[quote=agregat]1. U mnie wygląda to mniej więcej tak że podczas meczu (najczęściej w jego przerwie) wchodzę w statystyki rywala i pomocnik który ma najwięcej podań oraz podań kluczowych i przydałoby się go jakoś unieszkodliwić... Moje pytanie jak to zrobić ?
a) Jeżeli jest to środkowy pomocnik
b) Jeżeli jest to szkrzydłowy[/quote]
Masz kilka rozwiązań. Jeśli jeden z pomocników rywala wybija się na tle innych i stanowi największe zagrożenie, zamiast patrzeć na statystyki, patrz na jego grę i oceń, z czego to zagrożenie wynika. Inaczej bowiem trzeba się zachować, jeśli piłkarz gra pod siebie, inaczej jeśli gra dla zespołu. I tak, jeśli masz do czynienia ze środkowym pomocnikiem, który oddaje sporo groźnych strzałów, kiwa, biega itd., to w mojej ocenie warto ustawić na nim closing down oraz wymusić zagrania słabszą nogą. Jeśli zaś zawodnik ten sieje zamęt swoimi podaniami, a nie dynamiką i szybkością, wyznacz piłkarza do indywidualnego krycia, zaznaczając jednocześnie ścisłe krycie.
Co do skrzydłowego, sytuacja podobna, z tymże tutaj prawie na pewno zawodnik będzie imponował dryblingiem i szybkością. Ustaw więc odpowiedniemu bocznemu obrońcy krycie strefowe, zaś swojemu skrzydłowemu indywidualne na skrzydłowego rywala. Do środkowej linii boiska Twój skrzydłowy będzie uniemożliwiał rozpędzenie się przeciwnikowi, zaś bliżej linii końcowej skrzydłowy zostanie podwojony.
[quote=agregat]2. Jeżeli przeciwnik gra środkiem (czyli najczęściej wąsko ) to ja powinienem również zwężyć grę aby byłomu cięzej rozgrywać piłkę, czy może rozciągnąć ?[/quote]
Jeśli rywal gra środkiem i korzysta z wąskiej formacji (np. 4-1-2-1-2) lub po prostu z obrazu gry wynika, iż najwięcej groźnych akcji rywala idzie środkiem, masz dwa rozwiązania. Aby nie przegrać, zawęź grę. Aby wygrać - puść grę skrzydłami, stosując odpowiednie polecenia z ławki.
[quote=agregat]3. Jeżeli mój napastnik jest szybki to jakie polecenia powinienem ustawić szkrzydłowym aby też jak środkowi pomocnicy dogrywali piłki na dobieg ?[/quote]
Częste prostopadłe podania dla skrzydłowych. Ponadto, ustaw tego napastnika jako target mana, z jednoczesnym ustawieniem mu piłek na dobieg. Pozostałe suwaki u skrzydłowych (w szczególności dośrodkowania, ale i rajdy) zmniejsz - będą koncentrować się na dogrywaniu piłek do napastnika. Jeśli chcesz, by to głównie skrzydłowi, a nie środkowi pomocnicy, dogrywali te piłki, puść grę skrzydłami.
[quote=agregat]4. Jeżeli chcę aby mój rozgrywający zagrywał piłki na dobieg do napastnika do powinienem grać szeroko (aby rozgrywający miał dużo miejsca) czy może wąsko (aby piłka leciała wprost na napadziora) ?[/quote]
Twój rozgrywający (zakładam, że to środkowy pomocnik) może zagrywać piłki niezależnie od szerokości pola gry. Do długich piłek puszczanych środkiem najlepsze jest jednak długie, wąskie boisko (ogólnie rozmiary boiska są często niedoceniane, a jeśli odpowiednio dopasujemy je do naszej domowej taktyki, mogą nam ugrać ładnych parę punktów w sezonie). Aby rozgrywający zagrywał takie piłki, ustaw mu częste prostopadłe podania oraz jak w pkt. wyżej - gra na target mana i piłki na dobieg. Szerokość niewiele ma tu znaczenia, lecz jeśli już, to ja osobiście skłaniałbym się do węższej gry (o ile atak ma opierać się na prostopadłych piłkach kierowanych od środkowego pomocnika do napastnika na dobieg).
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.
- Bob Paisley
Najnowsze posty