Road to FM Live: zapisujemy się!
jakubkwa 22.07.2008 01:26 368 czytelników 0 komentarzy
Mamy klub pod jedyną w swoim rodzaju nazwą, lokalny krawiec powoli rozpoczyna produkcję szalików i flag w naszych wspaniałych barwach, a zawodnicy ze świeżo skompletowanego składu już przebierają nogami na myśl o meczach. Czas więc je zaplanować!
W Football Managerze Live możemy zgłosić swoją chęć do rozegrania meczu w dosłownie każdej chwili. Jeśli jednak nie zapiszemy się do żadnych rozgrywek, będziemy mogli mierzyć się z innymi jedynie w spotkaniach towarzyskich - gra może i będzie przyjemna, ale na dłuższą metę z pewnością nużąca. Samym meczem więc, tak przygotowaniem do niego, jak i przebiegiem, zajmiemy się w kolejnej części serii Road to FM Live, dzisiaj zaś skoncentrujemy się na federacjach i rozgrywkach. W tym miejscu wypadałoby wrócić do początku, czyli do samouczka, który ma nam pomóc w pierwszym kontakcie z grą. Ostatni jego punkt brzmi Zapisz się do federacji korzystając z narzędzia pod jakże oczywistą nazwą Football Association Finder (Poszukiwacz Federacji). Przyjaźnie nas ono powita, po czym przejdzie do zadawania pytań – pierwsze dotyczy pory dnia, w której spodziewamy się grywać najczęściej (dodatkowa opcja to weekendy), drugie zaś przewidywanej intensywności rozgrywki. Na podstawie naszych odpowiedzi FA Finder będzie próbował znaleźć odpowiednią dla nas federację (choć nie zawsze mu się to uda). Trzeba bowiem wiedzieć, że te różnią się między sobą nie tylko nazwą – każda z nich opisana jest zestawem parametrów takich jak reputacja, majątek, ilość meczów, jakie może zagrać za nas AI, maksymalna liczba zespołów czy właśnie czas rozgrywania spotkań. Od tego, jak bogata jest dana federacja w dużej mierze będą zależały nagrody pieniężne do wygrania w poszczególnych rozgrywkach przez nią prowadzonych. Już za sam udział są przewidziane odpowiednie sumy, ale wiadomo, że im wyżej zajdziemy, tym więcej zarobimy. To, do jakich rozgrywek w ramach federacji zostaniemy przydzieleni, nie zależy już od nas – przypisywaniem zespołów do odpowiednich lig lub pucharów zajmują się w grze moderatorzy. Oprócz tego w grze istnieją też tzw. superfederacje, które prowadzą najbardziej prestiżowe rozgrywki „międzynarodowe”, czyli pomiędzy drużynami z różnych federacji. Tym jednak na początku nie musimy się za bardzo martwić, bo nie jest tak łatwo się do nich dostać. Warto dodać, że FA Finder to tylko jedna możliwość wyboru federacji – równie dobrze możemy sami przejrzeć listę dostępnych organizacji tego typu i po zapoznaniu się z detalami dotyczącymi każdej z nich wybrać tą, która najbardziej nam pasuje. Do federacji należy zapisać się przed startem sezonu – data jego rozpoczęcia jest podawana do publicznej wiadomości na kilka dni przed tym faktem – wtedy organizatorzy mają na tyle czasu, żeby przypisać nas do odpowiednich rozgrywek. Po rozpoczęciu sezonu tworzone są terminarze, w których określona jest ostateczna data rozegrania każdego spotkania. Po przekroczeniu tego terminu gra przyznaje prawa do rozegrania meczu jednemu z menedżerów – temu, który był dłużej w ostatnim czasie dostępny. Dostaje on na to 24 godziny, w czasie których musi zmierzyć się z zespołem przeciwnym – może czekać licząc na to, że rywal akurat wejdzie do gry, albo po prostu zagrać z drużyną prowadzoną przez AI. Jeśli w ciągu doby spotkanie nie zostanie rozegrane, zostanie przeprowadzona jego komputerowa symulacja (z AI po obu stronach). Te wytyczne dotyczą również odpowiednio skonfigurowanych rozgrywek nieoficjalnych. Bowiem oprócz lig i pucharów, które odbywają się w ramach federacji, a których zaletą jest to, że udział w nich jest darmowy, a wyciągnąć można sporo, każdy gracz może stworzyć własne rozgrywki! Te są może pozbawione wymienionej wcześniej cechy, bo nikt nam pieniędzy na pulę nagród nagle nie wyczaruje, ale nie znaczy to, że gra toczy się tylko o honor czy satysfakcję. Odpowiednią sumę zbieramy bowiem od uczestników – określamy ich liczbę oraz opłatę za przystąpienie do rozgrywek i już mamy sporo pieniędzy do obdzielenia. Zresztą konfiguracja swojej własnej ligi czy pucharu może być naprawdę mocno zaawansowana. Oprócz tworzenia faz (np. grupowej i pucharowej) i zasad podziału wynagrodzeń możemy też wybrać zasady gry, takie jak liczba rezerwowych i możliwych zmian, klasy zespołów biorących udział w rozgrywkach czy nawet dopuszczalne rozmiary boiska. Ważna jest też odpowiednia kwalifikacja rozgrywek – czy mają być to zawody dla seniorów, czy może juniorów w określonym przedziale wiekowym? Równie istotne jest ustalenie dostępności zawodów - publicznej lub prywatnej. W tym pierwszym wypadku będzie mógł się do nich zgłosić każdy spełniający określone warunki, w drugim zaś to my będziemy musieli zająć się rozesłaniem zaproszeń do innych menedżerów. Gdy wszystko jest gotowe czekamy jeszcze tylko aż wymagana liczba graczy potwierdzi swój udział i nasze skrupulatnie przygotowane rozgrywki wchodzą w życie! W odpowiednim miejscu w grze znajdziemy listę wszystkich nierozpoczętych, trwających oraz niedawno ukończonych rozgrywek. To miejsce ratuje nas, jeśli na przykład przespaliśmy początek sezonu i nie zapisaliśmy się do żadnej federacji, a co za tym idzie nie bierzemy udziału w żadnej oficjalnej lidze czy pucharze. Tych stworzonych przez użytkowników jest tyle, że z pewnością przez cały sezon nie będziemy się nudzić - tym bardziej, że możemy brać udział w tylu towarzyskich rozgrywkach naraz, ile tylko dusza zapragnie. Wystarczy przefiltrować spis wedle określonych czynników, wybrać z pozostałych na liście interesującą nas pozycję, zapisać się i czekać na komunikat o początku zmagań. A po nim wreszcie zacząć grać! Jak to wygląda – dowiecie się z kolejnego materiału z serii Road to FM Live, na który już serdecznie zapraszam.