie od kilku lat utrzymuje się tendencja, w myśl której spora część graczy domaga się kolejnej dużej rozbudowy interakcji trenera z innymi modułami gry.

Większa rola agentów

We współczesnym futbolu więcej do powiedzenia podczas transferu mają agenci, niż piłkarze. To oni negocjują kontrakty i szukają nowych klubów dla swoich klientów i na tym miałaby polegać ich rola w FM-ie 2009. Aktualnie polecenie prowadzonemu przez nas klubowi zawodnika przez jego agenta jest zjawiskiem niezwykle rzadkim, teraz miałoby się stać powszechnym i niemal nieodzownym podczas przeprowadzania transakcji, dodatkowo możliwe miałoby się stać budowanie dobrych relacji z poszczególnymi agentami (tak, jak obecnie rozwija się kontakty z innymi trenerami), dzięki czemu łatwiej byłoby transferować piłkarzy, którymi dany agent się opiekuje.

Szersza współpraca klubów filialnych z patronackimi

Współpraca nie miałaby się kończyć na corocznym wynagrodzeniu dla filii, wypożyczeniach i sparingu. Moglibyśmy terminowo wymieniać trenerów i piłkarzy, którzy poprawialiby jakość swojego warsztatu i umiejętności. Kolejną ciekawą opcją byłoby wprowadzenie konsultacji w sprawach usprawnienia szkolenia i administracji.

Pomysłów graczy są dosłownie tysiące, jednak ile z nich będzie miało szanse na realizację w nowym Football Managerze? Prawdopodobnie lista zmian, jakie znajdą się w FM 2009 jest już ustalona i nic nowego nie zostanie do niej dodane, więc pozostaje nam poczekać około miesiąca, kiedy to według nieoficjalnych zapowiedzi pojawić się mają pierwsze informacje na temat nowej odsłony serii.