[quote]Czy według Was warto w tej chwili kupić Football Managera 2018?[/quote]
Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz zagrać na nowej bazie danych. Jeżeli nie masz parcia to pograj sobie w 17 do kolejnego dużego patcha, które zapewne wyjdzie w okolicach świąt.
Nowy FM cierpi na bolączki wszystkich swoich poprzedników zaraz po premierze, może nie w takim stopniu jak to miało miejsce jeszcze 3-4 lata temu, ale dalej trafiają się bugi, a i optymalizacja nie wygląda zbyt dobrze (pisałem o tym w innym temacie).
Silnik meczowy jest niemal kalką tego z 17, ze świecą szukać nowych animacji czy poprawy mechaniki o przeskoku graficznym nawet nie wspomnę. Napastnicy dalej w sytuacji sam na sam częściej walą w trybuny czy GK niż plasują po ziemi, ŚO jak dzieci we mgle niemal potykają się sami o siebie, na szczęście trochę częściej BO blokują dośrodkowania. Nie ma co marzyć o bardziej efektownym dryblingu, minięciu rywala czy animacji nawet najprostszych kiwek.
Panel scoutingu jest mniej intuicyjny niż w 17, aby dojść do zaawansowanego wyszukiwania trzeba przeklikać dwa dodatkowe ekrany. Podstawowe raporty nie pojawiają się następnego dnia, a dopiero po tygodniu, a co gorsza, aby się do nich dostać trzeba znowu przkilkać kilka ekranów (w poprzednich każdy zawodnik pojawiał się jako kolejna wiadomość w skrzynce). Na plus trzeba zaliczyć graczy podsuwanych przez nasz sztab, są dużo bardziej dopasowani do naszych potrzeb. Chociaż trafia się, że scout proponuj klubowi, o łącznym budżecie na sezon 10mln euro, zawodnika, za którego trzeba zapłacić 50mln.
Przejdźmy do ekranu dynamiki, niby fajny, ale między nami mówiąc niewiele wnosi do rozgrywki. Co więcej mam nieodparte wrażenie, że jest to po prostu graficzna interpretacja tego co funkcjonowało od lat.
Ekran taktyczny natomiast został wzbogacony o "linie", które obrazują zrozumienie w drużynie, fajnie pokazują one (a właściwie ich brak), jak wymiana kilku kluczowych zawodników burzy równowagę w zespole:
Reasumując, gra jest w miarę udana, zapewne spędzę w niej masę godzin, ale przeskoku zbyt dużego nie ma. Ja wersje zmieniam głównie dla nowej bazy, jak komuś na tym nie zależy to wstrzymałbym się z zakupem, aż produkt będzie lepiej połatany.
Najnowsze posty