Strona

CA a atrybuty

zig77 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.01.2009, 21:20    Pytanie
Może ktoś wypowiedzieć się czy piłkarz o wysokim CA (niezależnie od wysokości PA) może mieć niskie atrybuty?

zig77 Partyzant

0
18.01.2009 18:56    #40
1.akurat w Lechu ci co mają najwyższe CA są najlepsi to raz
2. Jeżeli jesteś w marnym klubie abramis to 7 gwiazdek wielu będzie miało.
3. CA ma pomóc w wyborze a nie zdecydować o nim
4. Mówiłem o tym, że CA jest tylko w pewnym stopniu niezależny od atrybutów.

zig77 Partyzant

0
18.01.2009 18:58    #41
Do was nie dociera to co mówię, kluczem do zrozumienia jest post 33.

Aha i asystent oczywiście bierze pod uwagę nie tylko CA, przede wszystkim kondycję to wtedy zależy od kondycji kogo mi poleca, ale jeżeli każdy by miał 100% to wtedy w Lechu najlepsi są z najwyższymi CA (tak w ogóle też nie tylko dla asystenta).

Post 33 polecam.

// Edytowano 5 razy, ostatni raz 18.01.2009 o godz. 19:27

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
18.01.2009 19:25    #42
[quote=zig77]Do was nie dociera to co mówię, kluczem do zrozumienia jest post 33.[/quote]
Przepraszamy, że nie jesteśmy wstanie Ci dorównać intelektualnie. Ale do rzeczy...
Odpaliłem Genie Scouta i co? Malinowski Prawa noga 20, lewa 3. Garguła odpowiednio 20 i 16. Garguła suma punktów (ukrytych) gry na pozycji: 60 a Malinowski 55. I już masz swoją magiczną różnicę w CA :]
Pomijam fakt, że pytasz, czy ofensywny pomocnik jest lepszy od defensywnego. Kto jest lepszym piłkarzem w FM: Casillas czy C. Ronaldo? Prawda, że zupelnie bez sensu porównanie?
Edit: Tak, Malinowski jest w grze lepszy od Garguły, został przepakowany to i jest lepszy, proste.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.01.2009 o godz. 19:26

"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

zig77 Partyzant

0
18.01.2009 19:33    #43
Człowieku o czym ty mówisz. Podliczałem wszystkie punkty za atrybuty w CA i Malinowski ma ich więcej - Gargule nie byłoby potrzebne takie CA gdyby chodziło tylko o atrybuty.

Malinowski nie jest lepszy w grze.

lechpoz Partyzant

0
18.01.2009 19:35    #44
[quote=zig77]Może ktoś wypowiedzieć się czy piłkarz o wysokim CA (niezależnie od wysokości PA) może mieć niskie atrybuty?[/quote]
Nie może. Jeśli ustawisz w edytorze zbyt wysokie CA, a za niskie atrybuty to podczas tworzenia nowej gry silnik "dołoży" wyższe atrybuty by były dopasowane do CA. Analogicznie to działa jak ustawisz za niskie CA, a zbyt wysokie noty, wtedy silnik obetnie atrybuty by dopasować je do CA.

P.S. Ja bym sobie darował liczenia sumy atrybutów, bo moim zdaniem CA na niektóre atrybuty w ogóle nie ma wpływu (determinacja, agresja), na inne znowu wpływ ma, ale może być większy (wytrzymałość) lub mniejszy (błyskotliwość), więc wyliczanie kto jest lepszy jest praktycznie niemożliwe bez dokładnej znajomości silnika...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.01.2009 o godz. 19:49

zig77 Partyzant

0
18.01.2009 19:52    #45
lechpoz nie masz racji co do tego, z tym dokładaniem czy ujmowaniem atrybutów przynajmniej w tych przypadkach z Malinowskim i Gargułą. Przecież screeny wyraźnie to pokazują post 31 bodajże.

P.S. pierwszy post na górze każdej strony jest nieaktualny.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.01.2009 o godz. 19:53

zig77 Partyzant

0
18.01.2009 19:57    #46
[quote2=lechpoz][quote=zig77]Może ktoś wypowiedzieć się czy piłkarz o wysokim CA (niezależnie od wysokości PA) może mieć niskie atrybuty?[/quote]
Nie może. Jeśli ustawisz w edytorze zbyt wysokie CA, a za niskie atrybuty to podczas tworzenia nowej gry silnik "dołoży" wyższe atrybuty by były dopasowane do CA. Analogicznie to działa jak ustawisz za niskie CA, a zbyt wysokie noty, wtedy silnik obetnie atrybuty by dopasować je do CA.

P.S. Ja bym sobie darował liczenia sumy atrybutów, bo moim zdaniem CA na niektóre atrybuty w ogóle nie ma wpływu (determinacja, agresja), na inne znowu wpływ ma, ale może być większy (wytrzymałość) lub mniejszy (błyskotliwość), więc wyliczanie kto jest lepszy jest praktycznie niemożliwe bez dokładnej znajomości silnika...
[/quote2]

czy tak czy siak przy twojej teorii Malinowski ma wyższe atrybuty a scout daje mu mniej gwiazdek. Gry nie oszukasz.

M8 jak już liczysz atrybuty to wszystkie a nie wybrane.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 18.01.2009 o godz. 20:04

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
18.01.2009 20:03    #47
Jejku, pokazałem Ci już, że niektóre atrybuty, których nie widać na screenach (ukryte!!) Garguła ma wyższe! Dlatego ma wyższe CA... Nie wiem jak to jeszcze w prostszy sposób napisać. A wg. mnie Malinowski jest lepszy w grze, i ani ja Tobie ani Ty mi nie udowodnisz, że jest inaczej. dużo w tym przypadku, bo w mojej grze może być po kontuzji a w Twojej będzie cały czas w pełni sił itd. Co nie zmienia faktu, że gdybym szukał środkowego pomocnika to kupiłbym Malinowskiego, bo ma wyższe atrybuty podań, odbioru, ustawiania się, współpracy, pracowitości, determinacji itd. -> jest lepszym środkowym pomocnikiem.
Scout daje mu więcej gwiazdek chociażby przez wzgląd na "obunożność" i przede wszystkim wyższe CA :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 18.01.2009 o godz. 20:05

"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

zig77 Partyzant

0
18.01.2009 20:06    #48
[quote=M8_PL]Jejku, pokazałem Ci już, że niektóre atrybuty, których nie widać na screenach (ukryte!!) Garguła ma wyższe! Dlatego ma wyższe CA... Nie wiem jak to jeszcze w prostszy sposób napisać. A wg. mnie Malinowski jest lepszy w grze, i ani ja Tobie ani Ty mi nie udowodnisz, że jest inaczej. dużo w tym przypadku, bo w mojej grze może być po kontuzji a w Twojej będzie cały czas w pełni sił itd. Co nie zmienia faktu, że gdybym szukał środkowego pomocnika to kupiłbym Malinowskiego, bo ma wyższe atrybuty podań, odbioru, ustawiania się, współpracy, pracowitości, determinacji itd. -> jest lepszym środkowym pomocnikiem. [/quote]

CA to nie tylko atrybuty ukryte a i te podliczałem.
Scouci oceniają zawodnika biorąc pod uwagę wszystko co wiąże się z jego umiejętnościami.
Atrybuty to nie wszystko.
Scout bierze też pod uwagę CA bo po prostu to też ma swoje znaczenie.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 18.01.2009 o godz. 20:10

Abramis Partyzant

0
18.01.2009 20:09    #49
zig77 co Ty chcesz tu na siłę komuś udowadniać, skoro nie masz żadnych argumentów oprócz jakiegoś sumowania atrybutów ?? Starasz się poniżać wszystkich, że czytać lub myśleć nie potrafią. Mi się wydaje, że M8_PL dokładnie ujął sprawę bo dla mnie to jest jak porównywanie bramkarza z napastnikiem to raz a 2 to wystaw sobie obu do gry i zobaczysz, który będzie miał wyższe oceny po meczach. Ja obstawiam Gargułę mimo mniejszych atrybutów.

Co do scoutów to chyba mało widziałeś, ja wielokrotnie widziałem jak scout o ocenie PA i CA 20 potrafi dać 5 gwiazdek na PA dla gracza co ma PA 180. Nie jest to wyjątek, często się tak zdarza.

Na koniec zanim zaczniesz dalej tu wszystkich pouczać to poczytaj to co Piotr Sebastian napisał w swoich poradnikach. Wtedy może zrozumiesz jakie są też różnice w jakości gry każdego z zawodników. Na przykład o bramkarzach przeczytaj, bo tam są 3 bramkarze podani i wyjaśnione dlaczego Friedel ma stać między słupkami.

Strona

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution