Dzieki za odzew, ale wydaje mi sie, ze nie do konca sie rozumiemy. Zapewne troche zagmatwalem przy zadawaniu pytania.
Nie gralem w FM2010. Na FM2011 przesiadlem sie bezposrednio z FM2009 wiec byc moze cos co dodano w 2010 mi umknelo. W 2009 byly w zasadzie 2 opcje: ustawienie zespolu i ustawienie indywidualne. Oczywiscie indywidualne mialo priorytet nad zespolowym. I to bylo jasne i klarowne.
Teraz (przynajmniej ja to tak widze) mamy 3 opcje:ustawienie idywidualne (z priorytetem) i i 2 zespolowe (to nieszczesne poczatkowe i zaawansowane). Sek w tym, ze nie widze korelacji pomiedzy ustawieniem poczatkowym i zaawansowanym. Inaczej mowiac, zmiana ustawienia poczatkowego nie pociaga za soba zadnej zmiany w ustawieniach zaawansowanych.
Jak sami widzicie w oknie taktyki mamy domyslnie ustawienia podstawowe (lacznie z ustawieniem poczatkowym) a zaawansowane sa widoczne dopiero po kliknieciu na "button". Logicznym byloby wiec, ze ustawienia zaawansowane sluza do dokladniejszego "wygladzenia" naszej taktyki a w obecnej formie, gdy nie ma korelacji pomiedzy ustawieniami poczatkowymi a zaawansowanymi, w zasadzie moga prowadzic do chaosu.
Sorry ze tak walkuje ten temat i byc moze sie czepiam, ale chcialbym jakos wyczaic ta opcje. (tak na marginesie, byc moze przydatna do tego bylaby instrukcja, ale, co uwazam za karygodne przy tej cenie, w polskim wydaniu pudelkowym instrukcja jest skandaliczna - w zasadzie jej nie ma).
I na koniec ten przyklad z obroncami. W FM2009 jak ustawilem suwak na hiperofensywny to caly zespol, z wyjatkiem bramkarza, parl na bramke przeciwnika (strata kolejnej bramki byla bez znaczenia, a ewentualna zdobyta dawala mi awans). A odpowiadajac na pytanie ktoregos z kolegow - bocznych obroncow mam ustawionych dosc ofensywnie, podlaczaja sie do kazdego ataku. No i teorie taktyczne oczywiscie czytalem. i to nie raz
Najnowsze posty