Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

sefko1 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
26.11.2007 11:19    #3011     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
Wiesz dla mnie bardziej miarodaje jest zobaczyć taktyke i usłyszeć, ze tą taktyka ktoś Śląskiem Wrocław wygrał LM, niż w przechwałkach zobaczyć tylko efekt. Tu przynajmniej każdy miałby możliwość zweryfikować osiągniećią innych uzyskane dzięki konkretenej taktyce, a przy okazji samemu czegos się nauczyć.

@seweryn
większośc tematów na suflerze nadaje się na forum. Ale dla mnie problem tatyki to jedno z trudniejszych zagadnień fm-a, i wiem (chocby po tematach zakładanych na suflerze), że wiele osób nie potrafi sobie poradzić z zawiłościami tego aspektu gry.
A po co zasmiecać forum dziesiątami tematów jak mozna to zawrzeć w jednym tamacie, co jakis czas czyszczonym przez adminów.
Poza tym wole konstruktywną dyskusje na temat taktyki niż dziesiatki pytań o edytory, scouty i talenty.

Grzechoo Hajer Przodowy

Grupa: Ekspert
26.11.2007 11:18    #3012     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
Sprzeczna z zasadami Suflera, to fakt. Inna sprawa, gdyby miał powstać nowy dział: "Taktyki". Nie pojawiałyby się tematy w Suflerze o taktykę do Chelsea :> Przemyślimy.

sefko1 Przodownik pracy

26.11.2007 10:42    #3013     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
Temat ten daje pod rozwagę admistratorm cmrev. Uważam, że zagadnienie taktyki jest jednym z najwazniejszych ,najobszerniejszych i najtrudniejszych zadań jak stają przed każdym menadżerem. Tak więc dobrze by było, że na suflerze był temat (nawet przyklejony), w którym gracze mogliby dzielić się swoimi spostrzeżeniami w tym zakresie. Gdzie mogliby pytać sie o różne aspekty, mogące pomóc wygrać mecz. W temacie tym można by także zamieszczać swoje gotowe taktyki, które mogłby być ocenione i przetestowane przez innych graczy. Pomogło by to z jednej strony wyłapac błędy (testy na wiekszej liczbie klubów), ale również pomóc poczatkującym mendżerom podpatrzeć ciekawe, skuteczne rozwiązania stosowane przez bardziej doswiadczonych kolegów. Ja sam uczyłem się (dopracowałem własne taktyki) korzystając z porad innych graczy.
Wiem, że na CMForum jest dział poswięcony taktyce, ale zauważyłem, że ludzie odwiedzający forum i suflera nie koniecznie sa tymi samymi ludźmi. A z chęcią poznałbym opinie wielu (napewno utalentownych) taktyków, którzy nigdy nie dzielą się swoimi spostzreżeniami na CMF, a mogliby to zrobic tutaj.
A skoro na suflerze jest dział "przechwałki" to napewno dział "taktyka" równiez zasługuje, aby sie Tu znależć. Prosze o rozpatrzenie mojej propozycji. Pozdrawiam.

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
24.11.2007 17:06    #3014     Sufler - Porady do gry - Rożne po patchu 8.0.1
Zmieszaj to sobie w ustawieniach taktyki. Proszę.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

rondel Ekspert

Grupa: Moderator
24.11.2007 09:26    #3015     Sufler - Porady do gry - problem
Czasami nie zacina Ci się wtedy gdy wprowadzisz jakieś zmiany typu zmiana zawodnika, taktyki???
"Człowiek nie ustępowałby aniołom i nie podlegałby śmierci, gdyby nie słabość wątłej jego woli"

E.A.P. (1809-1849)

jaruone Młody aktywista

Ładnie rozpykaliście zależności :)
ja zauważyłem że dając plastra napastnikom i zaznaczając pressing dość często traci się głupie bramki wystarczy że napastnik jest zwrotny nasz obrońca (czy dwóch) cisną go na swojej połowie on robi unik i jest praktycznie sam na sam.

chyba wzrosło znaczenie stałych fragmentów gry - częściej padają bramki po rożnych i rzutach wolnych, dlatego warto mieć w składzie dobrego wykonawcę wolnych.

wpływ szerokości i długości boiska - mój stadion jest raczej wąski ustawiłem graczy trochę ponad normę szerokość, dzięki czemu nie ma juz takiego tłoku i jest jak rozklepywać piłkę między środkowymi i bocznymi pomocnikami

nie wypuszczać strzałkami obronców bocznych do przodu - ywne wykonują nawet przy zwiększeniu prawie na maks defensywnego nastawienia.

ścisłe krycie i kontra - sprawdza sie nieźle.
przy ustawieniu z kontry i ofensywnej grze kreatywnośc w stwarzaniu akcji nie spada,za to przeciwnik jak traci bramke i rusza na hura pięknie się może nadziac ;)
musze jeszcze dwie taktyki opracować bo w sumie mam jedną tyle że jak gram na wyjeździe zmniejszam nieco poziom ofensywnego nastawienia

jak widać zaczęło mi trochę lepiej iść w lidze co prawda remis i przegrana u siebie (ale "uczciwa" bramkarz przeciwnika miał "dzień konia" i bronił wszystko, dałem hiperofensywę bo to prestiżowy mecz no i nadziałem się na kontę - przegrać z pretendentem 1 bramka ,przy wspaniałej grze nie jest hańbą)
a remis w sparingu ze sportingiem 1-1 bezcenny (wczesniej 7-0 z marsylią wskazywało że jednak może byc powtórka)

wychodzi na to że nasz ukochany manager idzie jednak w dobra stronę - po 2 tygodniach pracy i sprowadzeniu nowych graczy zespół raczej nie jest w formie do wygrywania z każdym - potrzeba czasu.teraz dopiero to zauważyłem - w fm 07 nie było problemu wstawiało się nowego gościa i po 1 meczu juz był w miarę zgrany z druzyną.
a tu nawet rozmowa motywacyjna zyskała na znaczeniu - niezbyt pewny siebie zawodnik po odpowiedniej rozmowie uratował mi tyłek w pucharze Anglii (no i sedzia który wykartkował 1 brutala) 2 pieknymi bramami.
jednym słowem mikołaj wie juz na co czekam ;P no chyba że cmrev zasponsoruje 10 tysięczny temat...

Gizzz Partyzant

Ja też sie podzielę uwagami:
1. Ze względu na to że szwankuje pressing (i to ostro) tak więc spróbowałem pomajstrować strzalkami. Jako że napastnicy są zupelnie niepotrzebni przy OŚ przeciwnika gdy moja drużyna się broni to im dałem strzałki do tyłu, to samo zrobiłem ze środkowymi pomocnikami i przeciwnicy nie byli w stanie wyjsc z wlasnej polowy (na razie przecwiczylem w jednym meczu) a cała moja druzyna była na polowie przeciwnika(!)
2. Jak wyżej - ważne żeby zrobić dwie taktyki: domową i wyjazdową. To bardzo ważne bo nawet grając ze słabym przeciwnikiem na wyjeździe mozna go łatwo przegrać jeśli sie ustawi druzyne za bardzo na atak.
3. Wyłączenie bocznym obrońcom "forward runs". I tak będą latać do przodu jeśli gramy ofensywnym stylem gry a przynajmniej nie będzie klops w defensywie.
4. Warto korzystać z "opposition instruction". Jest to znacznie bardziej dopracowane niż w poprzedniej wersji i warto z tego korzystać.
5. Co do ustawień 'krótkie podanie-wąska gra' lub 'bezpośrednie podania-gra szeroka' to albo się nie znam albo, przynajmniej na razie niedostzegłem takiej zależności. Ba, jak grałem krótkimi podaniami, wolno i wąsko to moi zawodnicy często grali słabiej niż jak ustawiłem bezpośrednie podania, szybkie tempo i wąską grę.

Może nie jest to bardzo twórcze ale gram dopiero trzy dni w nową wersję więc nie mam jeszcze wiele do powiedzenia...

sefko1 Przodownik pracy

Acha, żeby nie było, że gloryfikuje tu swoje bądź czyjeś osiągnięcia. Nie jestem jakimś świetnym menadżerem, który każdym zespołem wygrywa LM. A Leeds mimo -15 punktów i tak jest głównym kandydatem do awansu (co innego osiągnąć to w 1 sezonie kluibem w stylu Port Vale lub Luton). Ja po prostu nie wierze, że nie da sie osiagąć suksesów w nowym FM-ie. Czasami trochę trwa zanim znajdzie się optymalne rozwiązanie. Dlatego ja zwykle na poczatku gram czołowymi zespołami danej ligi. W FM07 zaczynałem na wersji 7.0.0 Ajaxem. W FM08 moja przygoda rozpoczełą się od Arsenalu, a teraz gram Nottm Forest (czyli znowu czołowa drużyna L1). Dopiero jak poznam nowego menadżera rozpoczynam trudniejsze wyzwania. Dopieszczam taktyki (conajmniej 2-3) i przychodzi czas na podbój. W tym FM zamierzam podbić Szkocje klubem z 4 ligi (mam nadzieje, że nadal tam gra Albion Rovers). Tak więc ćwiczyć, testować i jeszcze raz ćwiczyć, a nie czekać na scouty, edytory, gotowe talenty czy taktyki. Największa przyjamnośc to wygrać coś samemu nieważne czy Barceloną czy Leyton Orient.

Vigo Partyzant

20.11.2007 13:06    #3019     Sufler - Porady do gry - Czy to jest bug ?
Hutnikiem 1 sezon wygralem 3 lige. Potem fartem bylem 2. w 2 lidze i wszedlem do 1. Po sezonie bylem 6. Nastepny wygralem, a w kolejnym doszedlem daleko w lidze mistrzow (wygrana z Barcelona w cwiercfinale (0-0,1-0))
A w fm08 nie da rady tak grac, ja juz nie mam pomyslu co robic, wszystkie taktyki i instrukcje juz przerobilem ;/

jaruone Młody aktywista

Z raz na rok coś piszę na cmrev.com i przeważnie jak nabywam nową wersję i chcę się o coś dowiedzieć.
Tym razem postąpiłem trochę na odwrót - najpierw potestuję i popytam potem wysupłam złotówki.
Tak więc mam obraz płyty (w celach testowych - nie dawajcie mi wroga ludu, jak się ma sprzęt sprzed kilku ładnych lat to człowiek nie wie czy mu się gra odpali to najpierw testuje czy warto zainwestować hajs czy zostać przy poprzedniej wersji a za kasę kupic książkę- tyle w kwestii wyjaśnień) i betapatcha 2 ...no i grac się nie da.
Gram Millwallem miazga 8-0 z Marsylią (w sumie mnie to nie dziwi), gram z "ogórkami" 1-0 prowadzę dosłownie chwila i remis a potem kończy się mecz 3-1.Wczesniej grałem Union Berlin (same porażki fakt że z pierwszoligowcami) i najdłużej Grenadą (w lidze 1 porażka 1 wygrana i z 8 remisów - nieważne co bym robił remis).
Nie jestem jakimś wybitnym managerem i gram przeciętniakami ale dawniej mi jakoś szło - bez przesady tą Granadą to ze 3 mecze powinienem wygrać (2-0 wygrywam a tu koniec meczu 2 rogi i 2-2) - stąd mam pytanie - czy to wina gry,patcha czy obrazu (antypirtacka akcja tyle że nie wiem jak niby by to miało działać )??
Jeśli to wina obrazu - to nie ma problemu gierka mi chodzi, więc kupie oryginał gdyż ta gra jest tego warta.
Gorzej by było jakby ta gra była tak zrypana.Tym bardziej że wielu z Was ma już oryginały i narzeka.I co ja mam biedny robić??Mam FM2007 więc jak ten 2008 jest taki spieprzony to nie widze sensu wchodzić w to.
Czy jest opcja że ci co narzekają na oryginalną gre mają pre-order jakimś cudem uwalony lub mają zainstalowanego deamona czy innego virtuala i gra (oryginalna w fizycznym napędzie) wykrywa ten program (nie używany w tym przypadku, po prostu jest zainstalowany) i dlatego generuje błędy??

Być może sma dojdę do jakiś rozwiązań gdyż pożycze od kolegi oryginał z Empiku (nie preorder) i potestuję przez weekend na nim.
Rzeczony kolega gra bez patcha Zagłębiem Sosnowiec, uzyskał koło 40 pkt. uniknął degradacji do 3 ligi i w 2 lidze szponci równo (2 miejsce z Arką bodajże) - tak więc nawet nie najgorzej mu idzie.
Żeby nie było że jakieś wymyślne taktyki stosuje - gra od tamtego roku, doradzałem mu w taktyce i ogólnie prezentujemy ten sam poziom managerski ;)
Czyli chyba albo patch albo gierka na obrazie się pieprzy.
Lub mój niefart - opiniować Panowie i Panie bo sam juz nie wiem czy ryzykować zakup czy cieszyć się stabilnym FM2007??

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution