Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

zetkaiii Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
03.04.2010 02:17    #2251     Sufler - Porady do gry - Czy gra skrzydłami ma sens?
Ja żadnym zespołem, czy to Realem czy Wimbledonem, nie potrafię tak dobrać taktyki, aby często padały gole po dośrodkowaniach...:(
Jesteśmy tu aby pomagać...

parachutes Młody aktywista

03.04.2010 00:05    #2252     Sufler - Porady do gry - Czy gra skrzydłami ma sens?
Od jakiegoś czasu gram Łęczną na łatce 10.3, korzystam z taktyki Dwójka by Seju, którą cenię bardzo wysoko. Zmodyfikowałem ją pod potrzeby zespołu i ligi w której gram (wysunąłem linię obrony, ustawiłem wolne tempo gry i zawęziłem i skróciłem pole gry). Wyniki są zadowalające, ale zauważyłem że bardzo rzadko strzelane są bramki z dośrodkowań - góra raz na 10 meczów (a większość akcji idzie właśnie przy liniach bocznych).

Do czego zmierzam? Wydaje mi się, że gra oparta na atakach skrzydłami jest nieskuteczna. Możliwe, że to kwestia słabych dośrodkowujących, bo z lewej biega Sołdecki i Nazaruk, a z prawej Stachyra i Michalak (bardzo solidni nawet jak na Ekstraklasę, ale ich współczynniki dośrodkowań szału nie robią). Jednak gram z podglądem całego meczu i analizuję dokładnie akcje, przeglądam jak procentowo wyglądają dośrodkowania i chyba doszedłem do wniosku, że bardziej opłaca się grać konstruując akcje i szukając prostopadłego podania na wolne pole niż atakując obiema flankami.

Czy Wy też zauważyliście, że dośrodkowania są mało skuteczne? Skrzydłowi bardzo często uwalniają się u mnie spod opieki obrońców, mają dośrodkowania ostre i z linii końcowej. Piłka leci w pole karne szybko, ale zawsze na jednego mojego napastnika przypada dwóch obrońców. Niezależnie od różnicy parametrów skoczności, wzrostu i gry głową - oni wybijają piłkę w 90% przypadków, a najczęściej te pozostałe procenty to niegroźny lub niecelny strzał.

Założyłem ten temat, bo zastanawiam się, czy polecenie skrzydłowym rzadszych dośrodkowań nie poprawi mojej skuteczności (skoro i tak tylko jedno dośrodkowanie na 50 kończy się bramką) i posiadania piłki.

A wy jak zaobserwowaliście? Warto według was atakować skrzydłami?
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

parachutes Młody aktywista

02.04.2010 23:49    #2253     Sufler - Porady do gry - Jak utrzymywać się przy piłce
[quote=Godman]Trochę węższe pole gry[/quote]
Barcelona w rzeczywistości gra bardzo szeroko i ofensywnie. W grze jednak ustawienie wąskie i nastawienie na defensywę może przynieść poprawę w posiadaniu piłki. Ustaw by bramkarz podawał wyrzutami do najbliższego obrońcy. Podania krótkie.

Nie wiem czy te moje rady i innych coś dadzą, bo wydaje mi się, że w tej grze bardzo ciężko jest stworzyć taktykę opartą na posiadaniu piłki i wyniki w okolicach >60% są rzadkie, losowe i zależne od taktyki przeciwnika (oczywiście różnica poziomów drużyn też odgrywa tu ważną rolę, ale to truizm).
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Lucasinho Ekspert

Grupa: Ekspert
02.04.2010 15:58    #2254     Sufler - Porady do gry - Taktyka wirtualnych menadżerów
Nie da się tego zrobić, komputer wykorzystuje taktyki domyślne.
lucasinho.blox.pl

hera Młody aktywista

28.03.2010 23:21    #2255     Sufler - Porady do gry - tragiczne wyniki
najlepiej to screen z ustawieniem i poleceniami, przeczytaj też szkołę taktyki Piotra Sebastiana, na pewno coś pomoże.

about Partyzant

27.03.2010 10:15    #2256     Sufler - Porady do gry - Taktyka u siebie i na wyjezdzie.
Taktya zależy od rywala
tak jak napisałeś grasz u siebie z realem to np zagraj z def pomocnikiem 1-4-5-1 i graj z kontry . Zależy jakich masz zawodników .
Jak masz wyjazd np z hull to możesz zalezy tez kim grasz spokojnie zaatakować
Najlepiej miec 2-4 taktyki i je wykorzystywać + ćwiczyć w okresie przygotowawczym .
Dużo zalezy od zawodników no i kim grasz ...

Szemek Ekspert

Chciałbym wierzyć, że wynik nie jest ustawiony z góry. Moim zdaniem komputer przygotowuje przebieg meczu do najbliższej zmiany taktyki/formacji/zawodnika czy czegokolwiek, co w jakikolwiek sposób wpływa na grę.

Z ciekawości przeprowadziłem "test" - 5 spotkań tymi samymi drużynami (save'n'load) bez zmian w taktyce, składzie itd. Jedynie co, to zmiany w trakcie spotkania, spowodowane kontuzjami.

I mecz:

składy, statystyki, statystyki gospodarzy, statystyki gości, informacje.

II mecz:

III mecz:

IV mecz:

V mecz:

Niestety za późno wpadłem na dodanie wyników ze spotkań pozostałych rywali, ale to nic straconego - kolejna szybka symulacja (tym razem ja na urlopie):

I raz, II raz, III raz, IV raz i V raz.

Wnioski są raczej zadowalające, wyniki nie są ustawiane przed kolejką
"To tylko Internet k*rwa."

realista_9 Żołnierz frontu ideologicznego

23.03.2010 18:48    #2258     Sufler - Porady do gry - Nie mogę kontynuować meczu
po prostu zdejmij go z boiska ( przeciągnij poza ekran taktyki) bedziesz grał w osłabieniu ale to najszybsze wyjscie....
(L)

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
23.03.2010 08:06    #2259     Sufler - Porady do gry - Zamiana taktyk
luk_rog ja tak tylko z ciekawości zapytam...skoro aż do wersji fm09 stosowałeś ten przekręt z taktyką podstawianą przeciwnikowi komputerowemu (przypuszczam że było to co najmniej kilka FM'ów a więc minimum kilka karier czyli setki meczy jeśli nie więcej.) To czy miałeś JAKĄKOLWIEK satysfakcję z odnoszonych w ten sposób ewentualnych sukcesów???
Naprawdę trudno mi to sobie wyobrazić. Ja bywam wyrozumiały i jestem w stanie zrozumieć gdy ktoś np nie potrafi wyciągać jakiegoś klubu z 5 ligi na sam szczyt i rozgrywkę rozpoczyna od wyboru jednego z najlepszych zespołów naszego globu [to nic złego], ja rozumiem również, że ktoś może nie potrafić samemu znajdować piłkarskie perełki i posiłkuje się czy to działem talenty czy też działem Zawodnicy - szukam / kupię /...[to również nic zdrożnego], ja jestem też w stanie zrozumieć, że nie każdy jest władny by opanować wszelkie tajniki taktyki i ogarnąć różnego rodzaju zależności pomiędzy polecaniami indywidualnymi jakie wydajemy piłkarzom a ich rzeczywistym zachowaniem na boisku i zamierzonym przez nas efektem. Ale nie potrafię zrozumieć jak można nie tylko wpaść na taki pomysł (by w każdym meczu, bez znaczenia na rodzaj przeciwnika i rangę samego spotkania) "nieuczciwie wymusić" by nasz przeciwnik (bez znaczenia czy to Tłoki Gorzyce czy FC Barcelona) murował się na swojej połowie i nie stanowił dla nas niemalże żadnego zagrożenia.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Każdy ma swoją wizję i swe wyobrażenie jak powinna wyglądać jego rozgrywka w FM i jedni korzystają z wszelkiego rodzaju edytorów i nie mają nic przeciwko temu a inni z kolei uważają filtry dostępne przy poszukiwaniu piłkarzy za oszustwo. Ile ludzi tyle gustów (i pomysłów na grę ) dlatego ja nie mam tu zamiaru Cię krytykować, oczerniać czy obrażać. Ja jedynie wyrażam swe ogromne zdziwienie tym, że można nie tylko wpaść na taki pomysł (z podmianą taktyk) ale jeszcze do tego wprowadzić go w życie.
Przyjemność z odnoszenia sukcesów taką metodą jest zapewne taka sama jaką doświadczają Ci którzy grając zespołem o reputacji zbliżonej do Wigry Suwałki wygrywają w finale Ligi Mistrzów z Manchesterem United po...47 próbie save/load. Straszne.

Wracając do Twego pytania. Osobiście wątpię że znajdzie się tu jakaś osoba która odpowie Ci na pytanie "jak obejść to zabezpieczenie z podmianą taktyk w FM2010" bo szczerze wątpię (a może bardziej chce wierzyć w to że nikt nie zna odpowiedzi bo nie gra w ten sposób) że którykolwiek z naszych z użytkowników (nie licząc Ciebie) poświęca/poświęcał swój czas, by "rozgryźć" to "zabezpieczenie" jeśli można to tak nazwać. Jeśli się mylę...to mu/im gratuluję...

N-Dubz Partyzant

21.03.2010 14:09    #2260     Sufler - Porady do gry - Trener / Atak czy Taktyka ?
Wiem ze jest inny dzial od tego jednak pytam tutaj bo mam jeszcze inne pytanie.

1. Czy zna ktos trenera od ataku 5 gwiazdek ? Ewentualnie 4,5 ( ** Prosze nie mylic Strzalu od Ataku, bo od Strzalu znam wielu 4,5 ** )
2. Patrzac na gre zespolu zobaczylem, iz moj zespol prawie co mecz zdobywa 1-2 bramki ze spalonego.

Strzaly - trening strzalow
Taktyka - Dobre ustawienie sie na boisku, nauka taktyki itd...
Atak - Wypracowywanie ataku.

Jednak co jest odpowiedzialne za strzelane bramki ze spalonego ? Atak czy Taktyka ?

Prosze o odpowiedz dzieki.

PS. Wiem ze trenerow mozna wyciagnac z jakiegos edytora jednak ja nie potrafie sie nim obslugiwac... xd

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution