Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

shusty Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
Ja kilka razy zaczynałem karierę nowym managerem (zawsze ostatnia angielska liga i zespół prognozowany na miejsce 7-11), bo przy okazji uczyłem się grać. Sporo czasu spędziłem nad odpowiednim ustawieniem składu. Na początku drużyny moje mnie zaskakiwały, bo lepiej zdecydowanie grają moi znajomi w jakiejś B klasie! Ale zacząłem kolejną karierę, zawodnicy grają ogólnie, słabo, ale w końcu udało mi się dopasować dobrą taktykę, a z meczu na mecz nagle zawodnicy zaczeli dobrze grać. Nigdy wcześniej tak ładnie nie klepali, zaczeli sensownie wrzucać w pole karne, coś czego wcześniej nie widziałem to potrafią piętką extra odegrać i ogólnie jest git, choć nie gram ze słabszymi i mam słabych zawodników, dużo juniorów w składzie. Wg mnie ogromną rolę odgrywa wskaźnik znajomości taktyki.

Jestem tylko niezadowolony, bo moi gracze zbyt często strzelają z daleka(oczywiście jest z tego może 1 gol na 10spotkań). Tych co trzeba było przetrenowałem indywidualnie by nie uderzali z daleka przy każdej okazji, z ławki zawsze polecenie podania w pole karne. Bardzo często pójdzie jakaś prostopadła, a mój napastnik jak dostanie piłkę nagle wolniej biegnie i obrona przeciwnika zdąży się wrócić tak że przed zawodnikiem jest 1 obrońca, gdzieś obok drugi, i gdzieś dalej obok trzeci. Mój napastnik wtedy, nie zacznie kiwać, nie zatrzyma się i nie cofnie piłki, chociaż to byłby świetny pomysł, nie poczeka na partnerów którzy są tuż tuż na pozycjach świetnych w napadzie i im nie poda, tylko w takich sytuacjach zawsze strzela nawet z 30m i to tak że czasami piłka ląduje na aucie, albo blisko niego! WTF?

Inna sprawa to skuteczność, mój team się fajnie zgrał i ładne dla oka akcje tworzą np z równorzędnym lub słabszym przeciwnikiem, mają sporo niezłych akcji, ale gole nie wpadają. Wręcz przytłaczam przeciwników tak ładnie piłkę rozgrywam pod ich polem karnym i jest b. dużo okazji, ale sam ostatni strzał idzie mocno w bok lub w górę. Jak na tą ligę to mam słabych graczy i jak ktoś ma wykończenie 11 to jest niezły. No ale takie 90% sytuacje, gdzie właśnie mój utalentowany kolega z B klasy w 4 na 5 by spokojnie wykorzystał.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

Lepiej zrobić 2 totalnie inne taktyki a nie 1 podobną do obecnej ;)
Podrzuć obecną taktykę, może pomoże innym graczom.

shusty Partyzant

09.01.2013 15:16    #1193     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM13 Parę pytań
1. Jestem raczej początkujący i mam problem z rozgryzieniem, jak konkretnie wpływa na sposób gry ustawienie napastnika jako klasyczna 10, kompletny napastnik, lis pola karnego albo tradycyjny obrońca, środkowy obrońca, libero, rygiel defensywy itd. Może jest gdzieś miejsce, gdzie dobrze jest to wytłumaczone, bo ogólnie niby kojarzę te role i inne, ale nie jestem pewien konkretnych różnic - oprócz tego jakie statystyki się przydają.

2. Ile kasy musi mieć klub, aby z półzawodowego klubu przejść na profesjonalny? Bo półzawodowy ma dosyć mało treningów. Gdzie się sprawca ile klub ma kasy (nie chodzi mi o budżet na transfery i płace), ja znalazłem tylko bilans prognozowany i jest na minusie -65tys, choć nic nie wydawałem

3. Ja wymusić by tak ciągle nie ładowali z dystansu, bo ciągle strzelają moi z dystansu nawet nie trafiając blisko bramki. Jedyne co mi przychodzi do głowy to z ławki im kazać podawać pole karne, ale i to nie daje rezultatów. Mam wrażenie że komputer kierujący moim AI, jak ma problemy ze znalezieniem komu podać (chociaż jest komu, a tym bardziej okazja cofnąć, albo nawet próbować jednego okiwać) to komputer nawet z 30m sobie odpuszcza dalsze szukanie wariantów i wybiera strzelanie, które przelatuje bliżej linii autu niż bramki.

4. Nie mogę dobrać taktyki dla mojego zespołu. (ostatnia liga angielska południe, the wood)
Liczę na luźne nakreślenie taktyki, a najbardziej na poradę formacji.
Ogólnie zespół to:
N- dwóch w miarę dobrych napastników i jeden rezerwowy, który jedynie wyróżnia siłą, główkowwaniem, wyskokiem, w reszcie przeciętny jest, a nawet poniżej przeciętny
P Ś- dwóch bardzo dobrych środkowych pomocników, w tym jeden bardziej ofensywny, drugi to klasyczny
środkowiec, choć w defensywnie mocny nie jest - to chyba najlepsi zawodnicy w teamie z jednym napastnikiem
P L/P- prawy dobry pomocnik/skrzydłowy, dobrze wrzuca, lewy średniawy, taki ogólnie ok, brak dobrych i złych zalet, ale jest drogi i wypożyczony, zmiennik mój P(L/P) podobny poziomem taki nijaki, poza tym niestety brak na ławce kogokolwiek sensownego
DP - 1 pom. defensywny, dobry, ale też na środkowego obrońcę się nadaje śmiało
O Ś - 1 dobry obrońca nadaje się też na dobrego DP, i 1 również dobry Oś, ale młody i z perspektywani, na zmianie jeden, który od biedy na Oś może grać, ale ogólnie nie jest dobry.
BR - słaby
Boczni obrońcy są słabi, a co gorsze szybko się męczą i nikogo na zmianę nie mam.

Zespół nie jest dobry i opiera się na kilku dobrych zawodnikach, ale ma braki na bocznej obronie spore . Gra 3 obrońcami jest kiepska jednak.
Skrzydło pomocy jest ale jedno (które jak się zmęczy to skrzydła nie ma), drugie mocno średnie.

Podpasowuję różne formacje, ale nie daje rady, a nie ma kasy na transfery, płace starczyłyby na jakiegoś średniego młodzika jedynie, a tych nie mogę wyszukać, nikogo konkretnego.

Wg mnie to w formacji dobry by był 1 albo 2 napastników, ale wtedy na zmianie nic dobrego nie czeka, od bidy tylko może grać.
Gra skrzydłami odpada, bo jest tylko jedno dobre. Ale co z jednym zrobić?
DP mam 1 dobrego i młodą wartą wystawiania zmianę więc trzeba to wykorzystać.

Z tym co mam to proponowałbym ustawienie 4-1-3-1-1 4(postarać się kupić bocznych obrońców)-1(DP)-3(2 bocznych p z czego jednego wykorzystać jako skrzydłowego atakującego, co niestety jest asymetryczne, a drugie skrzydło tak na wsparcie, bo w obronie słabe, dobry ŚP)-1(OP dobry wszechstronny gracz, ale atakiem nie powali)-1(N dobry i dobra zmiana)

Ale to wymusza granie środkiem co nie jest dobre i czasem jednym skrzydłem. Głupio tylko wygląda środek DP-ŚP-OP-N i to wszyscy dobzi zawodnicy, bokiem gry nie będzie więc lipa

mrjames Partyzant

Gram Polonią Bytom.
W 1 lidze taktyka ta działała świetnie i awans do Ekstraklasy.
Tu gorzej. Po rundzie jesiennej mam tylko 3 pkt nad strefą spadkową.

Jakie polecenia dla piłkarzy i jakie role dać przy ustawieniu 4-1-3-2 (szeroko pomocnicy). Nie chce zmieniać ustawienia na boisku, tylko ustawienia taktyczne.
GK -OL-OŚ-OŚ-OP- DP - PP - ŚP - LP - AT - AT

manki Partyzant

07.01.2013 16:15    #1195     Football Manager - Świat taktyki - Pomoc w Taktyce
Nie długo manager pbf oparty na symulacji z fm'a 12. Problem jest taki że nie posiadam i nie mogę ustawić taktyki. Moje pytanko czy mógłby mi ktoś ustawić taktykę. Dodam że ma to być dla Barcelony ale bez graczy : Adriano , Tello , Thiago. Prosze uwzględnić Theo Walcotta

Kaczy1982 Partyzant

Aha czyli to standard , bo myślałem że za dużo zawodników ściągnąłem.

A przy okazji taki mały OT :

Czy jak ustawie w treningu ogólnym zgranie zespołu i w treningu przed meczowym też zgranie to zespół szybciej będzie się uczył taktyki czy liczy się tylko ilość rozegranych meczy tą taktyką?

hQ Partyzant

Na prawą obronę polecam Cuadrado z Fiorentiny. Do ściągnięcia za darmo na drugi sezon. Czyli pewnie już za późno :). Patrząc na to, że masz Falcao, Cazorlę, Fellainiego, Gotze, to może ułóż taktykę pod nich? Ja teraz gram 4231. W pomocy jeden cofnięty rozgrywający (wsparcie), drugi odbierający piłkę (obrona). Jeden wysunięty rozgrywający, dwaj schodzący napastnicy i jeden lis pola karnego. Akurat w swoim Interze mam Podolskiego i często na niego narzekam bo zawsze ma jakieś problemy co do mojej motywacji i zamiast niego na boisku częściej stawiam na Samuele Longo, który nie rozczarowuje, ale nie wiem czy jest taki dobry, czy to kwestia trafionej taktyki.
Polska Gola

Arcadius Partyzant

30.12.2012 22:49    #1198     Sufler - Porady do gry - Reprezentacja FM 13.2.1
Witam.
Mam pewien problem. Otóż prowadzę reprezentację Ukrainy ponad rok, ale żaden z pasków znajomości taktyki nie ruszył dalej niż do 1/4 długości a po niedługim czasie spada praktycznie do minimum. W skrócie nie jestem w stanie utrzymać poziomu znajomości taktyki. Dodam, że wykorzystuję każdy możliwy termin na sparing więc mecze rozgrywam tak czesto jak tylko się da. Czy ktoś wie w czym może tkwić problem?

Stalker.1255 Partyzant

29.12.2012 14:28    #1199     Sufler - Porady do gry - Zwolnienie/Emerytura
[quote="sxz69"]1. To jest głownie czynnik losowy, że wiekowy zawodnik zachce przejść na emeryturę. Jak jest po 30stce często trapiony kontuzjami to tylko przyśpiesza to jego decyzję. A to czy gra dużo czy mało, może mieć znaczenie, ale nie musi. Lepiej mimo wszystko inwestować przyszłościowo w młodzież.
2. Sam fakt podpisania wysokiego i długiego kontraktu z zawodnikiem co ma 33 lata było błędem. Takim zawodnikom powinno się dawać jak najniższą możliwą pensję oraz jednoroczne kontakty z ewentualną zmienną przedłużenia o rok w zależności od ilości występów danego zawodnika. A jak taki "dziadek" myśli, że wciąż jest gwiazdą i żąda dużego wynagrodzenia to od razu powinieneś z niego zrezygnować.[/quote]

1. To trochę lipa myślałem, że występy bardziej ich zachęcą pozostania w mojej drużynie. Zważywszy, że na kontuzje nie narzekali. Byli dostępni przez prawie cały sezon. A jeszcze grałem w Lidze Mistrzów.
2. Cóż zawsze podpisywałem długoletnie transfery żeby później nie mieć problemów z zatrzymaniem zawodnikiem i w końcu dostałem za swoje. Udało mi się sprowadzić 34 letniego Zigicia i przez dwa sezony zrobił więcej niż cała moja drużyna razem. A też ma 5 letni kontrakt i dość spore wynagrodzenie. A tu trafiłem jak kulą w płot.

[quote="stefan1984"] Ad. 2 - nie da się go sprzedać? Choćby za zero monet? =)[/quote]

Brak zainteresowania, ale nie ma co się dziwić przez cały sezon strzelił 3 bramki. Jak na napastnika to niezbyt imponujący wynik, a z klubu z którego go ściągnąłem strzelił koło 30. Nawet zmiana taktyki nic nie daje.

TravisP1 Partyzant

29.12.2012 13:55    #1200     Sufler - Porady do gry - FM 2013 - Zgranie zespołu
Witam, jak wielu graczy mam problem z grą mojego zespołu. Może mi ktoś powiedzieć ile w nowym FMie trwa zgranie się zespołu, w ekranie taktyki wskaźnik niby mam na maksa, ale gra zupełnie tego nie odzwierciedla.

Gram Nottingham Forrest, wymieniłem 90% pierwszej jedenastki, która obecnie prezentuje się następująco:
Manninger - Halford, Torsiglieri, Ben-Haim, Del Horno - Guedioura, Bressan, Wellington Nem, Borek Dockal - Quintero, Libor Kozak. Personalnie więc jest to jeden z najsilnieszych zespołów w Championship, jednak mam już listopad, a zwycięstwo zdarza mi się od wielkiego dzwona. Non stop remisy i porażki, nawet z ousiderami u siebie. Wiem, że taka rewolucja kadrowa wymaga czasu, by zobaczyć efekty, jednak odkąd gram w FMa zawsze taką przeprowadzałem na starcie kariery i efekty bywały widoczne już nawet na samym starcie rozgrywek.

Kombinuję też z taktykami 4-2-2-2 i 4-2-3-1, ale nic nie działa, gra cały czas wygląda identycznie. Mamy niewielką przewagę w posiadaniu piłki, ale nie przekłada się to na grę, w ogóle nie potrafimy przejąć inicjatywy, czy to grając bezpośrednimi podania czy krótkimi, skrzydłami czy środkiem. Rozmowy motywacyjne przeprowadza asystent ze statami motywacji i mentalności kolejno 20 i 18.

Prosiłbym o jakieś rady, bo powoli czuje się bezradny i odnoszę wrażenie, że równie dobrze mógłbym wystawić do gry drużynę U-19 i wyglądałoby to podobnie. Może ktoś grał Nottingham i sobie lepiej radził?

Pozdrawiam

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution