Problem z taktyką.

patrykst123 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
24.02.2013, 02:09    #1
Witam !
Mam pewien problem z taktyką w FM 2013. Gram zespołem Hoffenheim z Bundesligi. Od początku sezonu próbuje różne warianty taktyczne aktualnie gram 4-2-3-1 ale wcześniej próbowalem juz jednego def. pom. 2 środkowych i 2 skrzydłowych i jeden napastnik itd. Za każdym razem podczas meczu jestem dominowany dosłownie przez każdego, a mecze jeśli wygrywam to na farcie 1-0 po kontrze.. Moich pomocników dominuje dosłownie każdy klub. Nawet słabiak w pucharze Niemiec. Ponadto podczas każdego meczu mój asystent jedyne co pisze to "Mamy ogromne problemy z posiadaniem piłki, jestesmy w opałach" i coś, co mnie najbardziej denerwuje "Nasi obrońcy ustawiają się wręcz katastrofalnie przy stałych fragmentach gry dla rywali, musimy cos z tym zrobić pred następnym meczem." No to ja ustawiam Def. SFG w przygotowaniach meczowych i jeden mecz jest dobrze ale nastepny znów ta sama informacja i tak w kółko i wciąż. Prosze o pomoc, radę. Wiem, że podałem mało informacji o taktyce ale jesli beda potrzebne informacje to podam lub dam screena.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
24.02.2013 07:12    #2
Ty mowisz o slabiaku w pucharze Niemiec a zobacz sobie to: http://www.cmrev(...)ino.html ;)

Sprobuj ustawic kontrola, sztywno, krotkie podania, napastnik - odgrywajacy i obaj skrzydlowi na schodzacych napastnikow. Moze namieszales cos w indywidualnych suwakach?

KRaven031 Partyzant

0
24.02.2013 07:21    #3
[quote]"Nasi obrońcy ustawiają się wręcz katastrofalnie przy stałych fragmentach gry dla rywali, musimy cos z tym zrobić pred następnym meczem." No to ja ustawiam Def. SFG w przygotowaniach meczowych[/quote]
A ustawiłeś jakieś polecenia dla taktyki? Kto ma kryć wysokich, pilnować słupków etc? Bez tego przygotowania leżą i kwiczą, bo nie ma czego przygotowywać
Just Raven.

patrykst123 Partyzant

0
24.02.2013 16:12    #4
hmm.. skrzydłowych mam ustawionych na atak i teraz tego OPŚ na wysuniętego rozgrywającego. Nigdy nie używałem odgrywającego - na czym polega jego rola? Szczerze mowiąc w poprzednich wersjach FMa nie ustawiałem nigdy defensywnych sfg wszyscy wiedzieli co mają robić - ustawiam tylko ofensywne. jeśli chodzi o indywidualne suwaki to każdy z piłkarzy ma grać krótkimi podaniami, ograniczona swoboda taktyczna i zakaz strzałów z dystansu czy rajdów - grajków mam jako takich i nie ufam za bardzo strzałom z dystansu - zadnego gola nie zdobyłem w ten sposób a jestem na półmetku. Nie słuchają się tez często jest tak ze strzelają na pałe mimo ze mają Rzadko i ograniczona swoboda.. gram kontrolą i płynnie..
a 2 defensywnych pomocników mają "Obrona" tak samo 2 obrońców środkowych i boczni obrońcy mają wsparcie.. lubie grać w ten sposób, że mam kontrolę i rozprowadzam piłkę ale zawodnicy bardzo często ją tracą.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.02.2013 o godz. 16:13

KRaven031 Partyzant

0
24.02.2013 16:36    #5
No to musisz sobie odpowiedzieć czemu ją tracą, skoro to jest problemem. Za daleko muszą podać? A może podają niedokładnie? Może robią to za wolno i rywale do nich doskakują od razu?
A defensywne fragmenty warto ustawić, bo przez ich brak często się traci głupie gole, jak Twój zawodnik (150cm wzrostu, skoczność 3) ma kryć drugiego (195cm i gra głową 17). Raz to zrobisz i masz na zawsze przecież, długo to nie zajmuje
Just Raven.

patrykst123 Partyzant

0
24.02.2013 19:30    #6
Zajmę sie tym, dzięki :) Zapewne chodzi o to, że najlepiej grający głowa obrońca ma kryć najwyższego itp. ? Z moich obserwacji wynika, że piłka jest przede wszystkim niedokładnie podawana choć bardzo czesto jest też zbyt długo przetrzymywana (przetrymywanie piłki indywidualnie każdy ma wyłączone)

patrykst123 Partyzant

0
24.02.2013 20:03    #7
Już zaczynam wątpić, czy taktyka którą gram teraz jest dobra, za często je chyba zmieniam..

kamilm Partyzant

0
24.02.2013 22:58    #8
Też mam czasem problemy z posiadaniem piłki, jak ktoś może pomóc na to zaradzić to też bym posłuchał rady. MI chodzi o zagłebeie lubin.

wicek Partyzant

0
25.02.2013 08:10    #9
Nie przejmuj się radami asystenta. Ja od ponad roku mam ustawiony trening przedmeczowy na "defensywne stałe fragmenty gry", a asystent podczas meczu i tak mi mówi, że wyglądają żałośnie mimo, że praktycznie nie tracę bramek po rzutach rożnych i wolnych. Jak już ktoś wcześniej napisał, warto nad nimi trochę posiedzieć żeby stracić te kilka goli mniej w sezonie ;) Co do posiadania piłki, ustalasz polecenia przedmeczowe? Spróbuj ustawić "utrzymanie piłki" i "rozgrywanie piłki po ziemi". Jeśli masz dobrych środkowych pomocników to powinno pomóc.

patrykst123 Partyzant

0
25.02.2013 21:21    #10
więc tak: zaradziłem problemom częsciowo: ustawiłem defensywne stałe fragmenty gry choć moje ustawienie nie wiele różni sie od domyślnego. Zacząłem grać bardzo sztywno a moi ofensywny zawodnicy w indywidualnych ustawieniach mają szukać gry i nie przetrzymywać piłki. W miare zadziałało jednak często strzelają z dystansu... wicek - rozpoczynam każdy mecz od utrzymania piłki i rozgr. po ziemii :) dodaje jeszcze podania między obrońców. Od nowego sezonu jednak zamierzam przetestować ustawienie 4-1-2-2-1 gdzie skrzydlowi będą schodzącymi napastnikami, napastnik odgrywającym - tego nie jestem pewien, czy mógłby ktoś wytłumaczyć rolę "odgrywającego"? jeden ze środkowych będzie wysuniętym rozgrywającym a drugi będzie odbierającym piłkę.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution