Gdzie szukać przyczyn porażek - u piłkarzy czy w nieodpowiedniej taktyce?

Rafcioos Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.03.2009, 15:03    Pytanie
Mam następujący (a właściwie ciągły) problem z występami piłkarzy:
Mimo usilnych starań przegrywam przeważającą ilość meczy. W większości z nich moi zawodnicy stwarzają bardzo nieliczne sytuacje podbramkowe, o wykorzystywaniu ich nie wspominając. Taką grę obserwuje już 3 sezon. Zmiany taktyki, odświeżanie kadry - wszystko na nic.
Przez 2 sezony, grając systemem 3-1-3-1-2 i jej odmianami, szybką piłką i długimi podaniami, dosc agresywnym presingiem i ofensywnym nastawieniem bramek było jak na lekarstwo, żebym naprawde nie wiem jak szedł w ofensywe. Do tego raczej średnia celność podań i posiadania piłki.
Teraz, całkowicie zmieniając ( w przerwie międzysezonowej) taktyke, jest podobnie.
Gram systemem 4-4-2, strzałki na DPŚ/OPŚ. Tempo raczej wolne, podania w miare możliwosci krótkie, jednak presing ciągły. Linia Obrony normalna, obrońcy wysokawi i niezbędne atrybuty w normie, podobnie inne formacje. Ustawienia indywidualne piłkarzy specjalnie pod krótką, dość wolną grę. Efekt? Bramkarz - cudotwórca, inaczej by mnie na zbity pysk wyrzucili, Outsiderzy maja po 10-20 strzałów na bramke, na moje 3-4. Mowa o celnych...

Tutaj rodzi sie moje pytanie - z czego to wynika? Gram 5 sezon w Championship Ketteringiem. Piłkarzy mam naprawde porządnych, z atrybutami polecanymi przez Kursy Piotra Sebastiana. A jednak - iscie idiotyczne błędy obrońców, podania adresowane w samochody stojące za stadionem, strzały mogące zrobić conajwyzej krzywdę kibicom siedzącym za bramką. Mecz wygram dopiero, jak któryś zawodnik dostanie "przebudzenia" i huknie gola z dość dużej odległosci.
Staram się zachować racjonalne odstępy między formacjami i nie ryzykować nadmiernym atakiem czy obroną, chociaż staram sie zawsze brać poprawke na przeciwnika - jak grałem przez jakiś czas bez jakichkolwiek zmian w poleceniach taktycznych to mecz naprawde przypominał sparing Brazylii z Burkiną Faso. Wyniki prawie dochodziły do dwucyfrówek. Teraz - jest źle, ale jak wspomniałem - jak któremuś coś "wyjdzie" to wygram/zremisuje/zmiejsze porażke.
Przed sezonem grałem w kilkunastu sparingach, z wynikami zadowalającymi. Kondycja piłkarzy oscyluje w granichac 95-100%, atmosfera w szatni w porządku.

Z czego to może wynikać? Osiągnięta jakby "granica" umiejętnosci i ambicji wczesniej piątoligowego klubu, czy raczej brak wiary piłkarzy w swoje umiejętnosci, albo taktyka?

Weselin Partyzant

0
10.03.2009 15:27    #1
wydaje mi się, że za dużo kombinujesz z taktyką.. zagraj ze 3 mecze na sucho czyli bez swoich taktycznych pomysłów. a morale zawodników jak się prezentują. ?

Użytkownik uznał post za pomocny

Collymore Partyzant

0
10.03.2009 16:04    #2
Przyczyn może być wiele. Radzę zacząć od odpowiedniego treningu. Musisz sprowadzić dobrych trenerów, a następnie ustawić odpowiedni rodzaj treningu. Być może twoi gracze wysiadają kondycyjnie i siłowo? Radzę zwrócić na to uwagę. Następnie spróbuj zagrać mecz inną taktyką, albo niech ci pomoże asystent przy wyborze.

Najlepszym sposobem żeby sprawdzić czy to TY popełniasz gdzieś błąd jest to ażebyś poszedł sobie na urlop (np. 14 dni), wtedy zobacz jak asystent sprawował się jako taktyk. Jeżeli wyniki się polepszyły to znaczy że ty robisz jakiś błąd, jeżeli jednak nie... to trzeba szukać dalej. Być może piłkarze nie tacy... Musisz wybadać problem.
Pozdrawiam.

Adonim Partyzant

0
10.03.2009 16:43    #3
Taktyka to podstawa - ja swojej w Milanie nie ruszam od prawie 20 sezonów i przez to wygywam co sie da i z kim sie da przez tyle czasu i mało jest na mnie mocnych. Stabilna stała taktyka to podstawa.

MeTHoD Partyzant

0
10.03.2009 18:23    #4
taaaa... milanem to ja se tez moge loic kogo chce :/

football38 Młody aktywista

0
10.03.2009 18:36    #5
Ja prawie w ogóle nie rotuje składem i nie wymyślam skomplikowanych taktyk. Po prostu, jak np: przegrasz 2 lub 3 mecze z rzędu to twoim zawodnikom może siąść morale i potem te porażki się tak ciągną dopóki się nie przełamiesz i morale nie wzrośnie.

Rafcioos Partyzant

0
10.03.2009 18:36    #6
Trening 5-7 gwiazdek, nie wydaje mi sie za ciezki.

Pol sezonu mialem urlop, ledwo sie moj asystent utrzymal (kierowanie 18, taktyka 20, Oceny potencjału/umiejetnosci po 19, motywowanie 14).
Moralo dobre/znakomite, pomimo porazek.

Taktyke zmieniam minimalnie tylko pod przeciwnika, ogolnie raczej tylko meidyz sezonami.

Adonim: A co to za filozofia grac Milanem? Ja nie wzialem duzego klubu od 3 fmow.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 10.03.2009 o godz. 18:41

Henry14 Partyzant

0
10.03.2009 18:42    #7
popierwsze gra szybką piłką nie pasuje do dlugich podań itp. wydaje mi sie , że błąd tkwi w taktyce ustalasz ja tak ze dajesz wszystko niedopasowane i wtedy gra sie nie klei . Ustal taktyke z myśla o tym jakicimi dusponujesz zawodnikami lub powymieniaj zawodnikow na takich jacy by pasowali do twojej taktyki ;p

Rafcioos Partyzant

0
10.03.2009 18:46    #8
Własnie robiłem pod zawodnikow taktyke.. ale nic niedało kucze...

Henry14 Partyzant

0
10.03.2009 18:54    #9
no to coś spaprałes bo jak widze , że dajesz wolną gre do krótkiej gry to sie nie dziwie tak samo jak szybką do długiej ;/ musisz żle interpretować polecenia dla piłkarzy ;/

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.