Wyniki wyszukiwania dla: gra

Strona

matg87 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
31.10.2017 11:21    #1601     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2018 - wrażenia
Podbijam pytanie z wątku o polskiej bazie - czy w grze odwzorowany jest PRO junior System i gratyfikacja dla klubów z nim związana?

CalettiHM Partyzant

31.10.2017 10:49    #1602     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2018 - wrażenia
Też się podziele moją opinią. Rozegrałem kilka meczy i moje nastawienie jest pozytywne. Jeśli chodzi o silnik meczowy to podoba mi się. W końcu pojawiły się prostopadłe piłki, w meczu nie ma tysiąca słupków i poprzeczek i tysiąca oddanych strzałów.
Interfejs przeszedł lifting i do nie których rzeczy trzeba się przyzwyczaić.

Jeśli chodzi o jakieś problemy. Nie wiem czy ktoś ma również tak jak ja ale:
- w poprzednich wydaniach gry jeśli wysyłałem scouta żeby przysłał mi raport o zawodniku to potem ten raport miałem w skrzynce, teraz go nie ma co trochę mnie denerwuje
- jeśli chodzi o ekran meczowy to z reguły wybierałem sobie aby mecz grał, wyświetlały mi się tylko komentarze i miałem włączone powtórki bramek. Gdy teraz wybiorę taką opcję to faktycznie wyświetlane są komentarze ale powtórek bramek nie ma

Nie wiem oczywiście czy to błędy czy celowe działanie ale byłem przyzwyczajone do czegoś innego.

matejand Partyzant

[quote="Gietz"] Btw, czy kasa poszłaby wtedy do klubów to też dyskusyjne - powiedzmy że liga jest na podobnym poziomie, a jeden klub rozwija się niesamowicie i gra piłkę o dwie klasy lepszą niż reszta stawki - czy podział k[/quote]

Ok, mogłoby być i tak, ale skoro z tego co wiem, w SI przygotowano różne modele Brexitu, to może mogliby poświęcić trochę czasu na stworzenie różnych modeli rozwoju danej ligi ;)

matejand Partyzant

[quote="Gietz"]
Ta Jordania to jakiś bug, ale raczej nie zalali Cię wysypem talentów, prawda? To dlatego że NYR jest tylko składową generowania newgenów, wcale nie najważniejszą.
[/quote]
Nie, żebym się kłócił ze specem ;) i wierzę, że jakiś inny czynnik jeszcze bardziej wpływa na PA newgenów (pewnie chodzi przede wszystkim o infrastrukturę), ale przeprowadziłem kilka testów gdzie ustawiłem NYR Polski na 135 (założyłem słusznie/niesłusznie na potrzeby testu, że taki byłby mniej więcej sufit dla naszego kraju). Test zrobiłem na FM 2014, bo mam do niej FMRTE.

https://zapod(...)jpg.html

To z pewnością o wiele za mała liczba testów, żeby coś stwierdzić jednoznacznie, ale coś widać. NYR ma znaczący wpływ na jakość newgenów, choć z pewnością nie tylko to (widać, że np. Zagłębie Lubin ma dobre obiekty i siatkę wyszukiwania juniorów, bo często dostaje dobrych juniorów). W każdej próbie pojawiał się ktoś z PA w pobliżu PA Lewandowskiego (raz nawet ktoś o PA 190). Należy nadmienić, że nie majstrowałem przy żadnym innym atrybucie. A przecież NYR określa się jako "liczbę dzieciaków chętnych do gry w piłkę", więc raczej mało prawdopodobne, żeby wzrost z 95 do 135, odbyłby się bez istotnej poprawy infrastruktury.
Być może przesadziłem z tym 135, ale założyłem, że takie sukcesy jak zwycięstwo polskiego klubu w LM (co przecież w FMowej rzeczywistości nie jest niczym dziwnym) pozwalałby przy stopniowo na podnoszenie NYR (skok o 40 punktów musiałby być rozłożony w czasie).
Odwracając sytuacje, czy gdyby przez dziesięć kolejnych lat polskie kluby miałyby taki sezon w europejskich pucharach jak ten obecny, gdyby nie było reprezentacji Nawałki, gdyby najlepszym polskim zawodnikiem byłby zawodnik z 2. Bundesligi, krótko mówiąc, gdyby nie było żadnej nadziei dla polskiego futbolu to czy zainteresowanie piłką w naszym kraju nie spadłoby znacznie? Jestem pewien, że tak. Konsekwencją takiego stanu rzeczy byłby odpływ dzieciaków z futbolu co przekładałoby się na coraz gorszą jakość piłkarstwa w naszym kraju.
Kończąc ten wątek, nieważne co wpływa na PA newgenów, istotne jest ażeby grając w jakimś kraju otrzymywać, w poszczególnych okresach juniorów o zróżnicowanych potencjałach. Jakieś "Narodowe Modele Gry", szwajcarskie czy belgijskie systemy szkolenia młodzieży, czy inne cuda znacznie urozmaiciłyby i urealniłyby rozgrywkę.

matejand Partyzant

[quote="Gietz"]
Rocznik 1976 kojarzę lepiej, i raczej jest dowodem na to że te generacje nie były wcale takie świetne ;) Krzynówek i Michał Żewłakow załapaliby się na CA z zakresu> 150, ale Marcin Żewłakow, Żurawski, Bosacki, Sobolewski czy Szymkowiak prawie na pewno nie. Algorytm z jakąś dozą losowości jest niezbędny, to gra - bardzo rozbudowana, ale gra :) System w którym generowanie juniorów zależało tylko od obiektów/szkolenia/siatki klubu, tylko że on był wadliwy, bo nie starczy w miejscu bez dzieciaków postawić boisk i trenerów i liczyć że to odpali (widać to choćby po opisach projektu Aspire Academy od W. Ignatiuka), dlatego dodatkowo został wprowadzony czynnik krajowy, ale nie demonizowałbym go. Przyrost każdego z atrybutów dot. szkolenia młodzieży daje efekt już od kolejnego naboru.
Tak jak mówię, juniorzy z PA>170 w testach się zdarzają i to w zdecydowanej większości w klubach z najwyższymi atrybutami szkolenia (ale nie zawsze). [/quote]

Bardziej chodziło mi, że jeden rocznik stanowił o sile reprezentacji. W meczu z Niemcami w podstawowym składzie naszej reprezentacji zagrało 5 piłkarzy urodzonych w 1976 roku (Żewłakow, Bosacki, Sobolewski, Krzynówek, Żurawski). Dodatkowo 2 było urodzonych w 1977 roku (Baszczyński i Radomski). Jak na nasze możliwości było to pokolenie całkiem niezłe :)
Co do potencjału tamtych zawodników, to Żurawski w Football Managerze 2006 miał ustalone PA na 160. Szymkowiak - 150, Sobolewski - 155, Bosacki - 140. Mówimy o zawodnikach, którzy w tamtym okresie mieli po 28-29 lat (nie są to więc przykłady podobne do Freddiego Adu). Ja uważam, że w przypadku Żurawia czy Szymka nie były to wartości przesadzone. Po prostu nie wykorzystali oni w pełni swoich możliwości. Sam wiesz najlepiej, że często tak bywa (jak np. Tomasiewicz, widziałem go na żywo w akcji i myślę, iż w pełni zasługiwał na PA jakie mu dano w jednej wersji FM).
Chyba nikt nie zaprzeczy, że istnieją wybitne generacje. W finale mundialu 2014 aż 8 Argentyńczyków z pierwszego składu urodzonych było w latach 1985-1987! Nie chce mi się tego sprawdzać, ale pewnie większość z nich zdobyła też złoty medal na IO w Pekinie.
Skoro mamy złote generacje to istnieją też roczniki kiepskie. W Polsce takim przykładem jest (strzelam) rocznik 1989. W FM wszystko jest schematyczne. Nie ważne czy chodzi o okres (2017-2027) czy (2117-2027) w danym kraju będą generowani newgeni, których średnie PA będzie mniej więcej na tym samym poziomie. Dlatego uważam, że realistycznie byłoby gdyby czasem w naszej wirtualnej rozgrywce pojawiła się grupa dobrych piłkarzy urodzonych w podobnym okresie. A czasem mógłby nastąpić okres kompletnej posuchy. A to wiąże się z dynamicznym NYR.

Gietz Polski Szef Researchu

Grupa: Moderator
@cinu
Mam zasadę że wstrzymuję się z dodawaniem tych stadionów póki prace nie ruszą w pełni. Na razie jest za dużo niewiadomych z mojego punktu widzenia, wiem że to jest kwestia dyskusyjna, ale to nie będzie skokowa zmiana a przebudowa istniejącego obiektu - gdy pojawi się konkretny, realny harmonogram prac i tego jak będzie wyglądała organizacja spotkań w tym czasie, dodamy to w grze. Pewnie zimą.

Gietz Polski Szef Researchu

Grupa: Moderator
@cinu i @kryslaw44
Nie mówię że średni, są na 4. miejscu :) Nie widzę też celu w liczeniu boisk drużyny kobiet, głównej płyty i obiektów trampkarzy. Poza tym, mamy w bazie rozgraniczenie na obiekty młodzieżowe i seniorskie, ma też znaczenie stan obiektów, dodatkowe wyposażenie. Na razie Pogoń zostanie gdzieś w tym czubie ligi (nie uważam żeby była to krzywdząca lokata), zimą postaram się zebrać więcej danych z pozostałych zespołów i odświeżyć ranking dla obu lig.

Kartvel Partyzant

[quote="Gvynbleidd88"]Nie wiem czy to się kwalifikuje to "polskiej bazy danych", ale aż kłuje w oczy:

Uzbek pochodzenia niemiecko-rosyjskiego, powinien raczej być "Aleksander Gejnrih" (ew. "Gejnrich" ) albo (za angielską wikipedią) "Alexander Geynrikh" (stosując standardową angielską transliterację nazwisk pisanych cyrylicą), ale na pewno nie "Geynrix" - dalej transliteracje za wiki: Russian: Александр Рудольфович Гейнрих, Aleksandr Rudolfovich Geynrikh, German: Alexander Heinrich. Na razie jedyny taki "kwiatek" na który natrafiłem[/quote]

Radziłbym być ostrożniejszy w tym "na pewno nie". Geynrix jest Uzbekiem, w Uzbekistanie alfabetem głównym jest łacinka, w związku z tym o żadnej transkrypcji czy transliteracji nie ma mowy. To, że jego korzenie są niemiecko-rosyjskie, to oczywiście prawda, ale nie zmienia to faktu, że paszport ma uzbecki i tam jest zapisany tak, a nie inaczej. Tym bardziej nie mam specjalnie ochoty wysłuchiwać potem żali uzbeckich graczy o rusyfikowanie nazwisk ich zawodników (i tak do oryginalnej pisowni wielu z nich nie tak łatwo dotrzeć).
Swoją drogą na potwierdzenie:
https://pl.wi(...)_Geynrix
https://uz.wi(...)_Geynrix
I tego będę się trzymał. Pozdrawiam!

PS. "Aleksander Gejnrih" (ew. "Gejnrich";) nie będzie nigdy, bo w FM w przypadku alfabetów niełacińskich obowiązuje transkrypcja angielska. Ze względu na ilość danych nie jest wykonalne sporządzenie polskich/rosyjskich/niemieckich/francuskich/dowolnych innych transkrypcji dla każdego zawodnika w bazie, co najwyżej dla klubów są takie dodatki.

Viique Młody aktywista

Oba mogą zarówno uczyć i bawić - wszystko zależy od podejścia twórcy. Nikt Ci nie zabroni zrobić analitycznego streama na twitchu i zabawnego filmiku na youtubie i odwrotnie.

Twitch:
- Transmisje na żywo;
- Wymagana jest spontaniczność;
- Kontakt z chatem (widzami oglądającymi transmisję na żywo);
- Brak montażu

Youtube:
- Film nagrywany bez widowni;
- Montaż - ucinanie nudniejszych fragmentów w tym loadingów, dodatkowe grafiki, efekty itd.;
- Interakcja z widzami jedynie poprzez komentarze zamieszczane pod filmem
- Możliwość robienia dubli w razie niesatysfakcjonującego nagrania (audio i wideo);

Różnic oczywiście jest więcej, ale to pierwsze które przyszły mi do głowy.
www.usydus.xn.pl - strona z moimi pracami

Shrek Partyzant

Ciekawe czy tym ktosiem jestem ja, czy ktoś inny?
Jestem lewy z nowych technologii dlatego chcę zapytać o jedną rzecz - czym różni się filmik na you tubie, od tego na twichtu?

Do mnie nie trafiłeś, bo czemu miałbym oglądać właśnie Ciebie, skoro jest tylu innych? Ba, skoro sam mogę sobie pograć?
Musisz znaleźć coś, co przyciągnie do Ciebie widza. Dla mnie byłyby to objaśnienia podejmowanych decyzji. Może dla kogoś innego komentarz spotkania (widziałem kiedyś coś takiego, kto prowadził chyba Wisłę).

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2026 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.