Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

rodmus Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
19.05.2012 20:30    #1461     Sufler - Porady do gry - Tnie sie na taktyce
Mam problem z FM 2012. Wszystko działa super, ale jak wchodze w ustawienia taktyki lub ustawiam skład przed meczem po każdej zmianie czekam ok. minuty na zatwierdzenie. Czy coś moge z tym zrobić? Jakies ustawienia?

magic10rm Partyzant

Parejo, Douglas Costa, Granero, Reus.
Ale forma Gundogana to może niekoniecznie jego problem tylko złe ustwienie taktyki/poleceń indywidualnych?

sanki88 Partyzant

15.05.2012 19:47    #1463     Football Manager - Świat taktyki - Trojką z tyłu
Szukam właśnie nowego klubu do prowadzenia i z tego powodu pozwoliłem sobie zacząć kilka "karier" czysto dla celów eksperymentatorskich. Jednym z tych moich eksperymentów była właśnie gra 3 na obrońców i defensywnymi skrzydłowymi przy ustawieniu 3-4-3. Gra ogólnie wygląda nieźle, taktyka na pewno ofensywna, zespół stwarza dużo sytuacji. Przeciętnym zespołem można wygrać z drużynami lepszymi, ale można też przegrać, i to dość wysoko, z jakimś innym przeciętniakiem. Zbyt wiele zależy w tej taktyce od szczęścia- jeśli twoi napastnicy mają akurat gorszy dzień i nie wykorzystają kilku sytuacji to w końcu przeciwnik to zrobi. Albo jeśli przeciwnik ma w składzie mocno wyróżniających się zawodników i nie uda nam się ich zneutralizować to gra w obronie już tak ładnie się nie klei, rozgrywanie piłki czasem nie istnieje co przekłada się na mniejszą ilość sytuacji z przodu. Co ciekawe mało jest meczów wyrównanych, rzadko padają wyniki remisowe czy 1:0, 2:1. Najczęściej albo miażdży się przeciwnika 3:0 albo dostaje oklep 0:3 ;) Także jeśli masz silny skład i obrońcy nie popełniają błędów w kryciu i nie dają się ogrywać to polecam, jeśli nie to jednak proponowałbym poszukać innego rozwiązania z bezpieczniejszym ustawieniem z tyłu.

PS czy udało się komuś stworzyć taktykę defensywną opartą wyłącznie na kontratakach, która przynosiłaby efekty? Nie udało mi się jeszcze stworzyć taktyki bezlitośnie wykorzystującej kontry. Przeważnie jest na 0 z tyłu, ale niestety z przodu też nic. W meczach z przeciwnikiem o podobnej klasie 3 sytuacje to max. Da się zachęcić przeciwnika żeby wyszedł wyżej i powstała luka między obroną, a bramkarzem gdzie można by zagrać piłkę na szybkiego skrzydłowego/napastnika?

magic10rm Partyzant

15.05.2012 09:18    #1464     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
To zależy od zawodników jakimi dysponujesz. Ja kiedy zaczalem rozgrywke Realem już od pierwszego sezonu przeprowadziłem rewolucje. Pozbyłem sie połowy piłkarzy takich jak Kaka, Alonso, Arbeloa czy Altintop a na ich miejsce sprowadziłem nowych, dużo młodszych o ogromnym potencjale. Styl mojego zespołu to ofensywa. I taka też właśnie jest filozofia mojej taktyki. Kontroli, kontrataku, przewagi liczebnej uzywam tylko w kryzysowych sytuacjach. Na co dzień króluje filozofia ofensywna, niezależnie czy to mecz u siebie, czy moze spotkanie wyjazdowe. Jednak jest to kwestia właściwego zbalansowania zespołu. Przewagi liczebnej nigdy nie traktowałem jako stylu gry, który mógłby okazac się podstawowym. Z definicji wynika, ze jest to tzw. gonienie wyniku. W koncówkach spotkań lub w sytuacji kiedy musisz dużo strzelic żeby awansować w dwumeczu. Tak jak z przysłowiową kołdrą, jeżeli postawisz na całkowity atak i przewagę w przodzie, z tyłu zrobi się dziura co rywale mogą skutecznie wykorzystywać a ciebie doprowadzac do frustracji, dlatego też na twoim miejscu zaniechałbym ustawianie tej filozofii i ograniczył jej wykorzystanie do sytuacji kryzysowych.
Dalej wspominałeś o treningu. CM 03-04 był moim ostatnim w którym sam tworzyłem reżimy. Skupiam się na doborze trenerów, organizowaniu sparingów, przydzielaniu szkoleniowców, ale samym reżimem się nie zajmuję. Najlepszy jest TUG o którym mówisz. Nie stosuje żednych treningów presezonowych. Zwiększam intensywność w ustawieniach taktyki do maximum, organizuje 10 sparingów i czekam aż drużyna się zgra. Nigdy nie narzekałem na kondycję piłkarzy - nigdy ! Owszem, mam szeroką kadrę (2 piłkarzy na tę samą pozycję + około 5 kopaczy awaryjnych) ale kazdy z nich otrzymuje dużo szans, przez co się rozwija, ma wysokie morale i na prawdę pomaga zespołowi.
Real Madryt ma praktycznie nieograniczone środki finansowe, wszyscy to wiedzą. Od roku 2018 zacząłem dostawac na transfery po 800mln... Wydaje z tego czasem 2-3 miliony, ponieważ staram sie opierac drużyne na wychowankach i talantach z całego świata. Jednak zazwyczaj bilans mojego okienka to 10-15 milionów, co jest przeciwienstwem Barcelony ktora co okienko wydaje 50-60 baniek ;]
Napisze jeszcze o taktyce i kończę :)
Uzywam swojej własnej, dostępnej tutaj: cmrev.com/taktyki/fm2012/_m10_Style.html
Nigdy nie stworzyłem lepszej i czuję że w kolejnych FMach ciągle będę jej używał. Aha i kwestia ostatnia, tak, zawodnicy czasem potrzebują troche czasu zeby poznac nowe ustawienie czy zmiane filozofii. Cierpliwości :)

wojtekldp Partyzant

14.05.2012 23:11    #1465     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
Panowie zmieniłem przewagę liczebną na ofensywę, ale nadal nie wiem czy grać tak we wszystkich meczach czy tylko w domowych a w wyjazdowych grać kontrolą? Zagrałem dwa ostatnie mecze ze zmianą w ofensywę, ale nadal tracę bramki, nie wiem może piłkarze potrzebują czasu żeby przyzwyczaić się do nowej taktyki. Możecie mi pomóc i napisać jak wy prowadzicie swoje teamy? Jak gracie na wyjazdach a jak u siebie? Jak gracie na wyjezdzie np. z Man Utd a jak z Norwich City? Jakich treningów używacie? Ja stosuje trening Tug 12 pobrany z angielskiej strony, ale mam dużo kontuzji i piłkarze często narzekają, że za duży reżim kiedy ja mam ustawiony na średni czy to przed sezonem czy to w sezonie. Zawsze taki sam. Proszę o pomoc z góry byłbym wdzięczny :) Czy może ktoś ma jakąś dobra taktykę 4-3-3? Pozdrawiam. Wojtek

Guezmir Młody aktywista

13.05.2012 14:56    #1466     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
[quote="wojtekldp"]Witam. Gram w FM12 i prowadzę Arsenal Londyn. Właśnie kończę pierwszy sezon (zostały 2kolejki do końca) i mogę uznać go za w miarę udany. W lidze aktualnie mam 3 miejsce i w Lidze Mistrzów odpadłem w półfinale. Jednak poważny problem, a mianowicie dotyczy on straconych bramek. Mam ich aż 50 w samej lidze co jest ewidentnie za dużo jak na taki klub jak Arsenal i klub, który ma 3 miejsce w lidze. Zdobytych mam bardzo sporo bo 89 ale straconych jest także ewidentnie sporo. Drużyny ze środka tabeli mają tyle samo straconych co ja, a kluby z czołówki max 20-30. Praktycznie w każdym meczu tracę jakąś bramkę. Nie wiem czym jest to spowodowane. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje. Od razu dodam, że gram taktyką 4-3-3 z jednym defensywnym pomocnikiem. Całej obronie i dla denefynswnego pomocnika przypisałem obrona, pozostałbym dwóm środkowym pomocnikom przypisałem automatycznie, dwóm bocznym napastnikom wsparcie, a środkowemu napastnikowi atak.

Ustawienia mojej taktyki to:
4-3-3
styl: bardzo płynny
strategia: przewaga liczebna
podania: domyślnie
swoboda taktyczna: domyślnie
gra przy przeciwniku: domyślnie
odbiór: bardziej agresywnie
krycie: krycie strefowe
dośrodkowania: ostre dośrodkowania
swoboda pozycyjna: trzymaj się pozycji

Linia obronna zawsze wysunięta, szerokość gry wąska, tempo wolne, gra na czas rzadko, podania środkiem, kontrataki nie , pułapki ofsajdowe nie. Myślałem może że ta duża strata bramek spowodowana jest tym, że mam wysunięta linie obronną bardzo mocno, więc cofałem ją normalnie albo cofnięta, ale mimo wszystko działo się to samo czy to w meczach domowych czy wyjazdowych.

Wojtek[/quote]

nie graj przewagą, tylko strategia ofensywną, lub kontrolą (w zależności od sytuacji) i zmień filozofie z płynnej na sztywną, lub bardzo sztywną + swoboda większa, pressing słabszy.
efekty tych zmian zauważysz bardzo szybko.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

wojtekldp Partyzant

13.05.2012 11:14    #1467     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
Witam. Gram w FM12 i prowadzę Arsenal Londyn. Właśnie kończę pierwszy sezon (zostały 2kolejki do końca) i mogę uznać go za w miarę udany. W lidze aktualnie mam 3 miejsce i w Lidze Mistrzów odpadłem w półfinale. Jednak poważny problem, a mianowicie dotyczy on straconych bramek. Mam ich aż 50 w samej lidze co jest ewidentnie za dużo jak na taki klub jak Arsenal i klub, który ma 3 miejsce w lidze. Zdobytych mam bardzo sporo bo 89 ale straconych jest także ewidentnie sporo. Drużyny ze środka tabeli mają tyle samo straconych co ja, a kluby z czołówki max 20-30. Praktycznie w każdym meczu tracę jakąś bramkę. Nie wiem czym jest to spowodowane. Czy ktoś mógłby mi coś doradzić? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje. Od razu dodam, że gram taktyką 4-3-3 z jednym defensywnym pomocnikiem. Całej obronie i dla denefynswnego pomocnika przypisałem obrona, pozostałbym dwóm środkowym pomocnikom przypisałem automatycznie, dwóm bocznym napastnikom wsparcie, a środkowemu napastnikowi atak.

Ustawienia mojej taktyki to:
4-3-3
styl: bardzo płynny
strategia: przewaga liczebna
podania: domyślnie
swoboda taktyczna: domyślnie
gra przy przeciwniku: domyślnie
odbiór: bardziej agresywnie
krycie: krycie strefowe
dośrodkowania: ostre dośrodkowania
swoboda pozycyjna: trzymaj się pozycji

Linia obronna zawsze wysunięta, szerokość gry wąska, tempo wolne, gra na czas rzadko, podania środkiem, kontrataki nie , pułapki ofsajdowe nie. Myślałem może że ta duża strata bramek spowodowana jest tym, że mam wysunięta linie obronną bardzo mocno, więc cofałem ją normalnie albo cofnięta, ale mimo wszystko działo się to samo czy to w meczach domowych czy wyjazdowych.

Wojtek

Kox Partyzant

09.05.2012 20:32    #1468     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
Jaką taktykę ustawić pod PSG tak, żeby wykorzystać potencjał Pastore, Meneza i Nene?
Oczywistym wyborem wydaje się być 4-2-3-1 ze skrzydłowymi. Tylko, że nie jestem wielkim zwolennikiem tej taktyki.
Czy Wielebny na sobie radę na PŚ? Chyba nie.

kamilm Partyzant

09.05.2012 11:41    #1469     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
Panowie nadeszła nuda Fm-owa i w takim razie myślę sobie poprowadzę reprezentacje polski. I teraz pytanie co do taktyki.
Styl : płynny, Strategia: kontrola z mocnieszymi rywalami kontratak, podania krótkie i intensywny pressing. Linia obrony cofnięta i kontrataki.
I teraz pytanie jak ustawić ofensywnych bocznych obrońców? I jak zrobić żeby defensywni pomocnicy ich asekurowali i środkowi obrońcy kasowali akcje z bocznych sektorów? W ogóle jak ustawić defensywnych pomocników i środkowych obrońców do takiej formacji zeby boczni obrońcy byli ofensywni !!

leo21 Młody aktywista

Też pierwszą karierę grałem ŁKS-ą i gra się nimi w chuj ciężko. Nie dość że nie ma kasy, to nawet jak się zmienia prezes to i tak kasy nie ma.
Co do taktyki to grałem 4-2-3-1. Świenie grał u mnie Artur Golański i Patryk Kubicki. Na pewno gra na kontrę i defensywa. W miarę grał Smoliński, Saganowski i Łukasiewicz. Co do staruszków to sprzedałem Adamskiego co cały czas zarząd mi wypominał. Ale koniec końców zająłem 8 miejsce a w drugim sezonie ''uciekłem'' do Lecha ;)

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution