Uważam, że jedną z najlepszych taktyk do Fm-a 2010-2012 jest 4-3-1-2. Natrafiłem na nią przez przypadek grając Genoą przeciwko Fiorentinie. Dziwiłem się, że z taką łatwością stwarzają sobie sytuację podbramkowe i w ogóle lepiej wyglądają optycznie. Zobaczyłem jakim grają ustawieniem, okazało się, że 4-3(MC)-1(AMC) - 2 (FC). Ustawiłem taką taktykę i rzeczywiste problemy miałem/mam tylko z drużynami, które grają takim samym zestawieniem lub 4-2-3-1, gdzie gra tych drużyn, tak jak u mnie, opiera się na zdominowaniu środka pola, ale to jest logiczne nawet w prawdziwym futbolu, iż jeśli rywal gra środkiem pola, a my jako drużyna preferujemy podobne ustawienie to jedna lokomotywa będzie wjeżdżać w drugą.
Powiem tak, ja swojej taktyki nie zmieniam w ogóle. To ja ustalam warunki gry, a nie rywal. Nie dostosowuję się do niego, a oni do mnie. Oczywiście, czasami coś wpadnie mi do głowy, co pomaga usprawnić taktykę, ale są to kosmetyczne zmiany, które i tak zachodzą nie częściej niż na 2-3 sezony, a z uwagi na to, że mam coraz mniej czasu na grę, to tych zmian nie robię praktycznie w ogóle.
Powiem tak, ja swojej taktyki nie zmieniam w ogóle. To ja ustalam warunki gry, a nie rywal. Nie dostosowuję się do niego, a oni do mnie. Oczywiście, czasami coś wpadnie mi do głowy, co pomaga usprawnić taktykę, ale są to kosmetyczne zmiany, które i tak zachodzą nie częściej niż na 2-3 sezony, a z uwagi na to, że mam coraz mniej czasu na grę, to tych zmian nie robię praktycznie w ogóle.
Najnowsze posty