Panowie, ja nie twierdzę, że moje propozycję swą bezbłędne i całkowicie wyeliminują takie zachowania. Tylko jak sam mówisz niektórych zachowań czy to kulek czy zawodników w 3D nie da się wytłumaczyć. Więc ja tego nie tłumaczę tylko szukam rozwiązań. Nie wiem czy pamiętacie, ale do FM 2008 była taka jedna taktyka, już nazwy nie pamiętam, ale kilka rozwiązań w niej było "na pierwszy rzut oka" bez sensu. Jednak po dłuższym teście tej taktyki, która okazała się wspaniała, można było zauważyć, że te na pozór bez sensowne ustawienia przynoszą skutek.
Wiadomo, że gdy dane jest mi prowadzić zespół złożony z realnych ludzi, a zdarzają mi się takie sytuacje, rzadko bo rzadko, ale jednak, to wtedy wystarczy krzyknąć na takiego obrońcę i po sprawie.
Natomiast w tej sytuacji (nr. 3) można ustawić środkowemu obrońcy większą swobodę, żeby do takich piłek po prostu ruszał lub wysunąć w przód linię defensywy, ale to odbije się w innych miejscach.
Dlatego IMO najlepszym rozwiązaniem będzie ustawienie jednego pomocnika przed polem karnym, bo takie piłki będzie po prostu przejmował. Druga sprawa, w realnym świecie każdy zawodnik w polu karnym się przydaje przy rzucie rożnym (nie biorę pod uwagę sytuacji gdy zawodnik tylko tam przeszkadza
), ale to FM a nie prawdziwe boisko. Jeśli ustawisz dajmy na to 9 zawodników w szesnastce to będzie tam również więcej obrońców. Natomiast ustawiając tam mniej piłkarzy wystarczy wygrać jeden pojedynek główkowy i duża szansa na bramkę. Tak jak pisałem w moim ustawieniu rzutów rożnych w polu karnym mam mało zawodników, z czego tylko trzech "coś robi" poza "wychodzeniem z głębi pola".
Co do tej 4 sytuacji to wiem, że wyłączenie Szukania gry będzie miało więcej minusów, ale tę sytuację powinno rozwiązać, a innych pomysłów na to nie mam.
Robi w Twojej sytuacji powinieneś podnieść bramkarzowi Swobodę decyzji i ewentualnie Nastawienie, na bardziej ofensywne.
Wiadomo, że gdy dane jest mi prowadzić zespół złożony z realnych ludzi, a zdarzają mi się takie sytuacje, rzadko bo rzadko, ale jednak, to wtedy wystarczy krzyknąć na takiego obrońcę i po sprawie.
Natomiast w tej sytuacji (nr. 3) można ustawić środkowemu obrońcy większą swobodę, żeby do takich piłek po prostu ruszał lub wysunąć w przód linię defensywy, ale to odbije się w innych miejscach.
Dlatego IMO najlepszym rozwiązaniem będzie ustawienie jednego pomocnika przed polem karnym, bo takie piłki będzie po prostu przejmował. Druga sprawa, w realnym świecie każdy zawodnik w polu karnym się przydaje przy rzucie rożnym (nie biorę pod uwagę sytuacji gdy zawodnik tylko tam przeszkadza

Co do tej 4 sytuacji to wiem, że wyłączenie Szukania gry będzie miało więcej minusów, ale tę sytuację powinno rozwiązać, a innych pomysłów na to nie mam.
Robi w Twojej sytuacji powinieneś podnieść bramkarzowi Swobodę decyzji i ewentualnie Nastawienie, na bardziej ofensywne.
Najnowsze posty