Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

Inko90 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
"Nie zauważyłem żadnego z Twoich błędów u siebie, a rozegrałem na pewno dużo więcej sezonów od Ciebie. " - oczywiście to nie są Twoje słowa. Ktoś nieuprzejmy edytował Twojego posta i wkleił to :((. Nie trzeba być no-lifem, żeby rozegrać masę sezonów. Wystarczy normalny komputer.

Tak się składa, że opcję "przenoszenia meczów na potrzeby TV" mam zaznaczoną i przez bodaj 20 sezonów LM grała systemem wtorek/środa. Jednak od kilku lat terminarz uległ zmianie i teraz każda kolejka rozgrywa swoje mecze w środę. Zmiana bardzo fajna, bo teraz nie muszę czekać dwukrotnie na przetworzenie wyników. Liga niestety nadal rozłożona jest na 2-3 dni ;/

Nie widzę powodów, żeby zmieniać taktykę/formację kiedy drużyna zna ją na wylot. Cały czas używam tej samej taktyki (nic w niej nie zmieniając) i praktycznie w każdym meczu jestem górą. Grając Oviedo i będąc beniaminkiem potrafiłem wygrać z Barceloną i Realem (7 miejsce na koniec sezonu). W Milanie gdyby nie cyborgi z Juventusu (wygrany sezon tylko z dwoma remisami...) to spokojnie sięgnąłbym po majstra. W PSG odkąd przyszedłem do klubu to na 12 sezonów wygrałem 12 razy ligę. Zazwyczaj były to przewagi ponad 20 pkt. W lidze mistrzów potrafię wygrać całą edycję nie notując żadnej porażki. Wszystko to zapewnia mi gra skrzydłami i gole po wrzutkach.

Więc nie mów mi, że upraszczam te sytuacje... Dośrodkowania w FM 13 są tak samo skuteczne jak killer rogi z poprzednich edycji. I nie jest to moja wina tylko SI, która nie potrafi tego naprawić.

gregotsw Partyzant

Po pierwsze nie jestem no-lifem żeby napierdzielać dzień i noc w to. I tak uważam, że przesadzam. Nigdzie nie pisałem, że rozegrałem więcej niż Ty, po prostu pisałem że swoje już w tą grę gram. Nie wspominając, że zaczynałem od CM 01/02. Ale nie jest to spór o to kto jest większym ekspertem i nie schodźmy na poziom gimnazjalny w tej dyskusji.

1. Liga Mistrzów jest podzielona na 2 dni.(wtorek/środa) - nie umiesz ustawić gry, a twierdzisz iż jesteś "zaawansowany". Masz po prostu w opcjach gry w sieci "wykorzystuj soboty i środy by zapewnić jednoczesne rozgrywanie meczy przez menadżerów". Odznacz tą opcję i w następnym sezonie będzie ok terminarz.
2. Gra na odgrywającego poniekąd wymusza ataki skrzydłami. Nie wiem czy to widzisz, ale swoje znaczenie też ma rywal. Kiedy rywal jest słabszy zagęszcza środek pola, oraz formacje są trochę bliżej siebie. Rezultat? Drużyna ustawiona na podania mieszane będzie grała przez skrzydła bo środek jest zapchany. W rezultacie 70% bramek to akcje skrzydłem. Wyjaśnia to też kiepskie wyniki silnych drużyn przy ustawieniu "gra środkiem" - chociaż nie zawsze, wszystko też zależy od masy innych czynników - wymuszenie pchania się w tą kopaninę często kończy się nadmiernymi strzałami z dystansu. Trzeba mieć solidnych graczy aby skutecznie grać środkiem.
3. Uwierz mi, SI ma rację pisząc, że stosowanie cały czas tej samej taktyki jest błędem. Zmiany taktyki, głównie formacji, potrafią przychylić szalę zwycięstwa przy wyrównanym rywalu. Znam to z autopsji, gdzie grając z lepszym rywalem ustawienie mało grywanej taktyki wpływa pozytywnie na grę, często także na wynik.

Po raz kolejny trochę pokory, zacznij myśleć a nie wciskać kontynuuj, analizować, a jak masz z tym problem, nawet z samym opanowaniem ustawień gry to zapytaj, a nie pluj na SI.

Wychodzi na to że uproszczasz te sytuacje i ich przyczyny do błędów gry. Powtórzę jeszcze raz to nie są błędy gry tylko twoje błędy, albo nie zrozumienie mechaniki rozgrywki nie tylko w FM ale i ogólnie piłki nożnej jako sportu w którym na wynik i obraz gry wpływa cała masa czynników.

sxz69 Młody aktywista

18.01.2013 00:04    #1173     Football Manager - Świat taktyki - Problem z obroną
Jeśli dostajesz tak po dupie to nie jest wina obrony tylko całej drużyny i złej taktyki. Jak mówi stara dobra zasada: 'najlepszą obroną jest atak". Jeśli nie potrafisz zdominować rywala, atakować to i dobrzy obrońcy nie pomogą. Według mnie problem tkwi w formacji pomocy, która nie potrafi utrzymać się przy piłce i dobrze współpracować z atakiem.

Pe Partyzant

[quote="myfunnygame"]No cóż nazwiska nie grają.
Trzeba przeprowadzić dobrze treningi, motywować zawodników, rozmawiać z nimi, ustawić jedną taktykę plus 2 poboczne, dopasować taktykę do zawodników a nie zawodników do taktyki.[/quote]

Racja. Daj screeny taktyk, składu, transferów to zobaczymy.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

No cóż nazwiska nie grają.
Trzeba przeprowadzić dobrze treningi, motywować zawodników, rozmawiać z nimi, ustawić jedną taktykę plus 2 poboczne, dopasować taktykę do zawodników a nie zawodników do taktyki.

karollo222 Partyzant

Witam! mam otóż problem ponieważ chciałem zagrać AS Monaco w FM 13. Mają prognozę 1 miejsca w ligue 2, więc myślałem że łatwo mi będzie wyjść, a że dodatkowo 15 mln na transfery kupowałem 2-3 grajków 20~ lat typu wellington nem do składu. Ale mimo przetestowania około 10 taktyk z internetu i z dwa razy próbowałem coś sam skleić zawsze w październiku zajmowałem 15-20 miejsce i zarząd chciał mnie zwolinić! Co się dzieje? mógłby ktoś mi podać jakąś taktyke, transfery albo chociaż pomysł co z tym zrobić? bardzo mi zależy na grze tym klubem tylko nie mam odpowiedniej taktyki/graczy i nie moge nawet wygrać z zespołem z prognozowanego 20 miejsca! proszę o pomoc. z góry dziękuje i pozdrawiam

sxz69 Młody aktywista

To ktoś jeszcze gra w te retro FMy :D Z tych starszych i tak najlepszy jest 08.
Grasz Wisłą Płock i już w 1 sezonie chciałbyś eliminować angielskie zespoły? Haha. Weź wrzuć na luz i popracuj trochę nad wzmocnieniem zespołu i poprawieniem taktyki a nie marudzisz, że w 1 sezonie nie możesz awansować do europejskich pucharów takim klubikiem.

ToJa Partyzant

Witam. Gram Wisłą Płock w FM 2007 (pierwszy sezon) i właśnie jestem przed rewanżowym meczem w Pucharze UEFA z Blackburn Rovers. Mój problem z taktyką polega na tym, że nie mam pojęcia, jaką taktykę wybrać na ten mecz. Mam 2 "główne" taktyki, którymi gram:

4-1-1-3-1 To jest moja podstawowa taktyka - jeżeli chodzi o polecenia dla drużyny to większość jest ustawiona standardowo - oprócz odbioru (agresywny), linii obronnej (cofnięta), gry na czas (często) oraz zaznaczone jest ścisłe krycie, kontrataki oraz pułapki ofsajdowe.

Gubiec
Colakovic-Magdoń-Belada-Kazimierczak
Romuzga
Rachwał
Sedlacek-Geworgyan-Grzelak
Sobczak
4-4-1-1 (z 2 cofniętymi defensywnymi pomocnikami) Tą taktyką gram z silniejszymi od siebie rywalami oraz w pucharach. Polecenia dla drużyny identyczne jak wyżej.

Gubiec
Colakovic-Magdoń-Belada-Kazimierczak
Romuzga-Rachwał
Sedlacek Grzelak
Geworgyan
Sobczak
Jednak obie taktyki nie sprawdzają się w meczu z Anglikami. Można powiedzieć, że jestem w martwym punkcie, bo pierwszy mecz (w Anglii) przegrałem 1:0, więc żeby awansować dalej muszę wygrać przynajmniej 2:0, a nie mogę zbytnio ustawić drużyny na ultraofensywny (gdyż Blackburn gra z kontry i po kilku minutach tracę bramkę), ani na ultradefensywny (gdyż wtedy przez cały mecz jestem pod naporem przeciwnika i prędzej czy później tracę bramkę). Proszę o pomoc i porady.

DanielloIII Partyzant

Ja napisze tak że takie pytania typu " jak wgrać legią z realem" są bez sensu gdyż no co tutaj Tobie kolego możemy podpowiedzieć... Real jaki jest każdy widzi. Nie ma taktyki idealnej na wynik składa się dużo czynników np : pogoda forma poszczególnych graczy szczęście itp nie ma Killera taktycznego w tej grze więc wiesz . Jak wspominał Mar1992 są różne poglądy na ten temat . Ja osobiście gram cały czas jedną taktyką czy to na swoim stadionie czy to na stadionie przeciwnika.

Podsumowując:
1) Nie ma Killera Taktyki
2) Ciężko jest nam dobrać i pomóc tobie z doborem taktyki na real Madryt bo
a) Masz już 7 sezon w grze czyli inne skaldy i inne współczynniki niż na początku
b) Grasz na innym sejvie czyli masz swój Unikatowy świat gry różniący się od innych sejvów innych graczy np
* U Ciebie w Realu nadal może bronić Iker Casillas , a u mnie na sejvie w bramce realu stoi ktoś inny
* Legie przeją bogaty szejk u mnie a U ciebie jest cały czas ten sam właściciel

Mar1992 Przodownik pracy

[quote="Sami212"]Wydaje mi sie ze wiekszosc oszukuje i kombinuje cos w geni scaut albo w edytorze. [/quote] Te programy raczej służą do wyszukiwania graczy, a nie do "polepszania" taktyki. Za to Ty kombinujesz, grając S&L.
Jedni stosują taktykę "na noże" - czyli wychodzisz ofensywnie i niech się dzieje, a nuż coś wyjdzie. Inni zaś cofają się jak Celtic w meczu z Barceloną - nastawienie defensywne, wszyscy skomasowani w polu karnym i raz na jakiś czas kontra. W FM11 grając Lechem, doszedłem do finału LM w trzecim sezonie (łatwe losowania i niesamowite mecze, np. porażka 3:1 z Bayernem u siebie, żeby wygrać u nich 4:2) i w finale grałem z Arsenalem właśnie "na noże". Przegrałem 1:0 po dobrym meczu i bramce samobójczej Arboledy w 88 minucie. :)

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution