To jak ATA, to z automatu gra bedzie chodzic wolno

O procesie defragmentacji mozesz poczytac w googlach - sa wersje dostepne nawet dla laikow, wiec jestem pewien, ze przyswoisz sobie wiedze. A co do sprawdzania godzin pracy dysku - poszukaj w googlach S.M.A.R.T. checking - dysk (praktycznie kazdy) ma miejsce gdzie zapisuje dane wlasnie typu "ile godzin jestem na chodzie", "najwyzsza osiagana temperatura", "liczba resetow", "bledy odczytu" i tego typu dane. Bardzo pomocne przy ocenianiu, czy kupiony dysk nadaje sie jeszcze do czegos, a takze do oceniania jakosci obecnych.
A fragmentacje plikow w steam sprawdzasz bardzo latwo - prawoklik na gre, wlasciwosci, 3 zakladka i opcja "defragmentuj pliki gry". Mozesz tez sprawdzic spojnosc - czasem pomaga to w moim przypadku na jakies bledy, ale nie wiem, czy u Ciebie takze zadziala.
A co do tego ze ATA wolniejszy od SATA - tak po prostu jest, starszy interfejs (uzywany jeszcze w latach 90. vs. pomysl z poczatku XXI wieku - sam okresl co jest szybsze) bedzie kamieniem u nogi. Jesli mozesz, to zmien dysk, bo tego ograniczenia nie przeskoczysz, a ide o zaklad ze jeszcze nie raz wkurwi cie "super-szybkosc" transferu.
Najnowsze posty