Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

jaruone Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
27.11.2007 15:42    #2991     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
@sefko1 dział w takiej formie jaką przedstawiłeś (czyli nie gotowe taktyki a PORADY taktyczne) byłby najlepszym wyjściem.
Omówienie zalet i wad płynących z rozmaitych rozwiązań np. krycie, preferowane podania, ustawienie linii pomocy pomoże mniej zaznajomionych z wiedza taktyczną .
Niektórzy sądzą że lata praktyki w FM wystarczą, ale założę się że niektórzy z Was mają do czynienia z prawdziwymi zajęciami np. na AWF lub są pasjonatami dobrze znającymi m.in pozycje książkowe wymienione przez ag-25.
Wiadomości czy szczegóły jakie mogą nam (jeśli zechcą) dostarczyć mogą mieć zerowe przełożenie na taktyke w grze, ale wiedza nikomu nie zaszkodziła, a może dzięki temu ktoś odkryje jak nie nowe super ustawienie ("piramidka" :P) to choć nową jakość z oglądania meczy :)
Jestem wrogiem używania gotowych taktyk, wszystkich edytorów,skautów ( jedynie toleruję gotowe treningi bo w normalnych warunkach managera interesuje tylko intensywność treningu ewentualnie wydaje komuś polecenie by poćwiczył np. strzał, choć i tak jak mam już wykrystalizowany skład każdemu rozpisuję trening indywidualny - wcześniej nie chce mi się bawić w "kalibracje";) ale zwolennikiem poszerzania wiedzy i wymiany doświadczeniami.
Bo tylko nierozsądny człowiek (lub wietrzący bug w grze) wierzy w złotą taktykę, która zadziała w każdych warunkach - bo przecież jak mam w klubie 3 dobrych PŚ to nie bęę grał na siłe skrzydłowymi którzy sa mizerni "bo tak ktoś Śląskiem wygrał 10x Oranfe Ekstraklasę), 1x LL,2 UEFA a cwierćfinały to w takich imprezach ma zagwarantowane " ;)

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

27.11.2007 11:56    #2992     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
@ Ylv

W żaden sposób nie będzie mi przeszkadzał przyklejony temat w którym toczone są dyskusje na tematy związane z taktyką, sam zapewne często bym tam zaglądał bo do Mourinho jeszcze mi trochę brakuje :P:P:P

Ale jestem przeciwny zamieszczaniu w nim gotowców - gotowych taktyk do zassania, czy szczegółowych opisywanych taktyk - i w tym miejscu pojawia się prob. , jak rozmawiać o taktyce bez szczegółów ?

Chyba najlepsze by było w tym wypadku (bez zamieszczania taktyk) obejrzeć zapisany mecz, ale tu jest kolejny prob. bo to już coraz bardziej podchodzi po opowiadania ...
Nie wiem morze moja dyńka mnie zawodzi, ale nie potrafię sobie wyobrazić tego tematu stworzonego z ... hemm "półśrodków"(?) ... więc musiały by być w nim zamieszczane taktyki do ściągnięcia, a temu jak już pisałem jestem przeciwny.

A czemu jestem tak bardzo przeciwny zamieszczeniu gotowców - bo po dziś dzień przeklinam swoją własną głupotę i słabą wole po tym jak zassałem sławetną taktykę Diablo - wszystko było tak pięknie, wyniki po 5:0 i wyżej ... tylko radość z gry w jednej chwili szlak trafił :/

Więc gdyby taki dział z gotowcami powstał pewnie znów miał bym problem aby nie wejść , czegoś nie naskrobać, nie wyprobować nowej "super taktyki" ... jakie były by tego efekty łatwo się domyśleć ...

sefko1 Przodownik pracy

27.11.2007 11:07    #2993     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
[quote=kerry]Piszesz "Mógłby byc też poddział "PORADY", gdzie każdy mógłby pytać o problemy z ustawieniem, bądź zespołu, bądź poszczególnych graczy."

Po chorobę robić ten poddział, skoro jest sufler? Jest sens robić drugi dział o takiej samej tematyce. Z drugiej strony z taktyką prawda - dział ewidentnie na forum. [/quote]

Kerry nie zrozumiałeś mojej intencji. Mi nie chodzi o dublowanie suflera, ale o zaebranie na suflerze problematyki taktyki w jednen dział (podział). Byłby on zintegrowany z działem taktyka i suflerem, tak jak komentowanie newsów czy talentów.
Ale wszystko to kwestia do dyskusji i każda uwagą jest cenna. Tak więc dzieki.

Ja zakładając ten temat chciałem jednego tematu (przyklejonego) na temat taktyki. Padła propozycja działu TAKTYKA i napewno warta jest rozważenia. Według mnie jest on potrzebny. Natomiast zdaje sobie sprawe, że powstanie takiego dizału było by bardzo czasochłonne i przy braku czasu adminów, mogłoby nastąpić dopiero w dłuższej persepktywie. Tak więc dział TAKTYKA - TAK, ale na razie mozna by doraźnie przykleić temat na suflerze. POzdrawiam.

Actimel Młody aktywista

27.11.2007 11:06    #2994     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
Jestem za takim tematem gdyż kazdy uzytkownik bedzie mógł podzielić sie swoimmi pomysłami dotyczącymi taktyki jak i pomóc w niewielkim stopniu przy doborze taktyki. Nie mowie o pokazaniu scerna dokładnego jak ma wyglądać takktyka bo to kłupota ale np gdy mamy otowe ustawienie ale nie dokonca wiemy jak ustawic polecenia dla zawodnikow itp.

Jestem ZA !

Ylv Krzewiciel myśli rewolucyjnej

27.11.2007 09:08    #2995     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
Ludzie, możecie sobie pisać tu o tym dziale, ale zrozumcie to nic nie da. To nie ważne czy ktoś chce dział talenty, czy nie chce, czy będzie potrzebny czy nie. Trzeba o tym napisać do adminów, tylko nie ma działu redakcja (no bo po co taki dział, przecież użytkownikom nie jest potrzebny kontakt z adminami). Nie wystarczyłoby napisać samych maili adminów i jakimi działami się zajmują? Skoro dział talenty został zrobiony w miarę szybko, to kilka maili można napisać w 5 minut (no może trochę przesadzam niech będzie te pół godziny). Wtedy nie byłoby tego tematu i całej dyskusji. To było po pierwsze.

Po drugie co do samego działu talenty, pomysł jest dobry, ale forma zła. Nie powinno być tak, że możesz ściągnąć gotowe taktyki. To powinny być podstrony z ogólnymi zagadnieniami np: plusy i minusy poszczególnych formacji (4-4-2 ; 4-5-1 itd.), gra z rozgrywającym, odgrywającym, gra skrzydłami, środkiem, pressing, krycie strefowe 1 na 1, czy strefowe itd, itp.

I wreszcie po trzecie nie rozumiem dyskusji na temat potrzeby takiego działu (że samemu powinno się ustalać własną taktykę). Czyli co, może dział grafika też usunąć? (to też jest czyjaś praca, samemu sobie róbcie własne grafy) Edytory też? (grać nie umiecie to się nauczcie, a nie oszukiwać mi tu). Poradniki - out! Powiecie teraz: "No dobra, ale autor grafiki, czy edytora, pozwolił umieścić tu swoją pracę i możemy z niej korzystać. Po za tym nikt nie każe mi z nich korzystać." No właśnie. To jest wszystko dobrowolne. Nikt nie każe ci wchodzić do działu talenty i kupować je jak leci. Ale to nie jest tak że kupisz utalentowanych graczy i będziesz wygrywał wszystko jak leci. Nie. oni muszą być dobrze pokierowani, muszą być pod opieką świetnych trenerów i być poddanym jak najlepszemu treningowi. Dlatego u jednego gracza taktyką x wygra LM, a drugi gracz tą samą taktyką spadnie z ligi.

Podsumowując jestem za działem "Taktyka" ale w formie o której napisałem wyżej.

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

27.11.2007 07:43    #2996     Sufler - Porady do gry - Gra po patchu
dla każdej taktyki możesz ustawić standardowe polecenia dla zawodnika, ekran taktycznyzaznacz zawodnikaustaw - masz wybór standardowych ustawień od bramkarza po odgrywającego, jednak pamiętaj, że są to tylko ustawienia standardowe, które raczej na pewno nie będą ideale dla zawodników jakich obecnie posiada Wisła ... no chyba że na śniadanko serwowałeś im jakieś sterydy i maja wszystkie parametry w okolicach 19 -20 :P

Bartez Przodownik pracy

27.11.2007 00:36    #2997     Sufler - Porady do gry - Gra po patchu
Standardowe taktyki nie mają ustawionych poleceń od zawsze.

jeziorakFAN Partyzant

27.11.2007 00:34    #2998     Sufler - Porady do gry - Gra po patchu
Gram Wisłą Kraków. Chciałbym się tylko dowiedzieć, czy to jest normalne, abym miał w meczach u siebie przez ich dużą część nawet 30% posiadania piłki? Albo takie anomalie, kiedy gram u siebie ze słabszą drużyną, a ona ma 20 strzałów na bramkę, a ja powiedzmy 8-10. Czy taktyki tworzone przez graczy w FM2007 w ogóle nie działają w FM2008? Bo jakoś mi się prawie w ogóle nie sprawdzają, a miałem taką sprawdzoną, którą sam zrobiłem. Czy to jest moja wina albo może patch nie naprawił wszystkich błędów, czy może jeszcze coś innego? Widzę, że nie tylko ja mam ten problem. Gram już dobrych kilka lat w managery, ale jakoś z tym problemem nie mogę sobie poradzić. I jeszcze jedno: Dlaczego standardowe taktyki nie mają ustawionych poleceń już chyba od FM2006 tak jak to było w FM2005?

sefko1 Przodownik pracy

27.11.2007 00:30    #2999     Sufler - Porady do gry - posiadanie piłki na latce 8.01.
Troche to dziwne. Ja na łatce 8.0.1 potrafie mieć posiadanie na poziomie 62-65% na moja korzyść. To co opisujesz miało miejsce na betapatchu.
Ale żeby dokładnie Ci pomóc usielibysmy poznac twoja taktykę (polecenia druzynowe), bo co jak co, ale Wisla to w OE murowny kandydat na mistrza, posiadający najlepiej wyszkolonych graczy w Naszym Kraju.
Ja osobiście polecam odejście od taktyki 4-4-2 na gre 5 pomocnikami.

sefko1 Przodownik pracy

26.11.2007 23:09    #3000     Sufler - Porady do gry - Taktyka [temat zbiorczy]
Powiem tak. Rozumiem wątpliwości ludzi, którzy są przeciwni temu działowi. Nie każdy lubi (chce) dzielic się swoja pracą, godzinami spędzonymi nad dopracowywaniem własnej taktyki.
Nie takie było moje załozenie. Ja nie myslę o ludziach, którzy nie potrafią włączyć FMa bez zaistalowanego FMM i FMScouta. Podajrzewam, że dla nich obecność w dziale taktyki ograniczy się do ściagniecia czyjeść taktyki (przynajmniej skończą się lamenty w stylu "Gram Realem i nie moge wygrac żadnego meczu";). Mi tak naprawde zalezy na konstruktywnej dyskusji ludzi, którzy bądź mają odpowiednią wiedze na ten temat, bądź tą więdzę chcą pogłebić. Wydaje mi sie, że z czasem każdy dorasta do FMa. Zauważa, że granie na skróty w gruncie rzeczy jest nudne. Bo to co za przyjemność wygrać 5 razy LM stosując S&L uzywając co drugi dzień FMM i każdego gracza znalezłwszy dzieki FM Scoucie. Ale wbrew pozorom stworznie własnej taktyki nie jest łatwe. Wiem to po sobie. Sam meczylem sie z taktyką do FM2008 i udało mi sie stworzyć coś ciekawego (moim zdaniem). Chetnie jednak wysłuchałbym opinii o mojej taktyce innych ludzi. Bo tworzenie taktyki, w przeciwieństwie choćby do szukania talentów, to proces złożony, wymagający ciagłego doskonalenia i nanoszenia poprawek.
Ja w tym dziale nie szukałbym gotowych rozwiązań (taktyk), ale chciałbym przedyskutowac pewne pomysły taktyczne (np. Gra defensywnego pomocnika, Gra z kontry, Ścisłe kycie itp).
Oczywiście o ile taki dział nie powstanie, nie będę płakał. Na CMF jest dział poswięcony taktyce, który pozwala doskonalic swój warsztat. Uważam jednak, że oficjalna strona poswiacona FM-owi nie powinna zaniedbać tego (moim zdaniem najważniejszego) aspektu pracy każdego menadżera.
Oczywiście pisanie w tym dziale nie jest obwiązkowe. Więc kazdy, któremu ten pomysł sie nie podoba, może i powinien omijać go z daleka. Pozdrawiam.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution