Gdzie szukać przyczyn porażek - u piłkarzy czy w nieodpowiedniej taktyce?

Rafcioos Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.03.2009, 15:03    Pytanie
Mam następujący (a właściwie ciągły) problem z występami piłkarzy:
Mimo usilnych starań przegrywam przeważającą ilość meczy. W większości z nich moi zawodnicy stwarzają bardzo nieliczne sytuacje podbramkowe, o wykorzystywaniu ich nie wspominając. Taką grę obserwuje już 3 sezon. Zmiany taktyki, odświeżanie kadry - wszystko na nic.
Przez 2 sezony, grając systemem 3-1-3-1-2 i jej odmianami, szybką piłką i długimi podaniami, dosc agresywnym presingiem i ofensywnym nastawieniem bramek było jak na lekarstwo, żebym naprawde nie wiem jak szedł w ofensywe. Do tego raczej średnia celność podań i posiadania piłki.
Teraz, całkowicie zmieniając ( w przerwie międzysezonowej) taktyke, jest podobnie.
Gram systemem 4-4-2, strzałki na DPŚ/OPŚ. Tempo raczej wolne, podania w miare możliwosci krótkie, jednak presing ciągły. Linia Obrony normalna, obrońcy wysokawi i niezbędne atrybuty w normie, podobnie inne formacje. Ustawienia indywidualne piłkarzy specjalnie pod krótką, dość wolną grę. Efekt? Bramkarz - cudotwórca, inaczej by mnie na zbity pysk wyrzucili, Outsiderzy maja po 10-20 strzałów na bramke, na moje 3-4. Mowa o celnych...

Tutaj rodzi sie moje pytanie - z czego to wynika? Gram 5 sezon w Championship Ketteringiem. Piłkarzy mam naprawde porządnych, z atrybutami polecanymi przez Kursy Piotra Sebastiana. A jednak - iscie idiotyczne błędy obrońców, podania adresowane w samochody stojące za stadionem, strzały mogące zrobić conajwyzej krzywdę kibicom siedzącym za bramką. Mecz wygram dopiero, jak któryś zawodnik dostanie "przebudzenia" i huknie gola z dość dużej odległosci.
Staram się zachować racjonalne odstępy między formacjami i nie ryzykować nadmiernym atakiem czy obroną, chociaż staram sie zawsze brać poprawke na przeciwnika - jak grałem przez jakiś czas bez jakichkolwiek zmian w poleceniach taktycznych to mecz naprawde przypominał sparing Brazylii z Burkiną Faso. Wyniki prawie dochodziły do dwucyfrówek. Teraz - jest źle, ale jak wspomniałem - jak któremuś coś "wyjdzie" to wygram/zremisuje/zmiejsze porażke.
Przed sezonem grałem w kilkunastu sparingach, z wynikami zadowalającymi. Kondycja piłkarzy oscyluje w granichac 95-100%, atmosfera w szatni w porządku.

Z czego to może wynikać? Osiągnięta jakby "granica" umiejętnosci i ambicji wczesniej piątoligowego klubu, czy raczej brak wiary piłkarzy w swoje umiejętnosci, albo taktyka?

sz4rlej Partyzant

0
10.03.2009 19:14    #10
o przepraszam, krótkie podania - wolna gra bo inaczej piłka się będzie gubić ;)

Guezmir Młody aktywista

0
10.03.2009 19:22    #11
Szybkie tempo pasuje do długich podań. Bez dwóch zdań. Ilość gwiazdek nie oznacza mocy treningu, lecz jakości. Ja grałem długa piłką i skrzydłami bo mam wysokich napastników i świetnych skrzydłowych, ale nie przynosiło to efektu, a wydawało mi się, że tak najlepiej będzie grać. Teraz gram krótkimi podaniami, wolnym tempem, blisko siebie (wąsko), skrzydłowym każę schodzić do środka (jak poradził P.S) i wyniki o niebo lepsze, posiadanie piłki i sytuacje podbramkowe również. Gdy grałem długim podaniem to mój wolny wysoki napastnik nie nadążał za piłką. Może podobnie jest u Ciebie Rafcioos?

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 10.03.2009 o godz. 19:23

Użytkownik uznał post za pomocny

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Guezmir Młody aktywista

0
10.03.2009 19:24    #12
[quote=Henry14]no to coś spaprałes bo jak widze , że dajesz wolną gre do krótkiej gry to sie nie dziwie tak samo jak szybką do długiej ;/ musisz żle interpretować polecenia dla piłkarzy ;/[/quote]

Jest dokładnie na odwrót.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Henry14 Partyzant

0
10.03.2009 19:34    #13
no nie wiem właśnie kiedy ja u mnie stosuje to co tu pisze mam jak według mnie świetne wyniki a jak np szybka gra do długich podań raczej nie pasuje bo , żeby zawodnik dał długą piłke i dokładna nie może tego robic szybko lecz, że tak powiem musi przymierzyć a krótkie i szybkie granie jak najbardziej idzie w parze bo wtedy stosuja tak zwaną klepke ;]

Guezmir Młody aktywista

0
10.03.2009 19:39    #14
U mnie jest na odwrót :-) Gdy zwiększam tempo krótkich podań, chłopcy graja niedokładnie i mają mnóstwo strat, jakość gry oraz efektywność na tym cierpi.

Henry14 Partyzant

0
10.03.2009 19:52    #15
co prawda przy szybkim tempie spada celność podań ale nie jest tam niewiadomo jak słaba mnie zadowala, ale przy tym tempie jest wieksza szansa na zaskoczenie przeciwnika niz w powolnym podawaniu poprzek boiska ;d

Guezmir Młody aktywista

0
10.03.2009 20:05    #16
Jeśli taka gra u Ciebie się sprawdza to podejrzewam, że masz wykonawców z dobrymi atrybutami: czytania gry, koncentracji, współpracy, decyzji, podań, techniki, kreatywności, gry bez piłki. Mam rację?

Henry14 Partyzant

0
10.03.2009 20:07    #17
Nie pamietam statów na pamieć ale Moutinho,Kuzmanovic,Zapater na środku pomocy tworzą piękną piłke tylko by sie lepszy chociaż jeden napastnik przydał ;d

kuab Żołnierz frontu ideologicznego

0
10.03.2009 20:19    #18
[quote=Henry14]Nie pamietam statów na pamieć ale Moutinho,Kuzmanovic,Zapater na środku pomocy tworzą piękną piłke tylko by sie lepszy chociaż jeden napastnik przydał ;d[/quote]

Miszczu, ale kolega prowadzi 5. sezon ekipe z Championship, która na początku gry jest w Blue Square North/South - Zapater, Moutinho, Kuzmanovic są już raczej postarzali na jego savie.
Pomyśl nad rozmowami motywacyjnymi, sprowadź sobie klasowego asystenta, ustabilizuj taktykę.

Guezmir Młody aktywista

0
10.03.2009 20:23    #19
Rafcioos gra Ketteringiem. Myślę, że ma gorszych wykonawców, którym "trochę" brakuje do Moutinho. Nie wiadomo czy taka gra się u niego sprawdzi......

Najlepiej jak dojdzie do tego sam i pozostanie konsekwentny w swoim wyborze, a zwłaszcza doborze wykonawców.

Edit: kuab byłeś szybszy. respekt :-)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 10.03.2009 o godz. 20:24

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution