Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

Rafcioos Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
16.03.2009 14:04    #2541     Sufler - Porady do gry - podania a zawodnik
Podania warto dostosować nie tylko do "skilla" kopaczy, ale też obranej taktyki.
Jeśli gra sie krótką, szybką piłką, to dobrze jest ustawić takie polecenie większosci zawodników. A jak preferuje powolne, dlugie rozgrywanie piłki, no to dostosować ustawienia ;)

Chociaż jak ma sie piłkarzy z 2 lewymi nogami, którzy chętnie podają na ulice obok stadionu, to lepiej grac krótko (bo łatwiej) i nie za szybko (daj czas żeby pomyślał).

omega Młody aktywista

zapraszam do szkoly taktyki lekcja 9 bodajze
Poza tym zdecyduj sie czy chcesz dosrodkowywac czy nie, zazwyczaj kazde dosrodkowanie jest wysoka pilka a nie jednak niska. Wiec moze jednak warto wylaczyc dosrodkowania i wtedy skrzydlowi powinni grac do nogi

Dereds Przodownik pracy

13.03.2009 22:20    #2543     Sufler - Porady do gry - Mecz nie do przejscia
[quote=Kerry]Wszystko zależy od klasy drużyny, ale biorąc pod uwagę możliwości MU to faktycznie, jest to możliwe, by przejść AV. Sprawa taktyki, doboru składu, rozmowy motywacyjnej i - co zauważyłem - wypowiedzi menedżera na konferencji prasowej. [/quote]
Co do ostatniego, w pełni zgadzam się z Kerrym, warto chodzić samemu na konferencje prasowe i zastanawiać się nad wyborem odpowiedzi, to ma wpływ na postawę zawdoników w meczu.

Kerry Krzewiciel myśli rewolucyjnej

13.03.2009 21:08    #2544     Sufler - Porady do gry - Mecz nie do przejscia
Wszystko zależy od klasy drużyny, ale biorąc pod uwagę możliwości MU to faktycznie, jest to możliwe, by przejść AV. Sprawa taktyki, doboru składu, rozmowy motywacyjnej i - co zauważyłem - wypowiedzi menedżera na konferencji prasowej.

Guezmir Młody aktywista

11.03.2009 10:55    #2545     Sufler - Porady do gry - prostsze rozgrywanie pilki
Ciekawie, ciekawie.....
Mi się też zawsze wydawało, że podania długie, a w następnej kolejności bezpośrednie są najłatwiejszymi rodzajami podań i zawsze im lepszy miałem skład, tym bardziej skłaniałem się do podań krótkich.

A propos środkowych obrońców, to mają oni domyślnie ustawione bezpośrednie podania w tej grze od paru lat, a nie są zazwyczaj bogami techniki!

Dopiero w Szkole Taktyki przeczytałem, że jest inaczej, niż dotychczas myślałem. Ciekaw jestem kto z Waszej dwójki ma rację. Z moich doświadczeń wyniesionych z grania Arką Gdynia w fm 2009, wynika, że moi, było nie było, słabi technicznie piłkarze lepiej sobie radzą z krótką piłką. Dziwne....

Dziwne dlatego, bo to co Ty piszesz pokrywa się z moimi wieloletnimi poglądami na ten temat, a jednocześnie fm 2009 w moim przypadku pokazuje, że Przywódca Taktyczny ma rację. Mimo to dotychczas nie zdecydowałem się ustawiać środkowym obrońcom krótkich podań, jakoś tak z przyzwyczajenia...... ale sprawdzę i to.

Podsumowując, A nie do końca jest dla mnie A, a B nie jest B, mimo tylu lat grania i sukcesów w FM.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

sz4rlej Partyzant

11.03.2009 08:39    #2546     Sufler - Porady do gry - Mecz nie do przejscia
Ok, spokojnie.
1. Tak chciałbym wszystko wygrywać.
2. Nie, nie gram save&load, tylko ten jeden mecz rozegrany przez asystenta mnie zdziwił.
3. Po zmianie taktyki na 4-1-3-2 zremisowałem 1:1.
4. Stosuję rotację.
5. Nie wyobrażam sobie gry, w której na silę próbuje cię ona doprowadzić do porażki (stawia niemożliwe przeszkody do pokonania)
6.michal24s - bardzo odkrywcze ;) - ja będę pierwszym, który przejdzie FMa, i to na wszystkich poziomach trudności ;)

fpskora Partyzant

10.03.2009 23:32    #2547     Sufler - Porady do gry - prostsze rozgrywanie pilki
Pewnie zaraz wjedzie na mnie kawaleryjska szarża wyznawcow Genrelalissimusa, ale kolejny raz odnoszę wrażenie, że Piotr się myli i stanowczo się z nim nie zgadzam.

Piotr słusznie i w miarę (podkreślam - w miarę) dokładnie podaje procentową statystykę celności podań w rożnych ich systemach. Problem polega na tym, że to nie ma nic wspolnego z ich prostotą.

Proste podania to takie, ktore łatwo wykonać, a nie takie, ktore często dochodzą. Sam Piotr w swoich objawionych tekstach o taktyce pisał, że w warunkach meczu, przy przeciętnym poziomie umiejętności zawodnik w fmie często podejmuje złe decyzje odnośnie wykonywanych podań. Wiadomo, pressing etc etc... I jeśli mu damy prikaz, coby grał tylko krotko, to często wcale nie będzie to takie proste znaleźć kogoś, do kogo można w miarę bezpiecznie zagrać. I tu jak najbardziej ma zastosowanie analogia do rzeczywistości - no bo co robi taki drewniany obrońca w polskiej lidze jak ma piłkę? Wybiera najprostszy sposob jej rozegrania, czyli ją wypiernicza gdzieś hen, pod samiuśkie Tatry.

Gram w FMa codziennie po parę godzin. Wiele meczow oglądam w całości i bardzo wnikliwie analizuję statystyki właśnie po to, by być pewnym wyrażanych sądow. Dlatego dopiero teraz zacząłem udzielać się na tej stronie. Gnothi seauthon... i swoją ulubioną grę.

Moje poznanie pozwala mi z odpowiedzialnoscią powiedzieć, że jeśli - jak najbardziej omylny, tu się z Piotrem zgadzam - asystent twierdzi, że dany piłkarz woli grać piłkę prostszą, to chodzi o podanie bezpośrednie lub długie. To prawda, to może być samobojstwo taktyki. Ale czy zespołu? Czy nie jest samobojstwem traktowanie idioty z formacji defensywnych jak wykładowcy Harvardu?

Jeśli fakty przeczą ideom, tym gorzej dla faktow. Tą rewolucyjną sentencję zdają się wprowadzać niektorzy "możni" Towarzysze Rewolucjoniści w dyskusjach o taktyce.

Ale właśnie w przypadku taktyki idee muszą iść do kosza, oddając całe miejsce faktom. A fakty to nasi piłkarze i ich możliwości.

Pozdrawiam i czekam na kanonadę krytyki z nieukrywanym, masochistycznym podnieceniem.

Henry14 Partyzant

popierwsze gra szybką piłką nie pasuje do dlugich podań itp. wydaje mi sie , że błąd tkwi w taktyce ustalasz ja tak ze dajesz wszystko niedopasowane i wtedy gra sie nie klei . Ustal taktyke z myśla o tym jakicimi dusponujesz zawodnikami lub powymieniaj zawodnikow na takich jacy by pasowali do twojej taktyki ;p

Rafcioos Partyzant

Mam następujący (a właściwie ciągły) problem z występami piłkarzy:
Mimo usilnych starań przegrywam przeważającą ilość meczy. W większości z nich moi zawodnicy stwarzają bardzo nieliczne sytuacje podbramkowe, o wykorzystywaniu ich nie wspominając. Taką grę obserwuje już 3 sezon. Zmiany taktyki, odświeżanie kadry - wszystko na nic.
Przez 2 sezony, grając systemem 3-1-3-1-2 i jej odmianami, szybką piłką i długimi podaniami, dosc agresywnym presingiem i ofensywnym nastawieniem bramek było jak na lekarstwo, żebym naprawde nie wiem jak szedł w ofensywe. Do tego raczej średnia celność podań i posiadania piłki.
Teraz, całkowicie zmieniając ( w przerwie międzysezonowej) taktyke, jest podobnie.
Gram systemem 4-4-2, strzałki na DPŚ/OPŚ. Tempo raczej wolne, podania w miare możliwosci krótkie, jednak presing ciągły. Linia Obrony normalna, obrońcy wysokawi i niezbędne atrybuty w normie, podobnie inne formacje. Ustawienia indywidualne piłkarzy specjalnie pod krótką, dość wolną grę. Efekt? Bramkarz - cudotwórca, inaczej by mnie na zbity pysk wyrzucili, Outsiderzy maja po 10-20 strzałów na bramke, na moje 3-4. Mowa o celnych...

Tutaj rodzi sie moje pytanie - z czego to wynika? Gram 5 sezon w Championship Ketteringiem. Piłkarzy mam naprawde porządnych, z atrybutami polecanymi przez Kursy Piotra Sebastiana. A jednak - iscie idiotyczne błędy obrońców, podania adresowane w samochody stojące za stadionem, strzały mogące zrobić conajwyzej krzywdę kibicom siedzącym za bramką. Mecz wygram dopiero, jak któryś zawodnik dostanie "przebudzenia" i huknie gola z dość dużej odległosci.
Staram się zachować racjonalne odstępy między formacjami i nie ryzykować nadmiernym atakiem czy obroną, chociaż staram sie zawsze brać poprawke na przeciwnika - jak grałem przez jakiś czas bez jakichkolwiek zmian w poleceniach taktycznych to mecz naprawde przypominał sparing Brazylii z Burkiną Faso. Wyniki prawie dochodziły do dwucyfrówek. Teraz - jest źle, ale jak wspomniałem - jak któremuś coś "wyjdzie" to wygram/zremisuje/zmiejsze porażke.
Przed sezonem grałem w kilkunastu sparingach, z wynikami zadowalającymi. Kondycja piłkarzy oscyluje w granichac 95-100%, atmosfera w szatni w porządku.

Z czego to może wynikać? Osiągnięta jakby "granica" umiejętnosci i ambicji wczesniej piątoligowego klubu, czy raczej brak wiary piłkarzy w swoje umiejętnosci, albo taktyka?

lukaszek2402 Partyzant

Dobra sprobuje sie wytlumaczyc wszystko po kolei. Otoz nie moge grac w swojego managera pozniewaz po ustawieniu taktyki i skladu tuz przed meczem po nacisnieciu opcji "kontynuuj" pokazuje mi sie zamiast strzalki myszki znak pileczki i od tego momentu nic sie nie dzieje, gra jakby sie zawieszala. Gdy wlaczam opcje okna tak jak doradzil Arek96 to gra niby dziala ale mnie takie granie nie satysfakcjonuje. Otoz pytam czy moge zrobic cos co spowoduje ze gra bedzie dzialac w pelnym oknie?

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution