Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

EyeMaze Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
05.11.2011 12:17    #1661     Sufler - Porady do gry - Problem z transferem.
Gram Lechem już 2 sezon i kupiłem paru nowych zawodników co spowodowało zbyt duże wydatki na wynagrodzenia. Postanowiłem sprzedać pare słabszych jak Mikołajczak czy Chrapek. Wystawiłem ich po okazyjnej cenie, a mimo to zero zainteresowanie. Stopniowo obniżałem cene aż wystawiłem za 0 i nikt ich nie chce wziąść. I tu się nasuwa pytanie jak się pozbyć takiego zawodnika, skoro za rozwiązanie kontraktu oczekują pół miliona rekompensaty?

I przy okazji pytanie dot. taktyki. Udało mi się wejść do fazy grupowej ligi mistrzów. Pierwszy mecz u siebie z FC Twente postanowilem zagrać ofensywnie to dostałem baty 0-5. Potem na wyjeździe z Interem tu już się spodziewałem porażki i ustawiłem zespół defensywnie i cofniętą linie obrony jednak mimo to zniszczyli mnie 0-6. Jak grać z silnymi drużynami w lidze mistrzów? Gram taktyką 4-3-1-2 z krótkimi podaniami i szybkim tempem. W lidzę dobrze to wygląda spokojnie prowadze w tabeli. Nawet ten mecz z FC Twente źle nie wyglądał jednak fatalna skuteczność w przeciwieństwie do przeciwnika. Może na takie mecz lepiej zrobić specjalną taktykę np. z dwoma defensywnymi pomocnikami i wtedy to zadziała?

techniczny Młody aktywista

05.11.2011 10:14    #1662     Sufler - Porady do gry - taktyki
może nie podrzucę ci taktyki, ale kilka rozwiązań które sprawdzały się zarówno w FM11, jak i sprawdzają się teraz (przynajmniej w moich zespołach).

Dwaj środkowi pomocnicy masowo grają prostopadłe piłki między obrońców przeciwnika (z czego jeden środkowy jest od odbierania piłki, a drugi to wysunięty rozgrywający).

W ataku lis pola karnego oraz za nim cofnięty napastnik na pozycji ofensywnego pomocnika - obaj masowo wychodzą na wolne pole. Jeśli przeciwnik gra wysoko ustawioną linią obrony to żyć nie umierać - nasz szybki napadzior będzie co chwila sam na sam.

Boczni pomocnicy jako klasyczni skrzydłowi - gdy są przy piłce to rura na całego po bocznej linii i dośrodkowanie. Gdy nie są przy piłce, to zejście do środka w roli trzeciego napastnika - w ten sposób zbierają głową sporo piłek wrzucanych z drugiej strony przez drugiego skrzydłowego bądź bocznego obrońcę. Często również schodzą do środka z piłką, łamiąc w ten sposób akcję i kończąc ją strzałem na bramkę.

Boczni obrońcy ustawieni na wsparcie i dośrodkowania z pola na długi słupek (dlatego tak ważne jest ustawienie skrzydłowego pomocnikowi schodzenia do środka).

Generalnie zauważyłem, że w najnowszej odsłonie piłkarze bardziej myślą, częściej startują do piłki, ładniej wychodzą na pozycję, częściej widzą dobrze ustawionych partnerów.

GloomyRaven Partyzant

04.11.2011 14:34    #1663     Sufler - Porady do gry - Finanse - ZAPRASZAM do dyskusji
no to ja odnalazłem rozwiązanie :P

Gram teraz ekipą Woking z Blue Square Ber South (6 liga) ... wydawać by się mogło że nie da rady ugrać nic - niecałe 400,000 zł na koncie na starcie, słabi zawodnicy, o infrastrukturze nie wspomnę, na mecze ligowe przychodzi około 1,000 ludzi
Klub jest półzawodowy
Piłkarze mają często śmieszne kontrakty - a dokładniej są bez kontraktów - nie dostają miesięcznej pensji tylko premie za występ :P

Jak ugrać?
Pozbyłem się większości początkowego składu! (wolny transfer lub sprzedani) i w ich miejsce poszukałem piłkarzy którzy odpowiadali mi do mojej taktyki ;) (po 2 na pozycje). Rezerw i U-18 nie mam bo i po co (dodatkowe straty). Klub posiada 25 zawodników.
Bardzo często skład wybiera mi asystent - a co! :)
...no i te magiczne sparingi!! Zorganizowałem je przed sezonem oczywiście ALE planuje je także w trakcie jego trwania!! mecze mam praktycznie (cały sezon) co 2-3 dni :P. Kończę właśnie pierwszy sezon i?!:
Zajmuję 1 miejsce z przewagą 14 punktów nad 2 miejscem! Na koncie mam ponad 2,000,000 zł!!! Ciekawą ekipę :)
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to że zagrałem w trakcie sezonu po trzy mecze z Celtic, Rangers, Dundee Utd i Hiberians, mecz z Wolverhampton, West Bromwich, Southampton, i kilka innych - kupa kasy z biletów!!! - ale czy to realistyczne?!?! Gra pozwala to tak sobie radzę :P
Do tego puchary (Anglii i Trophy)

IDZIE UGRAĆ!! :)
Blue is the colour!

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
02.11.2011 16:20    #1664     Sufler - Porady do gry - Poradzcie, bo szlag trafia
Tylko skoro mi śmiga to naprawdę Ty musisz coś mieć nie tak w taksie.

Nie masz na odwrót tylko Ci się tak wydaje. Możesz wydawać polecenia w trakcie meczu, ale nie jednym kliknięciem tylko kilkoma, bo te wszystkie krzyki z ławki to nic innego jak predefiniowany schemat ustawień suwaczków. Czyli krzyczysz np. grajcie skrzydłami i gra sobie ustawia grę skrzydłami, przesuwa suwaczek szerokości gry w prawo itp. itd. A co jeśli ja chce grać np. tylko skrzydłami, bez zmiany szerokości? Ano nic, jestem skazany na klasyczną taksę. Oczywiście to tylko przykład, bo nie wiem jakie dokładnie są te polecenia z ławki, ale dokładnie tak to działa.

Nie wiem o co chodzi z nabieganiem zawodników, ale bez kłopotu suwaczkami ustawię, żeby mi np. Di Maria schodził do środka itp. Nowe taktyki są sporym ułatwieniem dla tych, którzy gubią się w gąszczu suwaczków, ale są tak naprawdę tylko uproszczeniem i zubożeniem. W ogóle chyba niedługo napiszę na ten temat jakiś manifest, może nawet dzisiaj.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Fenix Partyzant

02.11.2011 15:11    #1665     Sufler - Porady do gry - Poradzcie, bo szlag trafia
Kleyo - no ale wiadomo, że zmieniłem zalecenia. Efekt taki sam.

Naprawdę, nigdy nie byłem krytyczny dla FM, nie myślcie że mówię tak, bo nie umiem przegrywać, ale po prostu - to jest nierealistyczne. Gole padają niemal tylko i wyłącznie albo po rzutach rożnych, albo po karnych, albo po golach samobójczych. Prawie co mecz mam więcej strzałów niż rywale, także przewagę, a przegrywam spotkania. Denerwuje zwłaszcza ta skuteczność komputera przy jednoczesnej mojej nieskuteczności.

Bo ja wiem, zmiany robię jak zwykle, kiedy trzeba. Czasem w przerwie, czasem trochę później. Zmieniam tych co słabo grają, nie sądzę, aby to miało jakiś związek.

Te nowe taktyki zbyt ograniczone? Ja trochę mam na odwrót, jak przekonwertowałem na klasyczną to trochę taka "sztywność taktyczna", nie można wydawać poleceń w trakcie meczu ani ustalać, gdzie mają nabiegać zawodnicy. A w dodatku dostaję wtedy jeszcze większe baty.

GloomyRaven Partyzant

02.11.2011 14:50    #1666     Sufler - Porady do gry - Finanse - ZAPRASZAM do dyskusji

Witajcie

No mam problem z finansami - nie ogarniam tego! Podjąłem wyzwanie gry Lutonem w Angielskiej Blue Square Bet Premier.
Ciężko jest...
Zawodnicy nie zachwycają (już pomijam że się nie nadają do mojej ulubionej taktyki). Na transfery 0! grosza...
Zaraz będę miał listopad i okrągłe 0 w kasie klubowej... :/ na starcie było, już nie pamiętam, 2-3 miliony zł.

Co zrobić żeby jakoś żyć takim klubem, żeby dorobić się kasy, innych zawodników i awansować?!

Dodam że jak grałem w demo i Chelsea i Realem to stan konta też drastycznie mi malał z miesiąca na miesiąc!! Czy konieczna jast wyprzedaż najdroższych zawodników i załatwienie sobie leszczy?! Przecież w rzeczywistości w Realu czy Chelsea tak im kasa nie ucieka chyba co?!

Może ktoś się podzieli wskazówkami, poradami, może ktoś poda linka do ciekawych artykułów o finansach...

Zapraszam do dyskusji ;)
Blue is the colour!

Kleyo Ekspert

02.11.2011 01:08    #1667     Sufler - Porady do gry - Poradzcie, bo szlag trafia
Pisząc klasyczna mam na myśli suwaczki, a nie te filozofie i inne pierdoły. Bo te predefiniowane schematy jak "lis pola karnego" itp. dla mnie czasem zawierają bezsensowne ustawienia. Bo np. tam chyba się nie da ustawić, żeby środkowy obrońca grał mega defensywnie, z ograniczoną swobodą, rzadkimi rajdami i rajdami z piłką, ale jednocześnie czasem podał prostopadle czy dośrodkował [co do tego przykładu mogę się mylić, ale ogólnie te nowe taktyki są ograniczone, więc zawsze konwertuje na klasyczną.]

Właśnie polegała Saragossa 4:1 mimo, że do przerwy przegrywałem :D

Kleyo Ekspert

01.11.2011 21:23    #1668     Sufler - Porady do gry - Role, Polecenia.
Dla mnie gra na domyślnych ustawieniach taktyki to jak rajdy samochodowe taczkami, niby się ścigasz, ale brakuje najważniejszego.

baaarciu Partyzant

31.10.2011 18:31    #1669     Sufler - Porady do gry - taktyki
Witam,
1. Bedzie otworzony dzial taktyk fm12?
2. Czy macie jakas taktyke pod polskie zespoly? .. kombinuje, kombinuje i nic nie idzie.
Pozdrawiam Serdecznie.
Pomogłem? Kliknij "pomógł" pod moim postem z prawej strony...

brk Partyzant

30.10.2011 16:49    #1670     Sufler - Porady do gry - nastrojona gitara?
może zmieniaj taktyke / nastawienie na końcówkę spotkania, taktyki nie ma sensu zmieniać skoro trzaskasz tyle bramek to znaczy, że jest dobrze ja gdy wygrywam też przy 70 minucie zmieniam nastawienie z ofensywnego na kontratak, do tego rezygnuje z 2ch napastników kosztem pomocnika. No i 60-65 minuta zawsze wrzucam 2dwie zmiany żeby było troche wiecej sił w zespole, kombinuj ;]

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.