Zagadnienia taktyczne [FM09]

Azi Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
17.01.2009, 15:34    Pytanie
Witam
Nie ma takiego tematu (ja takowego nie znalazlem) a moze byc pomocny.

Mamy juz pare poradnikow i pomocy do najnowszego FMa ale tutaj chcialbym poroszyc pare innych kwestii.
Zacznijmy moze od tego ze we wspolczesnym footballu nie mamy juz w zasadzie typowych bocznych pomocnikow lewych i prawych, bo wiekszosc szanujacych sie zespolow gra wymieniajac sie non-stop na tych pozycjiach. Czy w FMie takie zagrania sa skuteczne? Nie wiem. Czasem stosuje a czasem nie - ale wiekszej roznicy w grze nie widze. Jezeli rywal stosowal by krycie indywidualne skrzydlowych to pewnie mialo by to duzy sesn ale nasi rywale chyba tak nie roba.
1. Czy wymiana pozycji miedzy skrzydlowymi ma wiec sens?

Pora dobrac sie do bocznych obroncow. Obecnie pelnia oni czesto role nawet bocznych pomocnikow. Biora udzial w wiekszosci akcji, wspomagaja skrzydla i obiegajac pomocnika, wychodza na dogodna pozycje do dosrodkowania. Tego elementu w FMie tez nie uraczymy za czesto. Staralem sie pomerdac w ustawieniach i zobaczyc czy da sie ustawic takie "obieganie". Niestety. Mi sie to nie udalo. Niezaleznie od ustawien obroncy ustawiaja sie ZA pomocnikiem dajac mu tylko szanse na wycofanie pilki. Obieganie zdarza sie zadko i z tego co zauwazylem to tylko w sytuacji gdy skrzydlowy zchodzi do srodka a pilke ma pomocnik/napastnik a nie skrzydlowy.
2. Czy da sie ustawic obieganie? Jezeli tak to w jaki sposob?

Na koniec inna kwestia:
Zastanawia mnie ta wymiana pozycjami. Probowal ktos wymieniac pozycjami bocznego obronce ze skrzydlowym? Moze grajac silnym zespolem i preferujac gre skrzydlem, przeciwnik dal by sie wyciagnac ze swojej strefy obronnej gdyby nagle pomocnik zamienil sie pozycja z obronca.

zenekrolnik Młody aktywista

0
17.01.2009 15:47    #1
ad 2. Oczywiście ze się da zrobić, dla skrzydłowego dośrodkowanie z pola a dla b.obrońcy z linii końcowej lub na odwrót.

ad1. Fakt, w dzisiejszej piłce jest to b.często wykorzystywane, bo nawet nie chodzi o krycie, ale o zmylenie przeciwnika, wykorzystanie techniki, szybkość czy przyspieszenia naszego skrzydłowego. Ale fakt w FM się to nie sprawdza, a tylko wdziera zamieszanie podczas obrony. Skuteczne jest tylko gdy stosuje się dla napastników.

Azi Partyzant

0
17.01.2009 16:02    #2
[quote=zenekrolnik]ad 2. Oczywiście ze się da zrobić, dla skrzydłowego dośrodkowanie z pola a dla b.obrońcy z linii końcowej lub na odwrót.[/quote]

To tez nie to. Pomocnik majac pilka nie podaje jej do obroncy zazwyczaj
Przy obieganiu skrzydlowy schodzi lekko do srodka z pilka i sciaga bocznego obronce robiac miejsce bocznemu obroncy. Gdy ten obiega skrzydlowego dostaje podanie i ma wolne pole na dosrodkowanie.
W FMie wyglada to tak ze skrzydlowy nie majac miejsca do dosrodkowania podaje pilke nie lepiej ustawionemu obrocny. Nie o takie obieganie mi chdozi ;)

zenekrolnik Młody aktywista

0
17.01.2009 16:07    #3
U mnie działa to fajnie, ciężko coś innego wymyślić. I szczerze wątpię aby istniało coś czego szukasz.

Piotr Sebastian Młody aktywista

0
17.01.2009 16:23    #4
Nie ma takiej możliwości w FM09. Jedynym sprawdzonym rozwiązaniem jest użycie polecenia nastawienia oraz rajdów. Dla bocznego pomocnika ustawiamy nastawienie defensywne (pozycja 1-6 na suwaku), rajdy mieszane a rajdy z piłką rzadko. Dla bocznego obrońcy nastawienie ofensywne (pozycja 15-20 na suwaku), rajdy częste i rajdy z piłką często.
Tylko takie ustawienie gwarantuje, że boczny obrońca będzie obiegał bocznego pomocnika. To jak często się to będzie zdarzać oraz czy obrońca otrzyma podanie zalezy już jednak tylko od atrybutów obu zawodników. Chodzi głównie o grę bez piłki i przewidywanie bocznego obrońcy oraz kreatywność i decyzje bocznego pomocnika.
Pozdrawiam

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 17.01.2009 o godz. 16:25

Azi Partyzant

0
19.01.2009 16:05    #5
Dzieki. Lepiej choc to nadal nie to czego oczekuje. Widac pelne szczescie jest narazie nieosiagalne. Moze kiedys... :)

Moze troche z innej beczki:
Czy ktos stosowal wymiane zawodnikow miedzy liniami? Zastanawia mnie czy grajac z OPP i OPL warto by bylo zastosowac wymiane. OPL wymienial by sie z napastnikiem. N z OPP a OPP przechodzilby na wolne lewe skrzydlo (prosciej OPL -> N / N -> OPP / OPP -> OPL)
Kwestia teraz lezy w tym czy zamieniac beda sie cala 3 naraz czy tylko co jakis czas parami? Wolalbym zeby sie wymieniali calym tym trojkatem - zdaje sie ze czasem gra tak Barca, choc nie wiem czy oni nie graja tak naprawde 3 napastnikami.
1. Bedzie sie na raz wymieniac cala 3?
2. Stosowal ktos z was takie zagrania? Jakie efekty? Rozumiem ze trzeba miec graczy odpowiedniej klasy ;)
3. Czy przy takiej wymianie beda powracac na stare pozycje (w sensie ze gracz grajacy poprzednio jako N a obecnie jako OPP wroci do przodu przy przejdzie na OPL)?

I na koniec cos o Odgrywajacym. Jest o takich graczach pare tematow i podaja tam ludzie atrybuty jakie takowy powinien posiadac. Tylko ze nie spotkalem sie jeszcze z ustawieniami indywidualnymi dla Odgrywajacego. Jezeli ktos z was gra takowym i ten ma dobre oceny to prosilbym o podanie tutaj jego ustawien indyw.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 19.01.2009 o godz. 16:08

kurupt Żołnierz frontu ideologicznego

0
19.01.2009 16:37    #6
1. Tak
2. Stosowałem, choć było to w FM 2007, grałem wtedy MU w 2019 roku i powiem Ci, że jest to dobre, ale nie zabójcze. Bynajmniej dość szybko musiałem zmienić taktykę. Grałem Aaronem Lennonem, Gavinem Harrisem (newgen) i Rodrigo Alvarezem (też newgen). Cała trójka to zawodnicy klasy światowej.
3. Tak
Opinia publiczna to dziwka.
------
http://kurupt.cmrev.com/kariery.html

Azi Partyzant

0
19.01.2009 16:40    #7
[quote=kurupt]3. Tak[/quote]

Tak beda powracali do starej pozycji czy beda szli dalej? ;)

Jakie byly minusy stosowania takiego zagrania ze trzeba bylo zmienic takse? Czy powody byly inne? :)

Arek96 Żywa legenda ruchu rewolucyjnego

0
19.01.2009 16:44    #8
Ja w 08 grałem jako odgrywający. Był nim Cahil. I było to bardzo przydatne. Ustawinie dałem, że rajdy i rajdy z piłką mieszane, prostopadłe podania i strzały z dystansu często a dośrodkowania mieszane.

Tofu Młody aktywista

0
19.01.2009 17:15    #9
Ja mysleże lepszy byłby z tego Manifest niż sufler.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution