Z tą taktyką bywa różnie, wg mnie wersja FM 17 jest bardziej losowa od FM 15 w którą grałem wcześniej. Na początku każdej wersji próbuje ją rozgryźć w następujący sposób: mając następny mecz z dużo mocniejszą drużyną zmieniam taktykę: gram z kontry, mniej pressingu, próba gry skrzydłami (jak mam szybkich, dobrych skrzydłowych), i w ogóle kombinuje by przechytrzyć przeciwnika który na papierze powinien mnie zmieść w pył. W tej wersji to się nie sprawdza, dostaje się w dupę. A później próbuje ten sam mecz rozegrać na swojej standardowej taktyce, np Lazio gram z Juve na ofensywie, tak samo jakbym grał z Capri czy innym ogórkiem. I okazuje się że zespół gra lepiej! Dlatego w tej wersji, inaczej jak w poprzednich, prawie nie zmieniam taktyki w trakcie sezonu, niezależnie z kim gram. Co innego w trakcie meczu, czasami jak się nie klei coś zmienię, ale raczej kosmetycznie.
Ostatnia sytuacja z Lecha. W meczu z PSV wystarcza remis by zapewnić sobie 3 miejsce w lidze mistrzów. Więc przed meczem zmieniam trochę taktykę, zaczynam lekko cofnięty i z kontry, wszak faworytem nie jestem. Po 22 minutach przegrywam 0-2 i gram piach. Zmiana na standardowe ustawienie czyli kontrolę, wyższy pressing, szerszą grę i mecz kończy się dramatycznym 3-3. Więc się pytam, po co kombinować przed meczem?
Inna sprawa jak gra przestaje się kleić w trakcie sezonu przez kilka meczów. Dopiero wtedy zaczynam coś zmieniać w taktyce wyjściowej na mecz.
Ostatnia sytuacja z Lecha. W meczu z PSV wystarcza remis by zapewnić sobie 3 miejsce w lidze mistrzów. Więc przed meczem zmieniam trochę taktykę, zaczynam lekko cofnięty i z kontry, wszak faworytem nie jestem. Po 22 minutach przegrywam 0-2 i gram piach. Zmiana na standardowe ustawienie czyli kontrolę, wyższy pressing, szerszą grę i mecz kończy się dramatycznym 3-3. Więc się pytam, po co kombinować przed meczem?
Inna sprawa jak gra przestaje się kleić w trakcie sezonu przez kilka meczów. Dopiero wtedy zaczynam coś zmieniać w taktyce wyjściowej na mecz.

A co do tego, że cokolwiek byś nie wcisnął to nie wiem, bo nie wiem jak grasz i jakie zadania przypisujesz danym zawodnikom. Jeśli chodzi o ustawienie stylu to wg mnie bardzo ważna jest spójność, więc to, czy gramy defensywa, czy kontrola już na starcie określa nastawienie naszych zawodników. Ale to taka oczywista oczywistość.
No jakiś cyrk żeby reprezentant nie umiał wykopać celnie piłki!
Facebook
Twitter
YouTube
Twitch.tv
RSS
Najnowsze posty