% od transferu

sefko1 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
14.08.2007, 12:01    Pytanie
Zauważyłem dziwny bug jeśłi chodzi o dokonywanie transferów z zastowaniem klauzuli "% od nastepnej sprzedazy". Mianowicie kiedys kupiłem gracza za 100 tys i 35% kolejnego transferu. Po paru latach sprzedałem go za 10 mln ale na raty (12) bez sumy wstepnej. Okazało sie, że nic nie musiałem oddać byłemu klubowi. Natomiast miałem podobnego gracza coś 75 tys i 20% i sprzedałem go za 2 mln. 400 tys musiałem oddać. Potestowałem to jeszcze troszke i za każdym razem, gdy kupowałem kogoś lub sprzedawałem tylko na raty (bez sumy płaconej od razu), zawsze klauzula % nie działała. O dziwo w zakładce Finanse->Transfery nadal pisze, że bedę musiał zapłacić 35% od sprzedazy gracza, którego juz dawno nie mam. Miał ktos taki sam bug.
P.S. Sprzedałem raz do Arsenalu gracza za 24 mln euro +50%. Po 2 latach chciałem go sprowadzić do swojego klubu. Dałem najpierw 16 mln na 24 raty. Przyszedł za 16 mln. Wkurzyłem sie i sprawdziłem jak to będzie gdy kupie go od razu za gotówke. Dalem 16 mln od razu i .... 8 dostałem w ramach klauzuli.

I drugie pytanie. Klub Tottenham podkupił mi asystenta. I mimo, że nie prowadził On żadnego klubu od razu miał reputacje Światowa. A ja wygrałem LM 2 razy i mam tylko kontynentalna. Czemu? To flustrujące.

toszman Młody aktywista

0
14.08.2007 12:14    #1
Co do 1 pierwszego to raczej bug...ja rzadko kupuje na raty...ale nawet jak sprzedam zawodnika bez rat to i tak mi zostaje w tej zakladce ze bede musial tyle zaplacic
A co do 2 to mam tak samo :P Prowadze Wisle zodbylem 3x LM i mam kontynentalke a moj asysten Moskal ma swiatowke :P Faktycznie dziwne i wkurzajace :|

Użytkownik uznał post za pomocny

kunXon Żołnierz frontu ideologicznego

0
14.08.2007 13:36    #2
W FMie 2006 kupilem do Slaska Golinskiego, sprzedalem do Pogoni z klauzula '50%' a pozniej znow go kupilem i polowe kwoty wydanej mi zwrocili. Dziwne, ale pomocne ;) Chyba tak byc nie powinno. A z tymi ratami to moze komus sie nie chcialo dzielic ile dostawalby poprzedni klub pilkarza z kazdej miesiecznej raty ;d Wiem, ze gdy placi sie troche od razu i troche na raty, to dana czesc kwoty z "od razu" wplywa na konto, jak jest z reszta pieniedzy w ratach to nie wnikalem, bo nigdy nie bylo mi to potrzebne (staram sie unikac przy kupnie pilkarzy tej klauzuli), ale podejrzewam, ze w takim ukladzie tych juz pieniedzy sie nie ujrzy :)

sefko1 Przodownik pracy

0
14.08.2007 13:48    #3
Jak kupujesz częściowo na raty, a częściowa za gótówke to pisze tak:
Klub otrzyma x kasy, co stanowi 40% trasferu, a dodatkowo przez 6 miesięcy będzie otrzymywał kwote y.
Powtarzam ta klauzula nie działa tylko wtedy, gdy całość transferu jest na raty.

Nie pamietam jak to było w FM06, ale w FM07 czasami nie kupisz gracza, bez tej kluzuli. Natomiast jak widac można ją obejść ( czy to jest moralne?) i uniknąć konsekwencji utraty cennej gotówki. Wystarczy sprzedaż kogoś na raty i dostajesz całą kase - w ratach, ale całą.

Ja zawsze kupuje graczy na raty (24) i zwykle sprzedaje na raty(12). Powoduje to, że nie ma problemu z gotówka z transmisji TV (tez dostaje sie ją w ratach -12), a poza tym gdy sprzedaje na raty, to mniejszy wpływ gotówki powoduje mniejsze dywidendy. W ostanim sezonie zapłaciłem 39 mln euro. I bolało.

bartek707 Partyzant

0
14.08.2007 14:03    #4
Jeśli będziesz na liście najlepszych 20 managerów na świecie to reputacja zmieni ci się na światową. Ja skończyłem właśnie 3. sezon i dzięki wygranej ligi mistrzów jestem 20 :P

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution