Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

techniczny Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
03.04.2012 10:07    #1501     Sufler - Porady do gry - Obniżka formy.
Mam to samo.
W pierwszej karierze w pierwszym sezonie mistrzostwo Widzewem bez większych problemów. Grałem składem praktycznie tym, który dostałem na wejście. Sparingi przed drugim sezonem też były ok. Jak tylko zaczął się sezon - porażka za porażką albo męczone remisy. Piłkarzom jakby odechciało się grać. W ogóle się nie starali, odpuszczali walkę, celność podań na poziomie początkującego dzieciaka z podstawówki. Morale i kondycja bez zastrzeżeń. Przerwałem karierę.

Druga kariera - pierwszy sezon Wisłą K., drugie miejsce bez większych problemów. Śląsk Wrocław niestety za daleko uciekł, żeby go dogonić. Drugi sezon - ten sam scenariusz co przy Widzewie - brak zaangażowania, niecelne podania, totalna olewka. Zacząłem trochę kombinować i na moje oko wygląda to tak, że gdy drużyna zna już taktykę perfekcyjnie to zaczyna wszystko olewać. Więc dokonałem im drobnych korekt - a to zmiana szerokości gry, a to inne tempo, a to zmiana stylu podań, a to zmiana pozycji jednemu grajkowi. Znajomość taktyki wtedy spada, więc zawodnicy muszą się jej uczyć i co ciekawe bardziej angażują się w grę. Nie wiem czy faktycznie tak to wygląda, ale ja tak to widzę. Po przerwie zimowej w drugim sezonie znów ekipa zaczęła męczyć remisy. Wkurzyłem się gdy fuksem wygrali 1:0 z ostatnią drużyną w tabeli. Znów im ciut zmieniłem w taktyce. I gra gitara. Znów jest zaangażowanie, chłopaki zostawiają płuca na boisku. Bo nic nie wkurza mnie tak jak brak zaangażowania. Nie wściekam się jak przegrywają, nawet trzema czy czterema bramkami, ale nie odpuszczają, walczą. A jak widzę że się szwędają po boisku jakby byli na plaży to mnie krew zalewa.

wujeks Partyzant

02.04.2012 13:09    #1502     Sufler - Porady do gry - wzrost poziomu trudności
Myślę, że to po prostu zależy od taktyki :) Chyba po tej łatce gra zaczęła "promować" inne ustawienia, a znowu inne "nie lubić". Dlatego niektórzy narzekają, a inni chwalą. Mimo wszystko jest to zagranie, moim zdaniem, trochę nie fair... Bo skoro buduję taką, a nie inną drużynę i wychodzi to całkiem nieźle, to nie wiem czemu nagle ma to wszystko przepadać, bo ktoś uznał, że teraz "tak się nie gra i trzeba to robić inaczej".

strysio Partyzant

02.04.2012 12:02    #1503     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2008 vs. 2012
Witam!

CMy i FMy zawsze "katuję" cyklicznie. Tym sposobem zagrywałem się w CM 97/98, CM 4, FM 2005 a teraz FM 2008. Na wszystkie wersje wydawane dookoła zwracałem tylko powierzchowną uwagę (wiecie - siła przyzwyczajenia, znajomość mechanizmów oraz piłkarzy w bazie).

Mimo iż nie narzekam na FM 2008, jest dla mnie szczytem ewolucji CM i FMa, to jednak czuć już tą archaiczność, chociażby w strukturze ligi czy europucharów.
Czy warto przerzucać się na FM 2012? Najbardziej przyciąga mnie ku niej dynamiczna zmiana taktyki z pomiędzy trzech wytrenowanych (czy jakoś tak), oraz dynamiczna zmiana reputacji ligi. Odstraszają, naturalnie, wszelkiej maści rozmowy z mediami, które tylko kradną bezcenny czas.

Pytanie do was, doświadczonych CMmaniaków, zostać przy leciwym 2008, czy przerzucić się na 2012? Czy jest duży skok jakościowy, a grywalność została jeszcze bardziej "pogłębiona"? Z góry mówię - nie chodzi mi o statystyki czy fakty, jest sporo recenzji w sieci. Bardziej chodzi mi o feeling.

Pozdrawiam!

wujeks Partyzant

30.03.2012 22:05    #1504     Sufler - Porady do gry - Restart meczu
Witam!

Ostatnio spotkała mnie dosyć przykra sytuacja... Grałem sobie spokojnie mecz, dominowałem cały czas, mój pretendent do korony króla strzelców zdobył hattricka i prowadziłem 3:0. Aż tu nagle, gdy w 85' chciałem zrobić zmianę wyskoczył błąd, gra się wyłączyła... No cóż, pomyślałem trudno. Zawiodłem się, ale gra się dalej. Miałem zapis akurat przed tym spotkaniem, więc nie było tragedii. No tylko założyłem sobie, że skoro w uczciwym warunkach miałem mecz w kieszeni, to nawet jeśli teraz przegram, to zagram jeszcze raz, aż uda się zdobyć 3 punkty. No i tu pojawia się problem... W każdym następnym meczu mój zespół nie istnieje. Używałem tego samego składu, taktyki... Rozmowy motywacyjnej na przedmeczowej odprawie... Nic. Po prostu jak w pierwszym meczu dominowałem, tak teraz jestem w defensywie od 1'. Wyniki to zazwyczaj 0:0 albo 0:1. Raz udało mi się strzelić dwa gole, to zremisowałem 2:2. Dodatkowo prawie w co drugim meczu jest karny przeciwko mojej drużynie (w dotychczasowych rozgrywkach, na 20 meczy ligowych w żadnym mój zawodnik nie faulował w obrębie własnej szesnastki). Potem zacząłem kombinować w taktyce i też zero zmian... Mecz za każdy razem wygląda tak samo. Pomyślał bym, że może coś jest po prostu ze mną nie tak, ale w tym pierwszym spotkaniu jednak zagrali jak należy... Ta cała sytuacja dziwi mnie także dlatego, że na papierze moja drużyna jest o wiele lepsza... Trochę mnie ta cała sytuacja demotywuje... Do tej pory grałem w najnowszego FM-a tylko u kolegi... Gdy w końcu zdecydowałem się go kupić, to dostałem takiego klopsa... Pewnie najłatwiej byłoby po prostu odpuścić ten mecz i pozwolić na porażkę, czy tam remis, ale wiem, że wtedy straciłbym motywację do dalszej rozgrywki... Dlatego w mojej głowie pojawił się dość dziwny pomysł... Czy ta gra nie ma jakiegoś "systemu" przeciwko oszustom? Czy to norma, że mecze grane po raz któryś z rzędu po prostu nie wychodzą twojej drużynie? Nigdy wcześniej nie restartowałem meczu, także nie miałem okazji tego sprawdzić. Ale może któryś z użytkowników ma na ten temat jakąś wiedzę i mnie oświeci :) Jeśli byłaby to prawda, to chyba musiałbym po prostu pogodzić się z faktem i oddać to spotkanie :)

kiku1 Partyzant

Witam, czy byłaby możliwość odświeżenia zdjęć, które są zamieszczone w manifestach Piotra Sebastiana dotyczących tworzenia własnej taktyki?

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

22.03.2012 22:55    #1506     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
@wikthor

[quote]Tak jest skonstruowany Fm2012?[/quote]
Poniekąd.
[quote]To kwestia motywacji?[/quote]
Zdecydowanie
[quote]Kwestia taktyki?[/quote]
A i owszem.
Do tego dochodzi też chociażby rozmiar boiska czy też pogoda. Potrafię przejechać cały sezon na jednej taksie, którą na spokojnie ogarnę mecze wyjazdowe. Ale ta sama taksa da mi 70-80% zadowolenia w meczach domowych. Więc praktycznie jakiej drużyny bym nie prowadził zawsze mam dwie taksy - domową i wyjazdową. Na słabszych rywali pozwalam sobie czasem na wyjeździe wyjść taksą domową. Ale grając nawet Arsenalem na MU, City czy Chelsea nie ustawię zespołu tak samo w domu i na wyjeździe.

@hidalgo
Pytasz poważnie? :)
You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

wikthor Partyzant

22.03.2012 22:06    #1507     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
Mam problem. Gram Liverpoolem pierwszy sezon, no i wiadomo niby to walko o mistrza. Ale jak tu grac o mistrza jak się tyle punktów traci na wyjeździe. Dysproporcja miedzy meczami u siebie, a na wyjeździe jest moim zdaniem jest dość duża. I pytanie: Tak jest skonstruowany Fm2012? To kwestia motywacji? Kwestia taktyki?
Tabela po 23 meczach: mecze na wyjeździe ( http://img68(...)awid.png ) i u siebie ( http://img83(...)awid.png ).
I dla porównania: mecz na wyjeździe ( http://img83(...)nfor.png ) i u siebie ( http://img84(...)rmac.png )

Czym to jest spowodowane?

Guezmir Młody aktywista

22.03.2012 21:24    #1508     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
[quote="JK93"]No to jeszcze jedno pytanie: Czy dostosowywanie taktyki do przeciwnika ma sens?[/quote]

To zależy jak mocną ekipą grasz.
Ja jednak zawsze odpowiem: Tak!
Jeśli nie lejesz wszystkich jak leci, to staraj się dostosowywać się do rywali. Czasem gra szybki napastnik, czasem wolny, patrz co potrafią środkowi obrońcy, jak ich przechytrzyć, staraj się utrudnić życie kluczowym (najbardziej efektywnym) piłkarzom rywala.
Jeśli chodzi Ci o formację, to FM 2012 daje możliwość trenowania równocześnie trzech formacji, możesz nimi żonglować. Wybierz jednak takie ustawienia, żeby wykorzystać Twoich najlepszych zawodników - np. jeśli masz super bocznych obrońców, a średnich stoperów nie graj trójką w obronie
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

JK93 Młody aktywista

22.03.2012 21:12    #1509     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
No to jeszcze jedno pytanie: Czy dostosowywanie taktyki do przeciwnika ma sens?

Gilbert Młody aktywista

Grupa: Ekspert
@Speed

Odnośnie tego co zaprezentowałeś, to np. dodatkowo oprócz wyróżnień "wlepkami", o których napisałem wcześniej
użytkownik w przeglądzie manifestów otrzymywałby "REVki", np. za manifest tygodnia 10 REVek, miesiąca 50 REVek, roku 500 REVek.
Wszystko zależy też oczywiście od tego na ile zostałyby "wycenione" inne aspekty typu dodanie dobrej taktyki, talentu, grafiki itp. itd.
…(…)…

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2026 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.