Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

Spinx Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
11.05.2010 21:29    #2201     Sufler - Porady do gry - Słaba skuteczność.
Pobaw się taktyką(najlepiej w sparingach). Ja grając Polonią Warszawa przez dłuższy okres miałem ostrą nieskuteczność, tzn moi zawodnicy;P Pobawiłem się taktyką, kazałem im oduczyć lub nauczyć jakiś zagrań i efekty były;) Dużo zależy od taktyki. Sprawdź jaka pasuje najlepiej do Twojej drużyny. Powiedzmy zagraj wyjściową 4-4-2 lub 4-3-2-1 :)

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

11.05.2010 14:00    #2202     Sufler - Porady do gry - Co jaki czas zmiana taktyki?
Ja taktyki (w sensie ustawienia piłkarzy na boisku, a nie poleceń drużynowych i indywidualnych) w zasadzie w ogóle nie zmieniam. Wybierając klub staram się na początku rozgrywki dopasować taktykę i styl gry do charakteru zespołu, a potem konsekwentnie gram tym ustawieniem, dokonując jedynie korekt. Zgrany team, umiejący się odnaleźć w zadaniach na boisku często pokona bardziej utytułowanego rywala z niezgranymi gwiazdami.

Z moich obserwacji wynika, iż przy każdej zmianie taktyki spada 'poziom zgrania zespołu', gdyż jest to poziom zgrania pod daną taktykę. Możesz więc mieć personalnie skład niezmienny przez 10 lat, ale jeśli będziesz zmieniał ustawienia zawodników na boisku i taktykę, to zespół może się i przez te 10 lat nie zgrać.

Dla mnie receptą jest gra dość wąską kadrą (max. 22 - 24 piłkarzy) i wymiana co sezon max. 10% składu, co - jak łatwo policzyć - daje dwa lub trzy transfery na sezon. A że się talentów nie pościąga i inne kluby zabiorą? Trudno. Zresztą, taka gra w większym stopniu odzwierciedla rzeczywistość, w której transfery, które połowa chwalących się na forum graczy robi co sezon, w rzeczywistości przeprowadzane są raz na 10 - 15 lat. Przeglądając dział z przechwałkami zobaczysz, że połowa wypisujących tam osób w pierwszym sezonie ściąga sobie przynajmniej 5 piłkarzy, a w każdym następnym jeszcze więcej, żeby tylko w pierwszym zespole mieć wszystkich graczy z potencjałem -9 lub przynajmniej 160.

W mojej ocenie, mniejsza ilość bardziej przemyślanych transferów stabilizuje sytuację w zespole, wprowadza harmonię. Poza tym, nie zmieniając często taktyki (tj. długo grając tą samą) zauważysz więcej jej braków niż przy notorycznych zmianach ustawień. A to pozwoli na dokonywanie bardziej przemyślanych korekt.

W kwestii dostosowywania taktyki pod przeciwnika - zależy, jak dobrym klubem grasz. Zakładając, że średnim lub słabym, polecam zostawić ustawienie piłkarzy na boisku takie, jakie jest, i 'bawić się' poleceniami drużynowymi i indywidualnymi. Standardowe 433 może dzięki temu stać się ustawieniem ultradefensywnym, w czasie, gdy 451 może być bardzo ofensywne. Ale zawodnicy się nie pogubią i będą zgrani. A Ty możesz wykazać się w konfiguracji ustawień zespołu, tworząc elastyczną taktykę, dobrą na zespoły z górnej półki, jak i z końca tabeli.

Całkowita zmiana taktyki przydatna bywa jedynie pod konkretne mecze, lecz wiąże się z ryzykiem. Zdarza mi się całe lata grać systemem 451, po czym, na jeden mecz, zmienić na np. 343 albo coś innego. Czasami to zdaje egzamin, wprowadza świeżość do gry zespołu i udaje się pokonać murowanego faworyta. A czasem kończy się porażką 0:5. Niemniej, gdy stawka nie jest zbyt wysoka, warto czasem zaryzykować.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Bolson Minister ds. Nagłych

Grupa: Moderator
Spróbuj kliknąć w ekranie taktyki na grajka, żeby wyświetliła się jego rola, potem klikasz na zaawansowane. Następnie w poleceniu "gra szeroko" ustawiasz "przy linii bocznej". Tak samo jest, gdy grasz klasyczną taktyką.
Frankly, I don't give a damn.
OH YEAH https://www.youtu(...)RVTTntoI
CREAM OF THE CROP https://www.youtu(...)Bjl3MWWs

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

11.05.2010 13:30    #2204     Sufler - Porady do gry - za silna liga, za słaby skład
frish
Partyzant
Dodano: 07/05/2010 @ 12:46 Odpowiedź #7
"haha dobre. powiedz mi czy jest jakiś sposób , ktory pokazuje czy byl uzywany edytor czy nie."

Edytor może nie, ale chyba na pierwszym ekranie, który pokazuje się po załadowaniu save'a jest ilość zapisów stanu gry. Stawiam, że będzie ich podobna ilość do rozegranych meczy ligowych.

Sam gram Hellas Verona. Awansowałem w pierwszym sezonie do Serie B po barażach z 5 miejsca zajętego w lidze. W drugim sezonie też grałem w barażach. Ale w barażach o utrzymanie. Utrzymałem się ostatecznie, lecz prawie spuściłem klub z powrotem do Serie C.

Mówiąc szczerze, średnio chce mi się wierzyć w awans sezon w sezon z czwartej do pierwszej ligi we Włoszech...

Odpowiadając na Twoje zapytanie - polecam pościągać z wolnego transferu doświadczonych zawodników (28 lat i starszych), mających doświadczenie w Serie A. Ale myślę, że nikt tu nie gra starym składem, tylko kupuje talenty z edytora (takie wnioski się nasuwają czytając przechwałki i rekordy, gdzie każdy ma w składzie iluś anonimowych na początku gry zawodników z pot. ab. -9). Jeśli nie doświadczeni gracze, to może, z braku skrzydłowych, taktyka 451 z czterema obrońcami w linii, defensywnym pomocnikiem, trzema środkowymi, ofensywnym i osamotnionym napastnikiem? Ogólnie defensywne taktyki we Włoszech się sprawdzają. Dodałbym do takiej taktyki oczywiste podania środkiem, a w trakcie spotkań wąską grę i maksymalne zagęszczanie środka pola (polecenia takie, jak 'nękanie rywali', 'skrócenie pola gry';). Może specjalnie sobie dużo sobie nie postrzelasz, ale remisy lepsze niż porażki.

Polecam również 'pałowanie się' z managerami przeciwnika - rzadko ma to negatywny efekt na grę zespołu, a czasem potrafi namieszać graczom przeciwnika w głowach, czego efektem są np. niewykorzystane sytuacje sam na sam z naszym bramkarzem.

Następną sztuczką wartą wypróbowania jest rozpoczynanie spotkań za każdym razem inną taktyką (im bardziej absurdalna, tym lepiej, np. 1-8-2-0), zaś już w pierwszej minucie ustawianie zawodników na normalnych pozycjach. Pojawi się komunikat w mediach, że zaskakujesz przeciwników taktykami i każesz zgadywać managerom rywali, w jakim wyjdziesz ustawieniu. A w rzeczywistości grać będziesz od drugiej minuty meczu normalnym ustawieniem. Przeciwnik jednak dostosowywać się będzie w trakcie meczu pod Twoją wyjściową taktykę i dopiero potem będzie ją zmieniał.

Ogólnie patentów jest dużo, a zajęcie 17 miejsca w lidze jest osiągalne.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

NORMAN Partyzant

10.05.2010 20:23    #2205     Sufler - Porady do gry - Co jaki czas zmiana taktyki?
Żeby zawodnicy dostosowali sie do twoich założeń taktycznych, to prócz masy czynników potrzeba im 10-12 meczy, co nie zmienia faktu, że np. przeciw rywalowi z wyższej półki warto zagrać "nieco" inaczej. Ja nie zmieniałem taktyki przez 4 sezony niezależnie od rywala, co nie przeszkodziło mi w osiąganiu sukcesów.

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

10.05.2010 17:51    #2206     Sufler - Porady do gry - Co jaki czas zmiana taktyki?
W pewnym sensie ma- ekipa musi się zazębić w danym ustawieniu, nauczyć się w nim grać, a ciągłe zmiany taktyki to utrudniają.

Lepiej starać się grać możliwie jak najdłużej jedną taktyką z zmianą poleceń.
#TeamTyniec

cancel08 Partyzant

10.05.2010 17:42    #2207     Sufler - Porady do gry - Co jaki czas zmiana taktyki?
Witam,
Czy częsta zmiana taktyki może mieć negatywny wpływ na naszych zawodników? Czy mogą nigdy nie osiągnąć dostatecznego poziomu zgrania? Bardzo lubię tworzyć nowe taktyki pod konkretnego rywala ale zastanawiam się czy nie ma to negatywnego wpływu na drużynę.
Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :).

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
10.05.2010 12:11    #2208     Sufler - Porady do gry - Zawyżone ceny.
Marudzicie. :P Klub zawsze będzie chciał więcej pieniędzy za gracza, który jest kluczowym zawodnikiem zespołu, niż jest on wart. Wartość w profilu to średnia, szacunkowa wartość. Jedni by nigdy za danego piłkarza tyle nie dali (nie lubią go, nie pasuje do taktyki), a inni (zazwyczaj klub w którym on gra, może jeszcze Ty i ewentualnie kilka innych klubów) uważają, że byłby idealnym wzmocnieniem i jest wart dużych pieniędzy. Stąd wychodzi taka mocno uśredniona wartość (klubów niezainteresowanych jest zawsze więcej).

@gilbert_busko
W drugą stronę też to działa. Jako przykład podaję: Nemanja Matic. W 2013 roku Chelsea wypuściła tego piłkarza, bo uznali go za niepotrzebnego. Ściągnąłem go z wolnego transferu, zagrał u mnie niezły sezon (w 35 meczach 1 gol, 4 asysty, raz gracz meczu, średnia ocena 7,08) i był wyceniany na 4,4 mln euro. Mimo to nie byłem do końca zadowolony z niego, bo miał być rozgrywającym, a 4 asysty to za mało. Zgłosiło się Burnley z zapytaniem ile chcę, więc rzuciłem na odczepnego 10 mln. Zapłacili tyle, a ja nie mogłem negocjować, bo prezes uznał że grzechem by było taką ofertę odrzucić. Gdy później wysłałem scouta okazało się, że chłopak by był u mnie 5 pomocnikiem. Także uważam, że zrobiłem świetny interes.
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
09.05.2010 16:36    #2209     Sufler - Porady do gry - Słaba skuteczność.
Im szybsze tempo gry, tym więcej błędów mogą popełniać zawodnicy i tym więcej będzie nieprzygotowanych strzałów, które oczywiście sporadycznie okażą się celne. Przy wolnym tempie gracze staranniej przygotują akcję i będą popełniali mniej błędów.

Edit: Jeszcze mały cytat z TiRT, który idealnie pasuje do Ciebie:

[quote]Te 'super taktyki' nie tylko w sposób fundamentalny sprzeciwiały się duchowi poradnika, ale również często powodowały frustrację i złość użytkowników, jako że podczas ich używania drużyna, mimo większego procentu posiadania piłki i większej ilości strzałów na bramkę, jednak mecz przegrywała. Mimo łudzącej dominacji na boisku, stwarzane okazje były często miernej jakości, w związku z czym AI przeciwnika mogło się łatwo obronić. Wielu użytkowników nie chciało przyjąć do wiadomości słabej jakości stwarzanych sytuacji pod bramką, i w efekcie zrzucało winę na ich zdaniem 'element przypadku' działający w silniku meczowym, super-bramkarzy wyciągających każdą piłkę lub oszustwo ze strony AI.[/quote]
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

Silverballer Partyzant

Powiem tak, Manchesterowi United poświęciłem bardzo wiele, a więc stworzyłem cudo, cudo taktykę, śmiało mogę powiedzieć. Właściwie, pozycja, rola i nastawienie jest dla każdego zawodnika inna, nie jest to suche podkładanie zawodników pod taktykę, więc na wyniki nie narzekam. Z Juventusem, byłoby mi ciężko coś pomóc, bo aby stworzyć naprawdę dobra taktykę, trzeba wykorzystać umiejętności każdego zawodnika, a w Juventusie obeznany nie jestem...

Jutro ( raczej dzisiaj ) zerknę do taksy i zobaczymy coś tam wymalował, ale nic nie obiecuje ;)

Jednak myślę, że najlepszym sposobem na ''doprecyzowanie tej taktyki'' byłoby rozegranie 4-5 meczy na trybie 90min, czyli cały mecz, a nie kluczowe, czy też rozszerzone. Oglądając cały mecz, zdiagnozowałbyś luki w swojej taktyce i poprawiał je z meczu na mecz.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution