wypożyczenie czy rezerwa

88borek Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.02.2009, 01:30    Pytanie
czytając najnowszy temat o rezerwach przypomniał mi sie odwieczny problem, którego jeszcze do tej pory nie rozgryzłem.

czy na pewno lepiej wysyłać na wypożyczenie młodych, utalentowanych zawodników, do klubów z niższych klas rozgrywkowych? przecież nie rzadko kluby te mają o wiele gorsze od nas zaplecze treningowe czyt. trenerów i infrastrukturę.

powiedzmy, że gram potentatami ligi tureckiej, fenerbachce, galatasaray albo besiktas, przecież to z tych klubów wywodzą się największe gwiazdy tureckiej piłki, rzadkością jest by jakiś inny klub wypuszczał gwiazdę. więc skoro tak mało gwiazd produkują kluby z niższej pułki coś musi być tu na rzeczy, a na pewno jest to wspomniane przeze mnie wcześniej gorsze zaplecze treningowe tych klubów.

więc tutaj rodzi się moje proste pytanie:

czy nie lepiej zostawić gracza u nas w klubie, pod opieką największych specjalistów, gdzie może trenować na najlepszych obiektach treningowych, w najlepszych do tego warunkach, czy rzucać go na niższe progi, gdzie może jego rozwój się zatrzymać przez brak odpowiedniej bazy treningowej ?

Bide Partyzant

0
11.02.2009 01:38    #1
Ja zawsze jak mogę to wysyłam na wypożyczenie, jak nie do klubu filialnego to proponuje innym, wychodzę z założenia że szybciej będą się rozwijać gdy będą grać w lidze nawet kosztem gorszych warunków do trenowania czy trenerów

Piotr Sebastian Młody aktywista

0
11.02.2009 01:43    #2
Zawodnik dużo szybciej się rozwija regularnie występując w meczach o stawkę, nawet jeżeli ta stawka jest o kilka klas rozgrywkowych niżej, niż grając w mało prestiżowych i tak naprawdę towarzyskich rozgrywkach rezerw.
Jeżeli mam pewność, że mój "młokos" będzie zawodnikiem pierwszej jedenastki w drużynie oferującej wypożyczenie to się nie waham. Nawet najlepsza baza treningowa nie da takich warunków rozwoju jak regularne ogrywanie. Atrybuty mają szansę wzrosnąć mu dużo szybciej. Dlatego zawsze mam klauzulę "ściągnięcia z wypożyczenia" i stale obserwuję moich wypożyczonych podpopiecznych. Kiedy przestają tam regularnie grać to ściągam ich z powrotem.
Inną kwestią jest ich regularna gra w rezerwach. Zauważ, że trener prowadzący na codzień Twoje rezerwy nie zawsze wystawia najsilniejszy skład do meczu. Czasami więcej grają zawodnicy słabsi na danej pozycji i nie rokujący tak dobrze jak nasi utalentowani juniorzy. Wynika to zapewne z subiektywnej i często błędnej oceny umiejętności i potencjału Twoich zawodników przez Asystenta. Wolę więc samodzielnie wpływać na ich rozwój kierując ich na wypożyczenia. Nie raz już u mnie bywało, że utalentowany 17-latek po takich trzech-czterech sezonach spędzonych w różnych drużynach na wypożyczeniu, staje się pewnego lata wartościowym zmiennikiem, albo i ważnym zawodnikiem pierwszego składu. Cierpliwości. :-)
Pozdrawiam

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution