Strona

CA a atrybuty

zig77 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.01.2009, 21:20    Pytanie
Może ktoś wypowiedzieć się czy piłkarz o wysokim CA (niezależnie od wysokości PA) może mieć niskie atrybuty?

zig77 Partyzant

0
21.01.2009 18:54    #130
Myślę, że najbliżej prawdy co do zależności atrybutów od CA jest lechpoz.
Ale moi drodzy przy zakładaniu tego tematu miałem na celu co innego niż obliczenia tego typu. Chodziło mi tylko o to żeby ktoś konkretnie wypowiedział się co do tego jak porównywać piłkarzy (w uproszczeniu). Prosiłbym o zmierzanie bardziej w tę stronę. Bo obliczenia typowo matematyczne troche mniej się przydadzą w grze.
Po prostu proszę o opinie na temat jak porównać piłkarza obunożnego o wyższym CA ale niższych atrybutach, które są zależne od stopnia "obunożności" do jednonożnego.

Ja pierwszy:

Uważam, że w momencie kiedy piłkarz jest typowo prawonożny z fatalną lewą nogą atrybut taki drybling czy podania podany w grze można mu spokojnie przyporządkować do prawej nogi (chodzi o wartość tego atrybutu). Natomiast sprawa się bardziej komplikuje kiedy mamy do czynienia z piłkarzem o bardzo mocnej np. prawej nodze i niezłej lewej np. o wartości 10. Wtedy moim zdanie przy patrzeniu na atrybut trzeba brać pod uwagę to jak często gra obiema nogami i np. może być tak, że jeżeli mamy wartość 15 przy podaniach to jest to jakby ogólna ocena jego podań dla prawej i dla lewej nogi. Możemy więc domyślić się, że mocniejszą nogą może podawać trochę lepiej np. na poziomie 16 może 17 a słabszą np. 10. Tyle, że mocniejszej znacznie częściej będzie używał.

P.S. lechpoz ten post co jest na górze tej strony jako pierwszy jest automatycznie na górze każdej stony więc nie odpisuj na niego co stronę. On jest już nieaktualny.
Pozdro.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.01.2009 o godz. 19:00

Abramis Partyzant

0
21.01.2009 19:09    #131
zig77
Obunożny zawodnik jest lepszy od jednonożnego. Po prostu jak miałbyś zawodnika z prawą nogą 20 lewą 1 a atrybuty podania 20, dośrodkowania 20 a następnie nauczyłby się gry słabszą nogą np. do poziomu 15 to atrybuty podania mogą spaść do poziomu 16 lub 17 ale nie muszą. Na pewno inne atrybuty kluczowe spadną jeżeli zawodnik zbliży się do PA lub je będzie chciał przekroczyć. Teraz jakbym miał wybierać gracza co ma dośrodkowania 20 a gra tylko prawą nogą (20) a gracza co ma dośrodkowania 10 i gra obiema nogami (20;10) to wolę wybrać tego 2. CA dla graczy obunożnych też liczy się inaczej, dlatego obunożni zawodnicy praktycznie nie zdarzają się przepakowani, bo dużo jest umiejętności kluczowych oraz samo granie obiema nogami jak i jeszcze możliwość gry na różnych pozycjach może pochłaniać CA. Obunożność przy kreatywności może skutkować tym, że zawodnik swoją słabszą nogę będzie często wykorzystywał. Po za tym przy wymianie podań i grze z pierwszej piłki to obunożny jest wspaniały, bo nie musi przekładać piłki na inną nogę przez co traci mniej czasu na zaskoczenie obrony.

lechpoz
Odnosząc się do stworzonego zawodnika. Wszystko super, niech pogra taki master 1 rok i 3/4 tych atrybutów będzie o wiele niższa. SI w silniku gry ma zamontowane coś co ukraca tworzenie supermanów w grze i to by reasercherzy nie przeginali z przepakowywaniem ich ulubionych graczy. Oni (reasearcherzy)też nie wiedzą na jakiej to zasadzie działa co raczej jest normalne i zmusza ich do w miarę rzetelnej pracy.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.01.2009 o godz. 19:10

zig77 Partyzant

0
21.01.2009 19:14    #132
Czyli mniej więcej się zgadzamy. Właśnie o ten kierunek w dyskusji chodzi.

Abramis Partyzant

0
21.01.2009 19:23    #133
Oczywiście obunożność nie musi być dla wszystkich pozycji na boisku, to też oczywiście zależy od taktyki jaką się gra. Jako przykład mogę podać , że skrzydłowemu gra obiema nogami będzie przydatna gdy będziemy chcieli by schodził do środka i uderzał na bramkę lub też oddawał strzały z dystansu co czasem przy ostrym kryciu może okazać się bardzo zbawienne bo może użyć 2 nogi i strzelić.

lechpoz Partyzant

0
21.01.2009 22:02    #134
W obecnym kierunku dyskusji nie mam żadnych "ale". Dla mnie też zawodnik obunożny będzie lepszy od jednonożnego choćby ten jednonożny miał atrybuty większe o oczko, dwa... Jedynie polemizowałbym nad pozycją środkowego obrońcy - według mnie najmniej potrzebuje wyszkolenia słabszej nogi. W przypadku stoperów ważniejsze jest każde oczko w np. mentalnych niż słabsza noga.
P.S. Przykład Hameda Diomande który ma słabszą nogę 1 i PA 160. Świetny obrońca jeden z najlepszych w calym FM 09. Sądzę, że lepszy od niejednego obrońcy z PA >170 ale z lepiej wyszkoloną gorszą nogą...

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 21.01.2009 o godz. 22:47

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution