Problem ze skutecznością napastników

dongwidon Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.01.2009, 17:30    Pytanie
Witam, to mój pierwszy post i od razu chciałem zadać pytanie:
W jaki sposób można poprawić skuteczność napastników? Chodzi mi głównie o to, że oglądając mecz w nowym trybie 3D dosłownie każda akcja 1 na 1 moich napastników kończy się strzałem w bramkarza. Pomocnicy i napastnicy potrafią seryjnie strzelać z większych odległości w słupki i poprzeczkę. Zmiany w treningach nie pomagają, zmiana trenerów również. Próbowałem nawet niektórych zawodników prosić, aby starali się lobować bramkarza lub oddawać plasowane strzały. Nie zauważyłem efektów. Przeciwnicy w takich sytuacjach odnoszą o wiele lepsze efekty. Proszę o poradę. Gram w FM09 z najnowszą łątką 9.2.0

Dawid229 Młody aktywista

0
02.01.2009 17:31    #1
Jaka grasz taktyka?

kojitsu Partyzant

0
02.01.2009 17:51    #2
Też to miałem. Zwiększ w treningach aerobik a zmniejsz siłę. Napstnicy będą szybsi i u mnie to pomogło może zmień trenerów ofensywnych. Możliwe ,że pomoże. Spróbuj jeszcze np szybki napstnik podania na dobieg dobry technicznie na noge a wyskoi na główkę. Zainwestuj w playmakera proponuje Bartosza Salomona Z Brescia Calcio (serieB) Pozdro

kojitsu Partyzant

0
02.01.2009 17:51    #3
Też to miałem. Zwiększ w treningach aerobik a zmniejsz siłę. Napstnicy będą szybsi i u mnie to pomogło może zmień trenerów ofensywnych. Możliwe ,że pomoże. Spróbuj jeszcze np szybki napstnik podania na dobieg dobry technicznie na noge a wyskoi na główkę. Zainwestuj w playmakera proponuje Bartosza Salomona Z Brescia Calcio (serieB) Pozdro

dongwidon Partyzant

0
02.01.2009 18:12    #4
Dawid229 - próbowałem kilku taktyk. Generalnie są to wariacje na temat 4-4-2, z nastawieniem na grę skrzydłami. Ze słabszymi przeciwnikami jednego obrońcę przesuwam do linii pomocy i mam 3-5-2 (3OŚ-3PŚ-2OPP/L-2NŚ). Czasem trzeba pokombinować ze względu na kontuzje i kartki, ale trzon taktyczny i personalny staram się zachować. Zmiany zadań poszczególnych zawodników nic nie dają, bo w widoku 3D są nadal nieskuteczni. jak wyłączę ten tryb to ciężko powiedzieć, bo nie widać sytuacji sam na sam.

kojitsu - spróbuję z tym treningiem, ale tak jak napisałem - majstrowałem w tym zakresie. A co do Salomona to niestety był za drogi na początku sezonu, a teraz przedłużył kontrakt i jest jeszcze droższy. Mam za to Majewskiego i Gargułę - choć to świeże nabytki i jeszcze nie są zgrani z resztą. Do tej pory podania ze środka pochodziły od Sobolewskiego i Renato, a ze skrzydeł od Łobodzińskiego, Boguskiego i Brożka - ładnie im to szło, ale jak była sytuacja czysta to strzał w bramkarza, a w zamieszaniu najczęściej słupek i poprzeczka. Wkurzające biorąc pod uwagę fakt, że tryb 3D miał urozmaicić nieco odbiór meczu. Na razie to przyczynia się tylko do nadwyrężania moich nerwów.

Dawid229 Młody aktywista

0
02.01.2009 18:52    #5
To moze sprobuj grać 3 napastnikami

Głosik Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
02.01.2009 19:04    #6
kurna nie ten temat

delete
@ poniższy... o to jednak troche pasowało :] mam otworzone kilka zakładek i czytałem temat o grze defensywnej ale przez przypadek napisałem tutaj :p

to może powtórze Keke

paradoksalnie w nowym FM-ie skuteczniejszej od "normalnej" taktyki 4-4-2 może byc chociażby 2-5-3 i skupienie się na ofensywie, gdyż obrońcy popełniają wiele błędów, a co ciekawe sposobem na zmniejszenie ich jest... ograniczenie ilosci samych obrońców,

// Edytowano 7 razy, ostatni raz 02.01.2009 o godz. 19:28

dongwidon Partyzant

0
02.01.2009 19:14    #7
Niestety w ustawieniu z 3 napastnikami 3 razy częściej muszę się denerwować :( Próbowałem ;) A co do obrony to Głosik może mieć rację. Choć taktykę taką stosuję gdy gram ze słabszymi lub z zespołami które wystawiają 1 napastnika, to ilość błędów jakie zaobserwowałem większa jest przy większej ilości obrońców. Z drugiej strony, zwiększa się ilość błędów pomocy, tyle że te nie zawsze są opłakane w skutkach.

kojitsu Partyzant

0
02.01.2009 19:36    #8
Może ci pomoże kupno kogoś nowego żeby twoi "Snajperzy" poczuli oddech na plecach

dongwidon Partyzant

0
02.01.2009 23:49    #9
Wątpię - jeśli chodzi o napastników to mam kilku nowych zawodników, którzy powinni chcieć się wykazać w nowych barwach. Na początku sezonu kupiłem Vasina i Dawida Nowaka, ze względu na kontuzję Brożka i transfer Niedzielana. Nowak spisywał się w miarę dobrze mimo że gra raczej w kratkę, a Vasin miał udany początek, a potem się zawiesił. Ale on akurat jest jeszcze na dorobku i ciągle się rozwija. W połowie sezonu kupiłem Roberta Lewandowskiego, po tym jak dostałem propozycję nie do odrzucenia za Brozia. Napastnicy owszem, strzelają bramki, ale w sytuacjach w/w zachowują się karygodnie.
Dziś poczytałem sobie kilka artykułów na tej stronie i wygląda na to, że nie tylko ja mam takie wrażenia. Podpisuję się też oboma rękami pod stwierdzeniem, że Polacy uwielbiają Czechy.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution