Ciekawa dyskusja...dlatego postanowiłem zabrać w niej głos
Więc po kolei...
[quote=sz4rlej]Gam Man Utd (wiem wiem, żadne wyzwanie...[/quote]
Z tym bym się nie zgodził

Tzn uważam że gra KAŻDYM zespołem to jakieś wyzwanie.
Wiadomo, jednymi zespołami gra się łatwiej (szeroka kadra, profesjonalne zaplecze, pełna klubowa kasa itd) a innymi trudniej (np kluby amatorskie a niskich lig) Ale jeśli ktoś decyduje się prowadzić np. silny Man Utd i jest "głodny" wyzwań i chce utrudnić sobie rozgrywkę to nic nie stoi na przeszkodzie by np. sprzedać najbardziej wartościowych graczy np CR7, Vidic, Anderson,Tevez, (proszę wziąć pod uwagę że wymieniłem tylko kilku graczy i to jedynie zagranicznych) i spróbować skompletować drużynę złożoną wyłącznie z np młodych i perspektywicznych Brytyjczyków (np.Theo Walcott, Henri Lansbury, Joe Mattock, Steven Taylor itp. )
Wiadomo że jest to posunięcie ryzykowne bo przez taką rewolucję można skończyć sezon w środku tabeli (a w konsekwencji zostać zwolnionym ze stanowiska...ale może nie będzie tak źle?

) ale zawsze to próba podniesienia poziomu trudności (jeśli ktoś uważa się za rewelacyjnego managera) i zarazem jakaś odskocznia od monotonii którą stosuje większość grających którzy zaczynając grę wielkimi klubami w ciągu kilku sezonów kompletują swój "dream team" złożony w 90% z obcokrajowców.
WIEM że we współczesnym footballu to niestety norma...
(w ostatnim meczu 1/8 finału Ligi mistrzów: Liverpool FC - Real Madryt w zespole Liverpoolu zagrało więcej Hiszpanów niż w Realu... :/ )
...osobiście uważam (możecie się wszyscy ze mną nie zgodzić) że taka sytuacja jest chora :/
Osobiście byłbym za wprowadzeniem przepisu by w podstawowych jedenastkach musiało być minimum 6 krajowych graczy (nie jakichś Brazylijczyków czy innych obcokrajowców z podwójnym obywatelstwem a faktycznie graczy urodzonych w danym kraju)
Jednakże marzenia o wejściu w życie takiego przepisu to mrzonki ponieważ kłócił by się taki przepis z ustawą o swobodnym przepływie siły roboczej w Unii Europejskiej (tzn uznano by to za dyskryminację obcokrajowców)
Mimo to BARDZO chciałbym zobaczyć JAK poradziliby sobie wszystkie Fergusony, Benitezy i inne Mourinha jeśli mogli by korzystać jedynie z graczy z rodzimego kraju (w myśl tej zasady 6/11)
Wybaczcie że odbiegłem od tematu...
Kontynuując...
[quote=sz4rlej]Ok, spokojnie.
1. Tak chciałbym wszystko wygrywać...[/quote]
Otóż niestety (a może i stety?

) NIEMOŻLIWE jest by zawsze, wszędzie i wszystko wygrywać tak w grze jak i w życiu. Nawet największym światowym potęgom zdarzają się potknięcia...
patrz wczorajszy mecz Premier League:
Manchester United - Liverpool FC 1:4
Manchester w tym sezonie aż do tego meczu był na swoim stadionie niepokonany od 13 spatkań...do wczoraj.
Podam też inny przykład. Trener Jose Mourinho od kilku lat śrubuje rekord w którym to drużyny przez niego prowadzone (Chelsea a teraz Inter) NIE PRZEGRAŁY w lidze przed własną publicznością (porażek w pucharach nie licząc)
Jestem w stanie postawić niemalże KAŻDE pieniądze że prędzej czy później....drużyna Mourinho polegnie przed własną publicznością...nie w tym roku to w kolejnym...
Po prostu Nie da się wszystkiego zawsze wygrywać a poza tym prawdziwą wielkość drużyn światowego formatu nie poznaje się po rekordach zwycięstw a po tym że potrafię się podnieść podczas kryzysu i przezwyciężyć złą formę/passę i ciążącą na nich presję i nawet po serii porażek...wygrywać dalej i się nie poddawać.
[quote=Piotr Sebastian] ...bo gdybym wygrał 100% spotkań w sezonie i w kolejnym i w kolejnym, to by mi się odechciało być tym Bogiem..[/quote]
Nic dodać nic ująć.
[quote=Piotr Sebastian]Jeżeli...porażka doprowadza Cię do szaleństwa to proponuję Ci wyzwanie jakim jest przeprowadzenie mini testu taktycznego...[/quote]
Trafna uwaga. Przeprowadzając tego typu testy zawsze możemy się czegoś nauczyć i dowiedzieć więcej o naszym rywalu/kolejnych rywalach.
A wiadomo "co umiesz, to twoje" więc każda wiedza się przyda, jeśli nie sprawdzi się w tym spotkaniu to może w kolejnym. Zawsze jednak będziemy bogatsi o wiedzę i doświadczenie
[quote=sz4rlej]->Piotr Sebastian,
Jaką mi dajesz gwarancję, że poświęcony czas na wykonanie takiej analizy przyniesie korzyść?...[/quote]
No niestety....NIKT nie da Ci takiej gwarancji

Nawet gdybyś przez 2 tygodnie rozpracowywał rywala na wszystkie możliwe sposoby i po tej wnikliwej analizie wystawił swoim zdaniem najmocniejszy skład, dopasowaną do rywala taktykę i precyzyjne ustawienie drużynowe/indywidualne to nie masz ŻADNEJ gwarancji że przyniesie ona zamierzony skutek. Po prostu niektóre aspekty w grze są generowane losowo i jeśli np wystawisz najsilniejszy skład a twój kluczowy zawodnik na początku meczu np. po brutalnym faulu dozna złamania nogi...a kilku kolejnych zagra fatalnie (np na 5 lub 4) i np posypie ci się przez to reszta meczu no to na to wpływu nie masz...bo czasem zmiany personalne i taktycznie nie pomagają...
[quote=Snpr9]Ja podejście sz4rleja rozumiem (jeżeli chodzi o czas przeznaczony na anal izę). Sam wracam po 19 do domu...[/quote]
No cóż....ja pracuję po 12h i do domu wracam przed 22...i może dlatego jeszcze w żadnym managerze nie udało mi się dojść do roku 2100 czy coś koło tego
Reasumując

w kilku słowach...JEŚLI próbujesz ileś-tam razy z rzędu ujarzmić TEN Manchester który jest w grze i ci się to nie udaje, to jeśli ci przyjdzie na myśl by się poddać to spróbuj już na początku gry stworzyć SWÓJ Manchester (tzn wiesz...totalna rewolucja składu o której wspominałem na początku)

sprzedaj gwiazdy i wyszkol własnych/kupionych juniorów zwanych "wielkimi talentami" do miana "zawodników światowej klasy". To bardzo trudne (patrz Arsene Wenger który stawia przede wszystkim na młodzież i jakoś nie "rządzi piłkarsko" na wyspach i w LM a korzysta z graczy z miamal całego globu...więc próba złożenia silnego kolektywu wyłącznie z jednego kraju jest BARDZO trudna )
Ostatnie zdanie do autora pytania tzn do [sz4rleja]...jeśli moje sugestie kompletnie ci nie pomogą ani cię nie zainteresują...cóż trudno

może ktoś inny z cmrev spróbuje podołać wyzwaniu stworzenia podobnej drużyny
Pozdrawiam.
Najnowsze posty