Krycie przy defensywnym 4-5-1

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
15.06.2010, 18:00    Pytanie
Witam, mam pytanie taktyczne. Gram przeciętną europejską drużyną z raczej niższej niż wyższej półki (Hajduk Split). Poniżej zaprezentuję moją taktykę:

1. USTAWIENIE 4-5-1:
- czterech obrońców w linii DL DC DC DR
- dwóch defensywnych pomocników DM DM
- środkowy pomocnik CM
- dwóch skrzydłowych AML i AMR
- jeden środkowy napastnik ST

2. CHARAKTERYSTYKA GRY:
- gra na wąskim polu, ataki raczej środkiem boiska
- gra na rozgrywającego (środkowy pomocnik CM)
- strategia różna w zależności od rywala (od kontrataku do kontroli), mała płynność pozycji, sztywna taktyka
- gra na odgrywającego (środkowy napastnik ST), piłki na dobieg lub na głowę w zależności od zawodnika, którego wystawiam na tej pozycji
- trójkąty z DC, DL / DR i DM
- skrzydłowi jako schodzący napastnicy

3. SPOSÓB GRY W ATAKU:
- Wykoncypowałem sobie ataki budowane środkiem, pomiędzy dwoma defensywnymi pomocnikami, którzy wykorzystują fakt, iż często w tej fazie gry nie są atakowani pressingiem przez zawodników przeciwnika. Pozwala to na precyzyjne budowanie pierwszej fazy ataku. W razie pressingu lub po przedostaniu się przez połowę przeciwnika, ułatwiają zadanie trójkąty - zawodnik nie straci piłki, gdyż może odegrać do drugiego DMa, bezpiecznie w tył do DC, rozpocząć atak środkiem (podanie do rozgrywającego CM) lub skrzydłem (dość ofensywni DL / DR). Następnie akcja przyspiesza, pokazują się skrzydłowi grający jako schodzący napastnicy którzy zamieniają się między sobą pozycjami, co stwarza dodatkowe możliwości dla środkowego pomocnika, mającego przeważnie już piłkę. Ostateczna faza ataku to zagranie w uliczkę do schodzących skrzydłowych lub napastnika.

4. SPOSÓB GRY W OBRONIE:
- Tutaj wymyśliłem sobie dość intensywny pressing już na połowie rywala i dość sztywną koncepcję gry. Formacje nie rozpadają się, co powoduje, że w mojej defensywnie nie tworzą się luki do wykorzystania przez przeciwnika. Środek zabezpieczony przez dwóch defensywnych pomocników jest pewną formacją i bardzo rzadko rywal osiąga sukces atakując tędy. Mam jednak jeden problem.

PROBLEM:
Nie wiem, jak ustawić w obronie skrzydłowych i środkowego pomocnika tak, by przeciwnikowi trudniej było przedostawać się na moją połowę skrzydłami. W domu jeszcze jest jako tako, mam wybrane wąskie boisko, co zawęża pole gry i zmniejsza zagrożenie płynące ze skrzydeł. Ale na większych boiskach lub przeciwko lepszemu rywalowi, między AML a DL i AMR a DR tworzy się potężna luka. Ani mój środkowy pomocnik nie schodzi do boku, by pomóc w kryciu, ani też skrzydłowi nie włączają się do aktywnego krycia. DL i DR aktywnie bronią w zasadzie wtedy, gdy jest już za późno (na wysokości pola karnego, na ok. 20 metrze).

Przy defensywnej taktyce, jaką moja niewątpliwie jest, w sytuacji, gdzie za ofensywę odpowiada kwartet CM AML AMR ST, zaś reszta zespołu gra bez ryzyka skupiając się na neutralizacji zagrożenia z ewentualnych kontrataków i niespecjalnie lubi wychylać nos poza swoją połowę, tracę zbyt dużo bramek po atakach skrzydłami właśnie. Obronę mam niby najmocniejszą w lidze ze średnią straconych goli mniej niż 0,75 gola na mecz, ale na arenie międzynarodowej nie wygląda to już tak różowo. W pierwszym sezonie nie udało mi się wyjść z grupy w Lidze Europejskiej, tracąc gola w obydwu grupowych spotkaniach z Romą i Stuttgartem. Po wygraniu ligi chorwackiej w pierwszym sezonie jestem przed rozpoczęciem fazy grupowej Ligi Mistrzów, gdzie bajecznie wylosowałem Barcelonę, Porto i Dynamo Kijów. Zastanawiam się więc zawczasu, jak zneutralizować zagrożenie płynące ze skrzydeł Barcy i Porto.

Ma ktoś jakiś skuteczny plan? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
15.06.2010 18:19    #1
Powinieneś ustawić skrzydłowym (AM L i AM R) dość defensywne nastawienie (o 1-2 punkty większe od bocznych obrońców), a także polecić im częste rajdy, dryblingi i dość spory pressing. W ten sposób będą oni ustawieni nieco z tyłu, ale będą dużo biegać i przeć do przodu. Jedyna wada takiego ustawienia to szybkie przemęczanie się skrzydłowych.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.06.2010 o godz. 18:19

Dokers Partyzant

0
15.06.2010 18:53    #2
Nie o to pytasz, ale przy tej taktyce ja bym się zdecydował pokombinować z bocznymi obrońcami, bo to tu leży problem. Jeśli DP spełniają swoje zadania, to ustaw bocznych bardziej defensywnie. W moim mniemaniu ustawienie skrzydłowych tak jak to proponuje kolega MagnificoManager to samobójstwo - zacznij od dobrego ustawiania obrony, nie ma sensu dublować pozycji, jeśli gracze przede wszystkim mający bronić bramkę źle wywiązują się ze swoich zadań lub są źle ustawiani.

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
0
15.06.2010 19:29    #3
Pomysł brany z "palca", więc nie wiem nawet jak z jego wykonalnością, ale na prawdziwym boisku kazałbym DM asekurować boki boiska, a CM może w razie potrzeby cofać się przed pole karne jako asekuracja dla obrońców. Wtedy po zamieszaniu w polu karnym piłka trafia do CM ustawionego na 16 metrze, szybkie wybicie do przodu i tam niech się ofensywna trójka wykazuje.

Użytkownik uznał post za pomocny

Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

przemolec Partyzant

0
15.06.2010 22:17    #4
Polecam na suwakach ustawić Najagresywniejszą grę jaką się da oraz odznaczyc krycie 1 vs 1 masz zagęszczony środek pola a w razie ataków skrzydłami DP lub najblizszy zawodnika z piłką piłkarz może zatrzymać akcję

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.06.2010 o godz. 22:20

afro_13 Partyzant

0
15.06.2010 22:48    #5
Ewentualnie zmniejsz skrzydlowym ataki z glebi pola na minimum. Po takiej zmanie zauwazylem ze cristiano ronaldo nie pcha sie na sile do przodu bez pilki przez co nie jest odciety od podan, a w obronie z kolei nie raz widywalem go cofnietego prawie do bocznego obroncyh gdy zachodzila taka potrzeba.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
16.06.2010 14:56    #6
Pozmieniałem, podziałało. Ograniczyłem skrzydłowym ataki z głębi pola, nakazałem ostry odbiór piłki i pressing na skrzydłowych rywala. Bocznym obrońcom nakazałem trochę bardziej ofensywną grę. W efekcie, skrzydłowi przeciwnika są podwajani w okolicy środka boiska. Moi skrzydłowi wracają się za nimi, boczni obrońcy akurat tam często się znajdują. Przeciwnik ma problem z przedarciem się przez dwóch rywali, odgrywa do środka, a tam często przechwyty notuje mój środkowy pomocnik.

Może ideał to jeszcze nie jest, ale rozwiązanie pomogło. Efekt - z mocno faworyzowanym Dynamem Kijów na wyjeździe 0:0, co jest wynikiem satysfakcjonującym dla mnie. Było trochę groźnych akcji z mojej strony, zabrakło zgrania (przed sezonem dokupiłem nowego napastnika, który nie jest jeszcze zgrany z zespołem i współpraca pomiędzy nim a skrzydłowymi trochę szwankowała). Ale skrzydłowi Dynama, ustawieni na pozycjach ML i MR mieli bardzo duże kłopoty z podwajaniem przez zawodników grających na moich bokach. Środek, gdzie miałem trzech pomocników również okazał się barierą nie do przejścia dla środkowych Dynama. Dwóch napastników Ukraińców błąkało się między moimi obrońcami bez celu. Byli ściśle kryci 1 na 1 przez moich obrońców, co utrudniało im wychodzenie na wolne pozycje i pokazywanie się pomocnikom.

Ogólnie dobry mecz w wykonaniu mojego Hajduka. Zabrakło tej kropki nad i w postaci zwycięstwa, ale stuprocentowe zneutralizowanie wszystkich groźnych punktów przeciwnika odbieram za dobrą monetę. Jedyne zagrożenie dla mojej bramki było po stałych fragmentach, głównie rzutach wolnych, wrzucanych w pole karne. Ale to temat na osobną dyskusję...

Dziękuję wszystkim, pozdrawiam!
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution