jeszcze zawsze pozostaje pytanie: co to znaczy radzić sobie lepiej z krotką piłką?
Widzisz Guezmirze, grywałem nie raz drużynami, ktore ustawiałem na grę krotką piłką - także formacje defensywne. I owszem, miałem posiadanie piłki w trakcie meczu zawsze bardzo dobre, podobnie ilość celnych podań. Tylko jakoś akcji na bramkę przeciwnika było mało. Zastanawiałem się "why, oh, why?"
I wiem to na pewno, że jednym z czynnikow były właśnie owe proste-nieproste krotkie podania. Oczywiście, nie należy zapominać, że ten problem nie dotyczy tylko obrońcow. U mnie teraz w Leeds jest taki pan, nazywas Beckford (dla tego właśnie ustawiam go na pozycji back foward

, ktory też podobno lubi proste podania. I on także (jako moj odgrywający, choć już tylko rezerwowy) dostaje polecenie grania podań bezpośrednich, efektem czego w połowie sezonu w Premier League, mając na końce 12 występow (wszystkie z ławki) zanotował 7 asyst. W zeszłym sezonie w CCC grywał raczej krotkie podania, bo taką miałem wowczas taktykę i... no właśnie... 2 asysty w 32 spotkaniach (też większość z ławki). Myślę, że to jednak ma znaczenie. Oczywiście w ataku rzadziej posyła się długie piłki, bo koniec boiska blisko i to może odgrywa pewną rolę...
Pozostaje jeszcze jedna ważna sprawa.
To, jakie podania lubi dany zawodnik, to jedno. Ale niemniej ważne jest to, jakie podania są w stanie odebrać gracze, do ktorych ow podaje. Wiadomo jakie atrybuty tu się liczą, nie muszę powtarzać się za Piotrem S. I tego nie wolno bagatelizować.
Dlatego właśnie porady asystenta tak często nie mają większego znaczenia. Bo, okej, ktoś tam lubi sobie zagrać prosto, ktoś lubi kryć krotko, ktoś inny nie lubi pressingu... ale jeśli nie dotyczy to jakiegoś Messiego czy Cristiano Ronaldo (choć dla tego drugiego nie robiłbym osoboście wyjątkow), ktorym należy słuchać i brać pod uwagę ich preferencje, bo mogą przynieść same korzyści, to raczej liczy się zespoł jak bardzo skomplikowana wypadkowa bardzo wielu zmiennych.
Podsumowując, są drużyny, w ktorych każdy piłkarz prezentuje już nawet nie international, ale galactic level i tam nie ma problemu właściwie ze stosowaniem rozmaitych podań. Spokojnie można eksperymentować, a krotkie podania bywają rzeczywiście najprostsze.
Jednak - i niech to będzie ostatnia moja wypowiedź w tej kwestii - proste podania, to podania, ktore łatwo wykonać. A to łatwość wykonania nie zależy od tego, czy gramy do najbliższego partnera, czy najdalszego (to ma wpływ na celność), lecz od tego czy ow partner jest widoczny, czy jest miejsce by do niego zagrać i czy w ogole dany piłkarz umie kopnąć piłkę tak, by w ogole przemieściła się ona gdziekolwiek...
Najnowsze posty