Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

lechpoz Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
19.01.2009 14:28    #2571     Sufler - Porady do gry - CA a atrybuty
[quote=zig77]Lechpoz brawo. Właśnie o takim wyjaśnieniu zagadnienia myślałem zakładając ten temat.

Z tym, że chciałbym jeszcze wrócić do 2 rzeczy, które były poruszane wcześniej.
1. Nie zgadzam się z tym, że pewne pozycje na boisku w FM 2009 są lepiej oceniane od innych.
2. Lechpoz jak zmieniłeś Gargule słabszą nogę na wartość 1 to ona jak powiedział M8 po przemianowaniu też musiała przybrać wyższą wartość, prawda? Przynajmniej nieznacznie.[/quote]

1#. Na pewno częściowo masz racje, sam zauważyłem, że niektóre pozycje są jakby lepiej oceniane, w każdej z części FMa, znalazłaby się pozycja, która była trochę surowiej oceniana, jednak nie uznałbym tego jako błąd, bo dużo zależy od taktyki... np. ja jestem zwolennikiem różnych odmian 4-4-2 diamond. W tej taktyce surowo oceniany zawsze jest DEF POM. Dla porównania w taktykach 4-5-1 z dwoma def pom. już jest o wiele lepiej, bo jeden może wspierać drugiego i się tak nie zajeżdżają...
2#. Tak macie racje, gra słabszą nogą też jest atrybutem, który może być szkolony w związku z tym Garguła zamiast ustawionej 1, pewnie miał w grze ~3.
Tak samo jak wcześniej napisaliście że Malinowski ma 2 a Garguła 16, w edytorze pierwszy ma 1, a drugi 17... (wynikało by z tego że riserczerzy Malinowskiemu dali za niskie atrybuty, a za wysokie CA - więc silnik podciągnął, a w przypadku Garguły było odwrotnie - za wysokie noty, a za niskie CA i silnik poobcinał niektóre noty...

Co do skali to przyjąłem że jest ona od 1-99, bo tak samo było w legendarnym FMModifier dla wesji 08, choć po zastanowieniu się, doszedłem do wniosku, że mogę się mylić i pewnie skala dla silnika wynosi od 1-255, bo tak by było łatwiej w języku komputerowym. Naturalnie nota 255 to widoczna dla nas 20. Nota 250 będzie też 20, choć dla silnika będzie ona notą 19,xxx. Takie rozwiązanie jest konieczne, żeby przez trening wszystko równomiernie rosło. Poza tym prawdziwy wzór na CA=x plus y plus z (czyli ten co znają tylko panowie z SI) musi być na większych liczbach niż od 1-20 żeby to wszystko się zgadzało. Ułamki not są konieczne, kto korzystał kiedyś z FMModifiera wie, że nie zawsze 19 jest dziewietnastką, bo może to być 18,6 albo 19,4... Wiadomo że z 19,4 jest o wiele bliższa droga do 20 niż z 18,6.

tinpex Partyzant

17.01.2009 11:20    #2572     Sufler - Porady do gry - edytor FM2009
witam, mam problem ze znalezieniem edytora.. FM zainstalowałem przez Steam'a no i na dysku nie mam nigdzie żadnych plików, jedynie w dokumentach taktyki, save'y itp. a skrótu do edytora nigdzie nie ma... jest jakiś sposób żeby go uruchomić/ściągnąć?

Rafcioos Partyzant

16.01.2009 17:26    #2573     Sufler - Porady do gry - Załamująca postawa drużyny
Ostatimi czasy to co zaczynają grać moi "zawodnicy" przechodiz pojęcie.
Awansowałem do championship, kupiłem naprawde kilku ciekawych zawodników, przez polowe sezonu jakoś sobie radzili. Zaczelo byc zle, zmienilem taktyki, po kilku meczach przystosowawczych znowu gites. A od kilku meczu to co "grają" moi "pilkarze" wole o pomste do nieba, A klasa Ligi Polskiej lepiej gra. Seria batów w lidze, przed momentem przegrałem(!) z własnymi REZERWAMI (!). Ot, sparing w srodku sezonu, jako ze 11 dni przerwy, coby z "formy" nie wyszli.
Tutaj pytanie: czy mieliscie takie sytuacje i jak temu zaradzić?
Mam bardzo niską skuteczność napastników, 90% bramek strzelają moi pomocnicy, z dystansu tudziez skrzydlowi po rajdzie. Taktyka dobrana tak, aby napastnicy dostawali czesto piłów. System 4-4-2, z czego skrzydlowi,1 pś na ofensywie, z wolnym elektrone, drugi dpś. Jeden napastnik mniejszy pasek na kreatywności i ataku, drugi max wysuniety. Jeden wysoki, drugi niski, atrybuty niezbedne na poziomie dobrym. Czy gram na odgrywajacego czy nie, efekt taki sam, czyli zaden. Gdyby nie zgrana i dobra obrona to mialbym 24 miejsce bankowo juz w polowie sezonu.

Mam nadzieje, że jakoś pomożecie. Pozdrawiam.

Edit: Gram w Championship

Veni Partyzant

15.01.2009 21:03    #2574     Sufler - Porady do gry - dosrodkowania a podania
Moi zdaniem to zależy od taktyki i rozstawienia graczy. W poleceniach indywidualnych mozesz zazucic zawodnikom dosrodkowania z pola lub z lini koncowej itp.

Goldberg1987 Partyzant

13.01.2009 21:44    #2575     Sufler - Porady do gry - Efekt rozmowy motywacyjnej!
[quote=Azi]Oto doskonaly przyklad co mozna osiagnac na odrobinie szczescia i przede wszystkim modyfikacji taktyki oraz dobrej rozmowie motywacyjnej w przerwie :D
http://img17(...)7zx9.jpg[/quote]

Tez przegrywałem z Man City 3-1, alw wyciagnąłem na 4-3
http://s4.za(...)jpg.html

Azi Partyzant

13.01.2009 18:35    #2576     Sufler - Porady do gry - Efekt rozmowy motywacyjnej!
Oto doskonaly przyklad co mozna osiagnac na odrobinie szczescia i przede wszystkim modyfikacji taktyki oraz dobrej rozmowie motywacyjnej w przerwie :D
http://img17(...)7zx9.jpg

fpskora Partyzant

13.01.2009 10:56    #2577     Sufler - Porady do gry - problem z końcówkami
[
Hem zapytam może z innej beczki bo zastanowiła mnie opisana sytuacja z ścisłym kryciem ... wszystkie łatki masz zainstalowane.

A wracając do taktyki skoro odpada przetrzymanie piłki w obronie, to naturalnym wydaje się spróbować maksymalnie szybko odbierać piłkę przeciwnikowi i utrzymywać się przy niej w ataku pozycyjnym, czyli o ile kondycja piłkarzy na to pozwala spróbuj założyć pressing na te ostatnie kilka minut. Innymi sposobami może być zagęszczenie środka boiska, ale to już zależy od przeciwnika. Jeśli żaden sposób nie pomaga pozostaje na chwilę obecną, jaką opisałeś murowanie bramki wszelkimi sposobami, a później nie pozostaje nic innego jak wykazać się na rynku transferowym.[/quote2]

Oj, widzę że nie bardzo radzimy sobie ze stosowaniem ścisłego krycia... Otoż opcja ta nie jest i nigdy nie będzie lekiem na całe zło, zwłaszcza w słabych drużynach. Do stosowania tego polecenia potrzebni są zawodnicy o bardzo wysokich wspołczynnikach krycia, przewidywania i ustawiania, także decyzji, a dobrze by byli szybcy. Po drugie, im lepszy zawodnik ściśle kryty, tym słabsze efekty, zwłaszcza gdy stosujemy je cały mecz. Dlatego, że zawodnik taki potrafi uwolnić się na kilku metrach spod opieki ściśle kryjącego plastra (jeśli ma większe przyspieszenie to jest właściwie nie do zatrzymania). Dlatego ja ścisłe krycie stosuję tylko jako polecenie indywidualne, po uprzednim porownaniu atrybutow i nigdy u środkowych obrońcow!

Co się zaś tyczy problemu z końcowką. Rzeczywiście, raczej nie chodzi o kondycję (pamiętajmy, że przeciwnikowi też spada). Niestety, faktem jest, iż silnik nowego FMa wyjątkowo lubi serwować nam bramki w końcowkach i to zazwyczaj przeciwko nam. Ale ja znalazłem sposob, ktory narazie daje radę (aktualnie gram Leeds Utd, więc kadrowo nie rewelacja ale i nie szajs) - mam specjalną taktykę opartą na Regule Dwojki, gdzie piłkarze grają krotką piłkę, w normalnym tempie przy grze na czas na samym środku. Linia obrony umiarkowanie cofnięta, dla piłkarzy ofensywnych (napastnik i skrzydłowi) gra z piłką częsta. Sproboj. Może ŁKS też chwyci :)

Pozdrawiam

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

13.01.2009 10:40    #2578     Sufler - Porady do gry - problem z końcówkami
[quote=marekkk88]mam cofniętą linie obrony bo moi środkowi obrońcy do sprinterów nie należą, boczni obrońcy nie włączają się do akcji, gra na czas w 80 minucie jak wygrywam 1:0 to na maksa, podania mam caly czas na krótkie. Co ciekawe ścisłe krycie zawsze działa w ten sposób, że ten kryty zawodnik strzela po 2 bramki w meczu bedąc zupełnie nie pilnowany. Najprawdopodobniej dlatego, że mam wolnych obrońców i poprostu nie dają rady. Oczywiście jak to w ŁKS-ie bywa o kasie na transfery nie ma co marzyć, a dobrych obrońców bez kontraktu jest nie wielu[/quote]

Hem zapytam może z innej beczki bo zastanowiła mnie opisana sytuacja z ścisłym kryciem ... wszystkie łatki masz zainstalowane.

A wracając do taktyki skoro odpada przetrzymanie piłki w obronie, to naturalnym wydaje się spróbować maksymalnie szybko odbierać piłkę przeciwnikowi i utrzymywać się przy niej w ataku pozycyjnym, czyli o ile kondycja piłkarzy na to pozwala spróbuj założyć pressing na te ostatnie kilka minut. Innymi sposobami może być zagęszczenie środka boiska, ale to już zależy od przeciwnika. Jeśli żaden sposób nie pomaga pozostaje na chwilę obecną, jaką opisałeś murowanie bramki wszelkimi sposobami, a później nie pozostaje nic innego jak wykazać się na rynku transferowym.

tomek89 Partyzant

07.01.2009 18:54    #2579     Sufler - Porady do gry - Asystent trenera
Praktyczna uwaga ode mnie: jeśli nie trenujesz klubu - giganta najlepiej aby asystent miał wysoki atrybut taktyki, taki asystent to skarb, gdyż pozwala zaoszczędzić jedno miejsce pracy dla trenera. Trening taktyczny jest mało skomplikowany, w zasadzie nie trudno o asystenta o atrybucie taktycznym 17< a to daje juz bodajze 6 gwiazdek. Miejsca trenerskie lepiej pozostawic dla konretnych fachowców, odpowiedzialnych za skomplikowane treningi ( SFG, panowanie nad piłką ) a przede wszystkim atak i obrona ( bo jedno z nich jest trenowane przez większość piłkarzy w stopniu mocnym/intensywnym więc warto mieć tutaj dobrego trenera ).

Co do zdolności asystenta można jeszcze rzucić okiem na atrybut motywowanie ( przydatne w rozmowie z piłkarzami ). Do tego oczywiście atrybuty wymienione przez Arka96.

Od niechcenia luknij sobie także na wiedze potencjalnego asystenta - im bardziej rozległa i więcej krajów obejmuje, tym lepiej dla Twojego klubu.

Marcin22 Żołnierz frontu ideologicznego

07.01.2009 18:11    #2580     Sufler - Porady do gry - Asystent trenera
[quote=handballer]Klub musi mieć większą reputację.[/quote]
Dzięki temu zatrudnisz większą liczbe trenerów/asystentów.
[quote=eMiKa] Wydaje mi sie ze jak rozbudujesz sobie baze treningowa to powinna sie zwiekszyc liczba trenerow.[/quote]

[quote=rakowiec89]
moge ci pomoc....tylko ze sa to kombinacje dla trenerow by mieli maximum gwiazdek czyli w tym przypadku 7 a zeby miec trenera z 5 6 gwiazdkami musi miec naturalnie nieznacznie mniejsza wartosc atrybutow....

trener od taktyki---->taktyka powyzej 18

trener od bramkarzy---->trening bramk. powyzej 18

trener od areobicu i sily----->sila powyzej 18

trener od defensywy---->defensywa na 18 i taktyka na 18,defensywa 19 a taktykę na 14,
defensywa 20 i taktyka na 10.(rozne kombinacje)

trener od panowania nad pilka----->18 technika 18 psychika,19 technika 14 psychika,
20 technika 10 psychika

trener od ataku----->18 atak 18 technika,19 atak 14 technika,20 atak 10 technika

trener od strzalow----->18 technika 18 atak,19 technika 14 atak,20 technika 10 atak

najtrudniej jest pozyskac trenera od stalych fragmentow----->
--Technika 17 Psychika i Atak tak aby z połączenia obu treningów wychodziło 39
--Technika 18 Psychika i Atak tak aby z połączenia obu treningów wychodziło 36
--Technika 19 Psychika i Atak tak aby z połączenia obu treningów wychodziło 33
--Technika 20 Psychika i Atak tak aby z połączenia obu treningów wychodziło 30

mysle ze pomoge nie tylko tobie ale i innym....[/quote]

korzystaj z innych wypowiedzi ;)

P.S. Już to gdzieś było ;):
http://www.cmrev(...)ow_.html

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.