CA a atrybuty

zig77 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.01.2009, 21:20    Pytanie
Może ktoś wypowiedzieć się czy piłkarz o wysokim CA (niezależnie od wysokości PA) może mieć niskie atrybuty?

kurupt Żołnierz frontu ideologicznego

0
17.01.2009 12:26    #10
Oczywiście, że można. Trzeba jednak sprawdzić też, jakie ma CA i PA.
Opinia publiczna to dziwka.
------
http://kurupt.cmrev.com/kariery.html

zig77 Partyzant

0
17.01.2009 12:28    #11
[quote=kurupt]Oczywiście, że można. Trzeba jednak sprawdzić też, jakie ma CA i PA.[/quote]
no właśnie, tylko, że w grze tego nie widać.

Arek96 Żywa legenda ruchu rewolucyjnego

0
17.01.2009 12:55    #12
Bo wg niego można edytorem ;) Ale to niefajne :D

n1u5 Partyzant

0
17.01.2009 13:02    #13
dupa tam najwazniejsze jest jakie zawodnik ma PA jezeli szukasz talentu a jezeli poszukujesz dobrego pilkarza to uwage zwracaj w szegolnosci na atrybuty i na wartosci psychiczne zawodnika bardzo wazna jest ambicja ale takze musisz zwrocic uwage na to czy zawodnik potrafi dlugo utrzymac dobra forme w edytosze to sie nazywa chyba consistency
a i jezeli chcesz znalesc talent to szukaj zawodnika z ca nizszym niz 100 a pa wyzszym niz 150 taki zawodnik moze rozwinac sie w super pilkarza

Tofu Młody aktywista

0
17.01.2009 13:18    #14
[quote2=zig77][quote=kurupt]Oczywiście, że można. Trzeba jednak sprawdzić też, jakie ma CA i PA.[/quote]
no właśnie, tylko, że w grze tego nie widać.[/quote2]

No to wysyła się skauta i wtedy on Ci mówi czy warto zatrudnić czy nie :) Oni mimo wszystko rzadko się mylą :)

M8_PL Sumienie Narodu

Grupa: Ekspert
0
17.01.2009 15:50    #15
[quote=zig77]Chciałbym przekazać ciekawe wnioski z przed chwilą właśnie zrobionego doświadczenia opartym na porównaniu piłkarzy w edytorze. Otóż okazuje się, że atrybuty nie są do końca zależne od CA. Porównałem dwóch piłkarzy występujących na tych samych pozycjach:
-T. Bandrowski (Lech) -> (CA - 125, PA - 140)
-M. Malinowski (Odra) -> (CA - 115, PA - 125)

Suma wszystkich atrybutów (w tym ukrytych) jest wyższa dla Malinowskiego.
Jeżeli ktoś chce liczb mogę napisać.

Podsumowując najważniejszym parametrem dla każdego piłkarza jest CA a atrybuty mają nam pokazać tylko jak piłkarz czuje się w danym elemencie odnośnie swojego CA. To chyba jedyne logiczne uzasadnienie.[/quote]

to nie tak :) Atrybuty mają skalę 0-20. atrybutów w grze jest kilkadziesiąt, a ich suma maksymalna nie daje 200 :) Innymi słowy, jeśli zrobisz zawodnika w edytorze i dasz mu wszystko po 20 to to będzie więcej jak 200 :)

CA to umiejętności obecne, ale nie suma atrybutów. Atrybuty mają swoją jakby "wartość". i teraz zawodnik z podaniami 17 przty CA 99 będzie podawał lepiej, niż zawodnik z podaniami 15 a CA 190. Ważne jest natomiast, jakie ma inne atrybuty, nikt tak naprawdę nie wie co wpływa do końca na podanie czy strzał (podania, opanowanie, technika, determinacja, inne atrybuty psychiczne?) Każdy z atrybutów ma prawdopodobnie inną wartość w równianiu, którą się mnoży przez wysokośc atrybutu i dodaje do innych iloczynów atrybutów. Wydaje mi się (uwaga, wydaje!) że działa to na zasadzie:
(uwaga, przykład!)
- wysokość atrybutu podania mnożymy razy 0,75
- wysokość atrybutu drybling mnożymy razy 0,5
- i tak dalej z kazdym atrybutem, a suma takich iloczynów daje 200, czyli CA.
Mówiąc prościej i mniej węzłowato, wydaje mi się, że każdy atrybut ma inny wpływ na CA, jedne są wazniejsze a inne mniej wazne. to jedyny sposób na osiągnięcie CA = 200 jaki przychodzi mi do głowy :)

Z tego co pamiętam, dawniej atrybuty opisywało się w edytorze w skali 0-255 a w grze było 0-20 :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 17.01.2009 o godz. 15:51

"Każdy musi w coś wierzyć. Ja wierzę, że strzelę sobie kolejne piwko."

zig77 Partyzant

0
17.01.2009 19:30    #16
M8_PL zupełnie się z tobą nie zgodzę . Miałem napisać wszystko w 1 poście co wyszło z moich obserwacji ale czuje się zmuszony do odpowiedzi na wasze posty na początku.

Po pierwsze czytajcie posty (nie napisałem nic, że CA to suma atrybutów, to oczywiste, że dają więcej niż 200 itp.), po drugie to nie jestem jakiś zielony w tego typu sprawach więc nie piszcie oczywistych oczywistości jednocześnie powtarzając to co wcześniej napisałem (np. o tym, że najlepiej wysłać scouta - 14 post) po trzecie gdyby było tak jak pisze M8 to taki Malinowski by wymiatał w grze, po czwarte dane na temat piłkarzy sprawdzałem w edytorze a nie w grze - to też powinno być oczywiste (przecież nie mógłbym sprawdzić ukrytych atrybutów),po piąte... ach mógłbym tak w nieskończoność ale muszę jeszcze napisać drugi długi post. :)

P.S. To CA determinuje wysokość atrybutów (choć nie do końca - w następnym poście napisze o co biega) nie na odwrót.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 17.01.2009 o godz. 19:38

M8_PL Sumienie Narodu

0
17.01.2009 19:38    #17
[quote=zig77]M8_PL zupełnie się z tobą nie zgodzę . po trzecie gdyby było tak jak pisze M8 to taki Malinowski by wymiatał w grze[/quote]

No to rzeczywiście, obaliłeś moją tezę :) żaden malinowski by nie wymiatał, bo ograniczony jest właśnie CA :) Researcherzy podają CA zawodnika zgodne z widełkami (np. żaden piłkarz z ligi PL nie dostanie CA 190) i właśnie atrybuty są zmniejszane proporcjonalnie, jeśli wpisane wartości w edytorze są za wysokie.

Zrób sobie zawodnika ze statami po 20 a CA 140 - poszczególnie atrybuty zostaną zmniejszone, wg jakiegoś klucza. Jakiego? Nie mam pojęcia, ale chyba nie losowo ;)

zig77 Partyzant

0
17.01.2009 19:46    #18
[quote2=M8_PL][quote=zig77]M8_PL zupełnie się z tobą nie zgodzę . po trzecie gdyby było tak jak pisze M8 to taki Malinowski by wymiatał w grze[/quote]

No to rzeczywiście, obaliłeś moją tezę :) żaden malinowski by nie wymiatał, bo ograniczony jest właśnie CA :) Researcherzy podają CA zawodnika zgodne z widełkami (np. żaden piłkarz z ligi PL nie dostanie CA 190) i właśnie atrybuty są zmniejszane proporcjonalnie, jeśli wpisane wartości w edytorze są za wysokie.

Zrób sobie zawodnika ze statami po 20 a CA 140 - poszczególnie atrybuty zostaną zmniejszone, wg jakiegoś klucza. Jakiego? Nie mam pojęcia, ale chyba nie losowo ;)
[/quote2]

Cierpliwości człowieku to tylko początek do wyjaśnienia sprawy - gwoli ścisłości Malinowski nie ma za wysokich atrybutów - na moim savie ma takie same atrybuty jak w edytorze (jeszcze nie spotkałem się z czymś takim żeby wpisane przez reasercherów wartości spadały tuż po rozpoczęciu gry oczywiście i ze względu na niespójność z CA). Poczekaj trochę. Aha ten kluczowy post do sprawy napiszę tak jakby był pierwszy w temacie.

P.S. To CA determinuje wysokość atrybutów (choć nie do końca - w następnym poście napisze o co biega) nie na odwrót.

// Edytowano 5 razy, ostatni raz 17.01.2009 o godz. 19:53

M8_PL Sumienie Narodu

0
17.01.2009 20:03    #19
[quote]P.S. To CA determinuje wysokość atrybutów (choć nie do końca - w następnym poście napisze o co biega) nie na odwrót.[/quote] ano dokładnie o tym piszę ;)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution