Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

jaqb Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
Jak w temacie. Próbowałem ustawić trenowanie taktyki na "mocno" lub "intensywnie", ale efektu nie widać, tzn. u niektórych piłkarzy wzrasta, a u innych wcale. Może inne "suwaczki" trzeba jakoś specjalnie ustawić? Macie jakieś pomysły? Czy nie jest tak, że u niektórych graczy pewnych atrybutów nie da się podnieść? Chciałbym, aby w następnym FM-ie można było dodatkowo trenować wszystkie atrybuty, a nie jak teraz tylko niektóre.
To samo jeśli chodzi o sprawność (siła na max).
Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Adaminho12 Partyzant

01.07.2012 12:30    #1422     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
I dać mu rolę CR? Spróbuję może się sprawdzi.
Mecz zaczynałem grając 4-3-2-1 tylko że asystent zauważył że luka pomiędzy pomocą a obroną jest za duża więc cofnąłem pomocników.

Mam kolejne pytanie w PSV mój napastnik(Anthony Lozano) notował w prawie każdym meczu gola i tak oto w połowie sezonu miał 16 goli na 18 większość goli strzelał otrzymując prostopadłe od Skrzydłowych (Veli Kavlak, Kiko Femenia) bądź rozgrywających (Filip Djuricic, Bacuna) jak to odwzorować w Liverpoolu
Mam zawodników którzy mając atrybuty techniczne(Podanie, technika, gra z pierwszej piłki, kreatywność) na poziomie 15 i więcej , lecz nie potrafie dobrać taktyki w której mój zespól będzie tak grał i tak oto napastnicy: Jele Vossen (mający znakomite wykończenie opanowanie i grę bezpiłki) ma 4 gole w 12 meczach a Lukas Kobilzek (wykończenie 15 opanowanie 14 Gra bez piłki 15) w 6 meczach w lidze ani razu nie pokonał bramkarza.

Sadurb777 Partyzant

[quote="jkbscg"]Mogę Ci polecić klub Inter Turku z Finlandii. Co prawda są w ekstraklaskie finlandzkiej, a nawet biją się o awans do europejskich pucharów z HJK Helsinki, możesz też spróbować awansować do fazy grupowej Ligi Mistrzów. Z Serie B wybrałbym Brescie. Dobrzy zawodnicy, młodzi, finanse dobre. Możesz wybrać klub węgierski ZTE ( stąd Lech pozyskał Rudnevsa). Ten zespół w tym sezonie spadł do drugiej ligi z ostatniego miejsca. Zawodnicy przeciętni/dobrzy, ale młodzi.[/quote]

Mimo mojej ogólnej niechęci do Włochów jako całości, wybrałem Brescie. Gdy zobaczyłem skład to od razu się uśmiechnąłem bo idealnie pasuje do taktyki Kyler, czy, jak kto woli 4-3-1-2. Zmodyfikowałem ją, spędziłem ok. 2 godziny na ustalaniu ról poszczególnych graczy oraz ustawień indywidualnych, biorąc pod uwagę preferencje i atrybuty najlepszych graczy na daną pozycję. Dopracowałem wszystko do maksimum. Narazie zagrałem 0 mecze towarzyskie i rezultat wygląda tak:
Brescia 6 - 0 Brescia II
Brescia 1 - 0 Chievo
Brescia 3 - 0 Torino
Brescia 2 - 0 Guimaraes.
Brak straconych bramek robi wrażenie, zobaczymy jak będzie w lidze. Polecam ten klub każdemu, który szuka młodego, utalentowanego zespołu, a przede wszystkim AMBITNEGO. Ten atrybut u prawie każdego zawodnika Brescii znajduje się powyżej średniej ;)

ElHarnasReaktywa... Młody aktywista

30.06.2012 23:41    #1424     Football Manager - Świat taktyki - 442 MUFC
Jeśli chodzi o ustawienie które podałeś, to nie mogę Ci pomóc, bo nigdy takim nie grałem. Ale jeśli chodzi o założenia Twej taktyki to mogę coś śmiało polecić. Boczni obrońcy grający jako boczni wysunięci obrońcy i w napadzie trójka w jednej linii. Odgrywający i dwa lisy po jego obu stronach. Bardzo często schodzą do skrzydeł, dośrodkowują, strzelają. Przykład: Dries Mertens w PSV, pierwszy sezon, listopad - 17 spotkań - 14 bramek, 15 asyst

Azi Partyzant

[quote="kaseta1"]To prawda. Taktyka nie może być zbyt skomplikowana. Popatrz na przykład taktyki cygana, tfu, Mourinho. Ma do dyspozycji graczy za 500 mln : Ronaldo, Ozil, Benzema, Di Maria, Alonso, itd. a co nimi gra? Bardzo prostą piłkę: przejęcie i przerzut na skrzydło ( Alonso jest w tym mistrzem), a dalej bazuje na szybkości Ronaldo, błyskotliwości Marii. Taktyka sama w sobie jest bardzo prosta, różnicę robią indywidualne umiejętności zawodników.[/quote]
Coś w tym jest :)
Ja wprawdzie w FM12 nie zdobyłem LM jeszcze (raz tylko udało mi się dojść do finału LE ale też nigdy nie zaczynam klubem z najwyższej ligi i raczej nie zmieniam pracodawców) ale zauważyłem znaczną poprawę gry mojego zespołu pd momentu gdy podzieliłem wszystkich na 2 strefy (defa i offa). Wszyscy zawodnicy z defa mają zbliżone nastawienie (różnica góra 1-2 przesunięcia suwaka). Zawodnicy ofensywni też mają nastawienie bardzo zbliżone do siebie (2-3 przes. suwaka). Dobrze jest żeby różnica między strefą defensywną a ofensywną też nie była duża. Poprawia to znacznie płynność gry.
Dobrze mieć wyćwiczone min. 2 różne taktyki (ja ostatnio preferuje 451 i 4312) - ja do tego mam zawsze jedną mega defensywną (ale jak się prowadzi słabsze zespoły to taki ma się urok;). Dobrze jest dostosowywać zmiany poleceń do rywala. Są jednak zawodnicy którzy stanowią tzw. kręgosłup każdej taktyki i ich poleceń nie zmieniam nigdy.

GrzegorzK Partyzant

29.06.2012 22:15    #1426     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
[quote="Adaminho12"]Mógł by mi ktoś objaśnić te przygotowanie taktyki na przeciwnika i reagowanie w trakcie meczu?[/quote]

http://www.cmrev(...)zna.html - tutaj masz to pięknie opisane wszystko, powinno pomóc, jeśli nie to się zgłoś do mnie to pogadamy i może pomogę :)

Adaminho12 Partyzant

29.06.2012 21:15    #1427     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
Mógł by mi ktoś objaśnić te przygotowanie taktyki na przeciwnika i reagowanie w trakcie meczu?

kaseta1 Partyzant

[quote="Valdi91"]W FM 12 zbyt wiele czynników ma wpływ na przebieg meczu, by dało się wygrać samą taktyką. Warunki atmosferyczne, szerokość boiska, morale zawodników i ich premie w kontraktach, nie wspominając już o zagadkach silnika meczowego - to wszystko ma wpływ na grę, co uniemożliwia stworzenie nowszej wersji 'Diablo'.

Może jest tak jak mówisz, że najzwyczajniej w świecie przekombinowałeś te analizy. Pamiętam jak sam grzebałem i grzebałem w tym generatorze taktycznym, starając się dopracować wszystkie szczegóły. Za dużo pierdół, taksa zbyt skomplikowana i sobie chłopaki z nią nie radzili. Teraz mam ogólny, jasno określony zarys, poedytowane zawodnikom niektóre polecenia indywidualne (w szczególności częstotliwość strzałów z daleka i podań prostopadłych) i śmiga aż miło. Najfajniej się gra taktyką, która odpowiada osobistym upodobaniom managera, jednak nie każdy zespół będzie grał tą samą taktyką z taką samą efektywnością, to również trzeba brać pod uwagę.

A co do stylu gry w Twoim Szachtarze, jeżeli nie robisz przebudowy składu w każdym okienku transferowym, to ze stylem 'płynnym' spokojnie powinni sobie poradzić. W połączeniu z dobrą taktyką powinno zaowocować to przede wszystkim skuteczną, jak i ładną dla oka grą. Więc moja rada taka, byś zrobił nową taktykę nie kombinując za dużo, wrzucił im ją np. na okres przygotowawczy przed sezonem i zobaczył efekty. Nie mówię, że od razu wygrasz LM, ale może będzie coś lepiej, a z resztą sam będziesz najlepiej widział gdzie i jakie zmiany wprowadzić, co po jakimś czasie pozwoli Ci ją doszlifować. Robiąc od razu gotową w 100% taktykę ze wszystkimi szczególikami często trudno jest wychwycić co właściwie nie gra, bo mnóstwo rzeczy jest ze sobą powiązanych. Dlatego wpierw stawiasz szkielet, ogólny zarys, a potem dopracowujesz w oparciu o doświadczenia meczowe.[/quote]

To prawda. Taktyka nie może być zbyt skomplikowana. Popatrz na przykład taktyki cygana, tfu, Mourinho. Ma do dyspozycji graczy za 500 mln : Ronaldo, Ozil, Benzema, Di Maria, Alonso, itd. a co nimi gra? Bardzo prostą piłkę: przejęcie i przerzut na skrzydło ( Alonso jest w tym mistrzem), a dalej bazuje na szybkości Ronaldo, błyskotliwości Marii. Taktyka sama w sobie jest bardzo prosta, różnicę robią indywidualne umiejętności zawodników.

Jack Bauer Partyzant

[quote="Robi2009"]Ja kiedyś postanowiłem zagrać karierę jak w "realu" tzn. zacząć na bezrobociu i czekać na oferty, nie przywiązując się do jednego klubu, tylko zmianiać na lepszy jeśli nadarzy się okazja. Zaczęło się od Celty Vigo, którą wyciągnąłem z Segundy, ale po awansie coś się zacięło. Miałem dobrą młodzież, plus kilku weteranów, ale wyniki odbiegały od moich oczekiwać. Spadek mi nie groził, byłem w okolicach 10-12 miejsca, ale uważałem, że mam zespół na 1 połówkę tabeli. Akurat się zdarzyło, że Sevilla miała większe kłopoty (15 miejsce na półmetku!) i zaoferowała mi posadę managera, postanowiłem się podjąć wyzwania. Z 15 wydźwignąłem ich na 5 z awansem do LE. Ale najważniejsze - nie znając dobrze piłkarzy (w międzyczasie trochę się zmienił skład w stosunku do obecnego, prawdziwego) postawiłem także na 4-4-2, delikatnie zmodyfikowane. I to był strzał w "10". Jesus Navas, wystawiony na listę przez poprzedniego pryncypała, nagle zaczął grać jak za najlepszych lat. Tak więc czasem prostsze jest lepsze. Nie ma oczywiście reguły, bo pamiętam jak jeszcze w FM11 prowadząc EC Vitoria w Brazylii wymyśliłem tak dziwaczne ustawienie, że 90 % managerów by się za głowę złapało, ale - o dziwo - w warunkach brazylijskich się sprawdzało =).[/quote]

No to współczuję. Sam myślałem o zaczynaniu od bezrobocia, ale z drugiej strony ja nigdy nie gram tak jak większość, że zmieniam sobie kluby, a czas idzie do przodu. I właśnie na to patrzę, bo chcąc uniknąć gry newgenami i mieć młodych i autentycznych zawodników zawsze rozpoczynam karierę od początku. Sama renoma mojej persony w grze też nie jest kluczowa, bo to głównie od klubu zależy, a to że ktoś tam sobie mnie może lubić czy kochać z grajków to pewnie na niewiele i tak by się zdało:> A teraz tak myślę, czy nie powrócić do sztywnych ram taktycznych i samej taktyki właśnie. Mam więcej doświadczenia z wyspiarskimi zespołami – typowa angielska piłka. Pamiętam jak Bath trenowałem w Blue Square Premier (6 liga) i Stapenhill AKA Swans – totalny amatorski 11ligowiec. To się nazywa radocha wskrzeszać i dawać nadzieję takim mega outsiderom^_^

Btw sorry za spam, ale wkurza mnie ten limit 5k znaków, a nie chcę nikomu ciąć po cytatach.

Jack Bauer Partyzant

[quote="Valdi91"]Powiem Ci tak - kiedyś miałem w drużynie poważny kryzys formy, myślałem sobie " Kurw... jak mając każdą pozycję obsadzoną zawodnikiem o 2-3 klasy lepszym niż rywal, mogę z nimi przegrywać? " Próbowałem, kombinowałem, tworzyłem nowe taktyki - wszystkie nieskuteczne. W końcu w akcie wszechogarniającej frustracji i desperacji załączyłem klasyczne 4-4-2, standardówkę, bez żadnych zmian. Efekt? Wszystkie mecze do końca sezonu wygrane, i jeden remis (mówię o spotkaniach ligowych). Nie lubię grać 4-4-2, zwykle gram swoim ustawieniem z jednym napastnikiem, aczkolwiek na kryzys formy jest bardzo dobra, więc warto mieć ją przygotowaną. Mimo wszystko nadal uważam, iż regularne uczestniczenie w ćwierćfinale czy półfinale LM to naprawdę ogromny sukces, zwłaszcza takim klubem jak Celtic czy Szachtar. Pytasz, co to bardziej kwestia szczęścia czy założeń taktycznych? Z pewnością oba są częścią football'u, więc potrzebujesz ich obu. Spójrz na to z tej strony - jesteś w półfinale LM, grają tu obecnie 4 najlepsze drużyny starego kontynentu w obecnym sezonie. Tutaj każdy może wygrać, oczywiście, że potrzebne jest szczęście. Inny przykład - jak to jest, że przegrywamy z ogórkami? 3. minuta gry, idiotyczny, zupełnie niepotrzebny faul przed lub w polu karnym - stały fragment gry - pada gol, który ustawia cały mecz. Twój zespół rzuca się do odrabiania strat, miażdży rywala w każdej strefie boiska, ale nie może strzelić. Nie daj Boże nadzieje się na jakąś jedną, jedyną kontrę i proszę, 2:0. Czy to znaczy, że są lepszym zespołem niż Twój? Nie, to znaczy, że mieli farta. Wielu sceptyków uważa, iż tegoroczną edycję LM Chelsea wygrała na farcie. Może i na farcie, co z tego? Wygrali? Wygrali, należało im się i nikt im tego nie zabierze. Tak jak mówiłem, szczęście to nieodłączny element futbolu, trzeba liczyć się z tym, iż komuś może pomóc. Jak słyszę takie opinie, że " lepiej przegrać jak Barcelona niż wygrać jak Chelsea" to krew mnie zalewa. Przykro mi, za piękne porażki w piłce nożnej nie nagradzają. Dlatego potrzebna Ci taktyka przede wszystkim skuteczna. Wiadomo, im lepsza taktyka tym miej szczęścia będziesz potrzebował by wygrać.[/quote]

Masz absolutną rację co do Chelsea i Barcy^^ Zasłużyli, bo już od dawna bardzo długo pracowali na ten sukces, a wszelakie próby zawojowania świata mimo wielkiego wsparcia finansowego Abramowicza nie od razu dały totalnej rewolucji. Mourinho też miał swój wkład, chociaż na pewno teraz się źle poczuł, ze za jego kadencji nie zaszedł z Chelsea tak daleko. Niestety z tego co wiem, z Abramem się nie dogadali, więc kicha. Nie pamiętam, jak to już było.

Natomiast co do samej taktyki to logicznie powinienem wszystko dać na średni stopień, czyli zrównoważona gra, wyważone tempo, podania, krycie oraz zagrania. Swego czasu bardzo się bałem stawiać na bezpośrednie podania i bardzo płynną grę, bo zdaję sobie sprawę, że nigdy nie pozyskam takich światowych gwiazd mając reputację na poziomie 78%, czyli moje max z tym zespołem jak narazie. Trochę się to jednak dźwignęło, jednak wielu znanych piłkarzy wciąż kręci nosem, kiedy przychodzi do sprowadzenia kogoś. A co do 4-4-2 to wprost nienawidzę takiej taktyki, bo jest zbyt klasyczna i oklepana, ale może moje kombinacje faktycznie niweczą wszelkie dalekosiężne plany? Spróbuję tej taktyki w nowym sezonie i może uda mi się przebudować skład pod nią. Wszak wszyscy sobie chwalą to ustawienie bo jest i uniwersalne i sprawdzone. Jednak ja preferuję futbol atrakcyjny, jednak do tego potrzebowałbym lepszych, lecz nieosiągalnych czarodziejów piłki nożnej a la Messi, Zlatan czy Sagna.

Samym Szachtarem z kolei to nie taki wyczyn wychodzić za każdym razem z grupy, bo nie tak dawno naprawdę udowodnili, że potrafią wygrywać z najlepszymi i na dowód tego zgarnęli puchar LE Dlatego też dostrzegłem w nich wielki potencjał, a szczególnie w tych brazylijczykach i postanowiłem się nimi zająć. Jednak jezeli w kolejnym sezonie znowu nie będzie poprawy to chyba (teoretycznie) postawię sobie poprzeczkę jeszcze wyżej i zacznę trenować Pogoń, spełniając wizje (może i chorą dla niektórych) Antka Ptaka, który to doprowadził zespół do ligi okręgowej sprowadzając za pośrednictwem jego nieudolnego syna scouta byle jakich brazylijczyków prosto z ulic z pytaniem „czy umiesz grać w piłkę?” Sam pomysł jednak był bardzo ciekawy i przy odrobinie szczęścia i umiejętności dość realny. Jednak do tego potrzebuję usunąć ten głupi limit obcokrajowców, żeby uczynić Pogoń w 100% brazylijską. Zakładam, że w Cheat Engine nie ma szans, by tą magiczną zabraniająca liczbę „7” zwiększyć, bo na ekranie taktyki już i tak jest bardzo dużo takich siódemek...:(

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution