Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

szfedo Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
16.12.2009 23:51    #2341     Sufler - Porady do gry - Atrybuty
Przecież, w ekranie taktyki FM podświetla kluczowe atrybuty dla danej pozycji...

2. Najniższej nie ma, jak trafisz na zawodnika genialnego, a zrezygnujesz z niego tylko z powodu niskiej determinacji i pracowitości? Ja to olewam, i nie widzę większych różnic między wzrostem atrybutów u moich dwóch obrońców. Kyle Naughton det 10 prac 14, nawet szybciej zdobywa strzałeczki w górę, aniżeli Oliveira det 14 prac 17. Także, najważniejsze to trenerzy, trening i boiska treningowe. Z najlepszym poziomem ww. nawet największy leń może stać się gwiazdą

Adio28 Partyzant

29.11.2009 23:19    #2342     Sufler - Porady do gry - Ocena Treningu
Witam !

Ja mam takie pytanie odnośnie treninu oraz trenerów. Efekt treningowy jest oceniany poprzez gwiazdki, im więcej tym lepiej...bo trening jest efektywniejszy ( chyba sie w tej kwesti nie myle :P ) Tylko jakie umiejętności trenerskie wpływają na ocene tego treningu?? Posiada trenera z treningie taktyki "20" a efekt oceniany jest tylko na 3/5. Taki sam problem mam z innymi rodzajami treningów. Szukałem tego tematu w internecie ale nie znalazłem. Dlatego prosze o pomoc, poniewaz bardzo nurtuje mnie temat treningu. Pozdr

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

26.11.2009 09:45    #2343     Sufler - Porady do gry - FM 2010 - Taktyki do Barca
Mnie również męczy. Już pomińmy fakt, że w Barcelonie nie trzeba żadnej taktyki. Ta którą mają jest znakomicie dostosowana do możliwości graczy. Dokup do tego Aguero, Hamsika i Srnę i masz super skład.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
26.11.2009 08:49    #2344     Sufler - Porady do gry - FM 2010 - Taktyki do Barca
Grając Barceloną masz zawodników (oraz juniorów) o tak dużym potencjale że obojętnie czy będziesz grał systemem 4-4-2 , 4-3-3 , 3-4-3 , 5-4-1 czy może 4-3-2-1 to i tak powinieneś spokojnie poradzić sobie w lidze i pucharach europejskich oczywiście wszystko zależy od tego, jakie polecenia indywidualne i zespołowe poustawiasz a to ich sprawdzenia i przetestowania służy sezon przygotowawczy (podczas letniego okienka transferowego). Po prostu ustal sobie sparingi z jakimiś drużynami (tak co 2-3 dni) i podczas tych sparingów...baw się taktyką i ciesz się grą, dokonuj korekt, graj rotacyjnie tzn wymieniaj zawodników (tzn nie pozwól by jeden zawodnik grał w podstawowym składzie we wszystkich meczach tylko testuj i sprawdzaj wszystkich graaczy) postaraj się jednak nie zmieniać co mecz innej taktyki i gdy będziesz grał np 4-4-2 to w razie nie powodzeń nie zmieniaj radykalnie taktyki tylko dokonuj "małych" korekt i pozwól zawodnikom "ograć się" w danym systemie chociaż 2-3 mecze. Gdy się nie uda-wtedy zmień taktykę i nastawienie(np z 4-4-2 neutralne ze skrzydłowymi na np 4-3-3 ofensywne z grą środkiem pola)

Pamiętaj jednak że najpierw musisz SAM wymyślić JAKI masz pomysł na
grę
tzn czy chcesz grać skrzydłami czy bardziej środkiem,czy chcesz powoli rozgrywać piłkę na zasadzie "15 podań i strzał na bramkę" [czyli styl jaki zaprezentowała Hiszpania podczas ostatniego EURO 2008] czy może szybsze i dłuższe podania i gra w stylu "3 podania i strzał na bramkę".

Musisz też zdecydować czy wolisz "kontrolować grę" a wtedy musisz np ustawić by twój bramkarz piłkę podawał np do obrońcy bo długi wykop piłki do przodu może skończyć się...utratą piłki i przejęciem inicjatywy przez rywali.

Poza tym grając TAKIM klubem o TAKIEJ reputacji stać cię na najlepszych członków sztabu szkoleniowego, więc zadbaj o to, by zatrudnić NAJLEPSZYCH (o jak największej ilości gwiazdek) a twój asystent...no cóż...on musi być również najlepszy z możliwych [zadbaj by jego wiedza taktyczna była na poziomie 20pkt. ponieważ dopiero wtedy jego podpowiedzi w trakcie i przed meczem będą w miarę wiarygodne i miarodajne.]

Zatrudniając trenerów postaraj się o jednego (lub najlepiej dwóch) do szkolenia poszczególnych elementów treningu (osobny do trenowania siły, osobny do trenowania ofensywy, osobny trener do szkolenia w stałych fragmentach gry itd.
Oczywiście-zatrudnij najlepszych możliwych specjalistów).

Dodatkowo możesz (jeśli sam nie potrafisz) ściągnąć z internetu jakieś gotowe (i sprawdzone i szeroko komentowane na forach) zestawy treningów (np Tug'a)

Wracając do taktyki (bo trochę odbiegłem od tematu...) gdy już zdecydujesz się JAKIM systemem chcesz grać (np 4-4-2) to po wykonaniu szczegółowych ustawień tak zespołowych jak i indywidualnych po prostu mecze towarzyskie oglądaj W CAŁOŚCI a podczas ich obserwacji rób notatki odnośnie taktyki, właściwych (bądź nie) zachowań twoich graczy oraz ich reakcji na twoje korekty i polecenia w trakcie meczu [polecenia z ławki] (tzn jeśli wychwycisz jakieś "błędy" to je spisz i potem w trakcie lub po meczu zrób korekty w taktyce i poleceniach indywidualnych/zespołowych).

Grając takim zespołem nie jest trudno wygrywać. Cała sztuka leży w odpowiednich ustawieniach indywidualnych i zespołowych.

Tu masz linki do gotowych już taktyk które proponowałbym (mino wszystko) zmodyfikować i dopasować do TWOJEJ drużyny..
- diament
- 4-3-3
-kilka taktyk 4-4-2
-4-5-1 set pieces included
-4-5-1
-4-2-3-1

Tyle. Powinno wystarczyć. A gdyby jednak nie...to... SKORZYSTAJ Z KREATORA TAKTYK !!

Wilimowski Partyzant

25.11.2009 21:38    #2345     Sufler - Porady do gry - FM 2010 - Taktyki do Barca
[quote=mateuszMessi]Polecenia do Barcy[/quote]

cała przyjemnośc tej gry polega na tym by próbowac dojśc do wszystkiego samemu,sprawi ci frajde fakt ze ktos ci ustali taktykę,skład,polecenia a ty będziesz tylko patrzył na swietne wyniki które co tu duzo mówic nie beda twoją zasługa??Uwierz mi,bo wiem ze szukałem takiej pomocy jak zacząłem grać bodajze w FM 2006,kolega mi wysyłał taktyki itp,jeden sezon,wszystko zdobyte,ale satysfakcji praktycznie zadnej,nawet sam grałem Barcelona wtedy...spróbowałem cos osiagnąc sam,jedynie treningi miałem z TUGa bo nigdy nie lubiałem się tym zajmowac,poczatki cięzkie,porazki,remisy lub wymeczone zwyciestwa z teoretycznie słabszymi odemnie,uczyłem się :) w końcu pewnego dnia przychodzi Grand Derby z Realem,wygrywam na wyjezdzie.....uwierz mi ze satysfakcję miałem z tego kilkakrotnie większa niz zdobywanie wszystkich mozliwych tytułów z pomoca taktyk,rad co do składu od kolegi...bo doszedłem do tego sam,polecam ;)

mateuszMessi Partyzant

25.11.2009 17:38    #2346     Sufler - Porady do gry - FM 2010 - Taktyki do Barca
Polecenia do Barcy

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
A wziąłeś pod uwagę preferencje taktyczne konkretnych drużyn?
W FM każda drużyna ma "ukryte preferencje taktyczne" (o ile dobrze pamiętam to można to sprawdzić w dołączonym do gry edytorze) tzn tzw "ulubioną" taktykę np jedna drużyna "preferuje" grę 4-4-2 a ina 3-4-3 czy np 5-4-1.
Te właśnie preferencje w jakimś tam stopniu na pewno rzutują na grę i wyniki.

Oprócz tych taktyk każda drużyna ma też odpowiednie (wysokie bądź niskie) atrybuty takie jak "gra pressingiem", gra z wolnym elektronem itp. Chodzi mi o to że niektórym drużynom (np. grającym w szybką piłkę skrzydłami w ustawieniu 4-4-2) "łatwiej" gra się z przeciwnikami którzy preferują np z goła inną taktykę (dla przykłady krótkie podania, wolne rozgrywanie piłki i gra środkiem pola w ustawieniu 4-3-3 bez skrajnych skrzydłowych). I według mnie owe przypadki (PSV-Utrecht oraz Legia-Ruch) są właśnie pokłosiem tych "różnic" oraz "dopasowania" (bądź nie) jednej taktyki (tudzież stylu gry) do drugiej.

naimad83 Młody aktywista

Mam 2 pytanka:

1.Po każdorazowym rozpoczęciu meczu mam zaznaczoną opcję "Chwila odpoczynku" i muszę ją zawsze odznaczać.
Czy może wiecie jak ją wyłączyć, abym nie musiał tego przedsięwzięcia co chwila powtarzać po pierwszym gwizdku.
Przypuszczam, że stało to się po tym jak jedna taktykę zapisałem w czasie meczu gdzie miałem tę opcję włączona. Więc zrobiłem drugi zapis taktyki już z wyłączoną opcją "Chwila odpoczynku" ale to nic nie daje.
Tworzyłem nową taktykę i znowu to samo.

2.Jak ustawić aby każdy mecz rozpocząć na "Widok łączony" ,a nie musiał cały czas samemu przestawiać.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

dobry.adam Partyzant

18.11.2009 15:47    #2349     Sufler - Porady do gry - Wykluczające się porady
Własnym zdaniem. Ewentualnie poradą tego trenera/asystenta, który ma wysoki wskaźnik "wiedza taktyczna". I na pewno nie warto ustawiać co mecz innej taktyki czy jej założeń; lepsze - moim zdaniem - efekty daje gra tym samym ustawieniem, lekko modyfikowanym (np. ciężki mecz wyjazdowy - trochę defensywniej, łatwy mecz u siebie - więcej do przodu).

Draven Partyzant

18.11.2009 15:39    #2350     Sufler - Porady do gry - Wykluczające się porady
Witam! Właśnie rozgrywam swój pierwszy sezon w FM 2010 i mam mały problem...Otóż często dostaję sprzeczne porady dt. taktyki - np. scout twierdzi, że należy zagrać z cofniętą linią obrony, a sztab szkoleniowy radzi wręcz przeciwnie - aby zagrać z wysoko ustawioną obroną:) Czym należy się kierować w takiej sytuacji, czy np należy patrzeć na jakieś atrybuty scouta i sztabu, czy zdanie jednej ze stron jest ważniejsze?

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution