Wyniki wyszukiwania dla: taktyki

Strona

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
[quote]4. Polecenia drużynowe
a) podania bezpośrednie
b) ścisła dyscyplina
c) łagodny pressing
d) dośrodkowania w zależności od typu napastników
e) trzymaj się pozycji
f) krycie strefowe
5. Linia obrony pomiędzy cofnięta a normalna (w liczbach 5-7).
PS Ja słyszałem o tym klubie. ;-)[/quote]

Ale to najlepiej jak już potrafią choć polowę taktyki. Bo jak nie potrafia podstaw taktyki to jak mają sie nauczyc jej "odlamow". Chyba, ze ktos mnie wyprowadzi z mojego blegnego myslenia to cofam to co napisalem.
Przy okazji polecam to samo co wyzej oprocz podan bo te nastawilbym na podania krotkie i zainwestowalbym w szybkich zawodnikow. :D

Ramboski Partyzant

Dobry, szukam taktyki na ultra słaby zespół, zespół tak słaby, że zapewne nawet ludzie mieszkający w Blyth nie wiedzą o jego istnieniu, zespołu, który nawet nie oferuje swoim zawodnikom kontraktów, gdzie gra się bez kontraktu :P
Otóż to zespół Blyth Spartans z 6 angielskiej ligi, sprawa jest o tyle ciekawa, że w tej lidze każdy zawodnik jest na tak samo niskim poziomie z jakimiś wyjątkami (u mnie ten wyjątek to nawet niezły napastnik i spoko bramkarz z wypożyczenia) więc w takiej sytuacji liczy się taktyka, bo tutaj każdy piłkarz jest słaby.
Po 9 meczach mam 3 zwycięstwa, 1 remis i 5 przegranych.
Dodam jeszcze, że preferuje taktykę 4-2-3-1 (bez nominalnych środkowych czyli, że 4 obrońców, 2 defensywnych, 3 ofensywnych i szpica), bo już pod to zebrałem skład :)

lancos3-11 Partyzant

Zmień ustawienie na bardzo sztywny i kontratak/kontrola(zależnie od strategii jaką chcesz przyjąć) czasem dając kontrole można wiele zyskać. Ja kontrole stosuje u siebie (nawet z kimś troche lepszym ode mnie) a kontre na wyjeździe (chyba, że gram z frajerami). Długie podania wąsko i bardzo szybko niezależnie od taksy. Co do samej taktyki to weź taką... do której twoi gracze pasują.

belzebub666 Partyzant

27.01.2013 11:53    #1164     Football Manager - Ogólna dyskusja - FM 2012 czy 13
Ja za to jestem zdecydowanie za FM13. To pierwsza wersja gry, która stanowi dla mnie jakieś wyzwanie (gram od wersji 2010). 12 miała co prawda lepszy silnik meczowy, ale była po prostu za łatwa. Tutaj musiałem naprawdę dłuuugie godziny spędzić na dopracowywaniu taktyki, by cokolwiek osiągnąć. "Ślizgająca się" piłka już mi nie przeszkadza, silnik meczowy dla mnie w porządku, większych problemów nie mam, zero jakichkolwiek crashów. No i bardzo mi się podobająca zmiana treningu... Jednak polecam sprawdzić samemu. Jeżeli jesteś prawdziwym fanem FM, to i tak tą grę kupisz, taka jest niestety prawda :D

valdik Partyzant

25.01.2013 18:02    #1165     Sufler - Problemy techniczne - Problem z taktyką
Witam mam mianowity problem.Rozpoczolem gre Gornikiem Z i wszystko bylo ok podczas meczu jesli chidzi o opcje.Zaczolem moim uwielbianym C.United i sprawa wygląda następująco po lewej stronie w poleceniach dla zespołu brakuje mi paru opcji jak w przypadku taktyki mogę ją tylko zmienić na inną ale nie ma opcj ataku i innych poleceń ktoś wie o co chodzi

Quaste Partyzant

Jaka można użyć taktyki do Ligi Mistrzów grając Lechem 2 sezon w FM12?
Mój skład (jbc)
http://www.iv.pl(...)2972.png
http://www.iv.pl(...)2278.png
http://www.iv.pl(...)4349.png
http://www.iv.pl(...)8149.png

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

22.01.2013 23:08    #1167     Sufler - Porady do gry - Problem z zawodnikiem
Nie latwiej byloby poprzestawiac mu suwaki na mniejszy pressing(czy z czym on tam ma problem) w indywidualnych poleceniach w oknie taktyki?

Szataan! Partyzant

22.01.2013 15:07    #1168     Sufler - Porady do gry - Problem z zawodnikiem
Mam zawodnika w klubie już 9 sezon. Zdążył już sobie wypracować status legendy w historii klubu i cały czas grał na wysokim poziomie. Pod koniec 7 sezonu podpisałem z nim nowy kontrakt i wtedy zaczął się problem: w analizie meczowej, w analizie asystenta cały czas jest napisane, że zawodnik ma poważne problemy z dopasowaniem się do stylu gry zespołu(albo nie może sobie znaleźć miejsca w zespole), nie jest przyzwyczajony do tak szybkiego rozgrywania piłki, nie jest przyzwyczajony do tak intensywnego pressingu. Taktyki nie zmieniałem praktycznie odkąd jestem w klubie, na jego pozycji nic nie dłubałem, w klubie nie doszło do jakiś bardzo poważnych zmian kadrowych.

Cały 8 sezon grał na przeciętnym poziomie: nie uczestniczył za bardzo w akcjach, nie był zbyt aktywny - ograniczał się do dostawiania nogi(Jest napastnikiem). We wcześniejszych sezonach nie schodził ze średnią poniżej 8, zdobywał nagrody indywidualne i ogólnie był dużo bardziej aktywny.

W treningu co jakiś czas dawałem zgranie na b.wysokim poziomie z nadzieją, że w końcu się zgra z resztą, ale nic to nie dało. W przygotowaniach do obecnego sezonu też ustawiłem zgranie na b.wysoki i nie zmieniałem nic aż do pierwszego meczu w sezonie - bez zmian.

Jest to dosyć irytujące, ponieważ nie chce się pozbywać kluczowego zawodnika, zwłaszcza, że ma on dopiero 28 lat. Podejrzewam, że jakiś bug, ale może ktoś już się spotkał z takim problemem. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek odpowiedź :P

Woland Partyzant

Moją taktykę zaczynałem tworzyć jeszcze w FM 2012, ale dopiero wersja FM 13 pozwolił mi dokładnie sprecyzować oczekiwania wobec piłkarzy na odpowiednich pozycjach i ich ustawienia w zależności od przeciwnika. Praktyka pokazał, że kluczowe dla sukcesu jest znalezienie odpowiednich ludzi na 4 pozycje, ale o tym za chwile. Najpierw pewne wyjaśnienie - klasyczna taktyka 4-4-2 zawsze budziła we mnie mieszane uczucia - niby elastyczna ale do tego stopnia zachowawcze że po prostu koszmarnie nudna. Chyba każdy kto szukał idealnej taktyki dla swojej drużyna łamał sobie głowę nad znalezieniem złotego środka między ofensywną grą na maksa ale jednoczesne zabezpieczenie tyłów by nie zostać skarconym. Mnie się chyba to udało osiągnąć. Teraz do szczegółów.
W FM12 i FM13 grałem Lechem i w FM12 zajęło mi 10 lat zdobycie PM. W FM13 stosując tą samą taktykę po modyfikacjach zdobyłem PM w sezonie 2019/2020 i w następnym sezonie obroniłem tytuł.
Założenia taktyczne:
1. Bramkarz - tu nie ma wielkiej filozofii - po prostu najlepszy na jakiego nas stać
2. Obrona - 4 obrońców, 2 środkowych i 2 bocznych. Konstruując swoja taktykę uznałem że kluczowimi w grze defensywnej są boczni obrońcy. O ile w FM jest masa dobrych ŚO to znalezienie naprawdę dobrych BO to sztuka. BO musi mieć dobry odbiór, krycie, siłę ale tak naprawdę decydujące cechy dobrego BO są klasyczne dla.... skrzydłowego. W mojej taktyce BO grają jako BWO co daje im ogromną swobodę gdy zespół jest w ofensywie. BO który nagle dubluje role skrzydłowego dokonując rajdu praktycznie przez całe boisko - taki widok to nie rzadkość gdy wasi BO posiadają atrybuty powyżej 15 w cechach - szybkość, przyspieszenie, drybling, dośrodkowania. BO którzy są dobrzy w obronie, a jednocześnie zachowują się jak skrzydłowi to ideał - nie są tani, ale warto wydać każda kasę za dobrego gracza na tej pozycji.
3. Pomoc - w wersji podstawowej mojej taktyki 3 ŚP - BP czy skrzydłowi zbędni gdyż BWO ich zastępują. Kluczowa postać to środkowy z tej trójcy pomocników - pomocnik o cechach ŚO czyli gracz który może z powodzeniem grac jako POP czy rygiel defensywy - różnica w wykorzystaniu gracza zależy od przeciwnika z którym gramy im bardzie siła ofensywna przeciwnika nasz przeraza tym bardzie skłonny bym był grac nim w roli rygla. Gracz od czarnej roboty - czyści przedpole przed obroną - bezcenny za każde pieniądze. Pozostali dwaj ŚP to rozrywający i teraz zależnie od mocy przeciwnika - wysunięci lub cofnięci rozgrywający. Nad tymi 3 ŚP wstawiamy OPŚ - niezależnie jaka role mu damy zawsze w trybie ataku - z ta pozycją maiłem największy problem by dopasować odpowiednie ustawienie i gracza. Po licznych próbach wyszło, że idealni są tam gracze o cechach napastnika który jednak zamiast zdobywać gole to jednak poda piłkę koledze - K10.
4. Atak - dwóch napastników. Jeden LPK, zwinny, szybki i wykańczający bezwzględnie. Drugi - odgrywający, z reguły wysoki z dobra gra głowa i przewidywaniem oraz podaniami. Idealnie gdyby obaj mogli grac jako skrzydłowi - w modyfikacji pozwala to na zejście jednego z nich na bok pomocy, a w miejsce OPŚ wchodzi drugi skrzydłowy. Modyfikacja ta na 4-5-1 idealnie sprawdza się w konfrontacji z zespołami z silna i mocną linią pomocy, a jednocześnie kiepskimi bokami obrony.

I to właściwie wszystko - to co powyżej to oczywiście wersja ostateczna do której dążyłem przez wszystkie sezony. Jak to w życiu bywa nie zawsze można znaleźć odpowiedniego kandydata, czasami brak kasy, a czasami kontuzje wszystko niszczą. Kupowanie młodych nastolatków dobrze rokujących do dobra inwestycja - powodzenia

Quaste Partyzant

21.01.2013 11:32    #1170     Football Manager - Świat taktyki - Porady taktyczne
Witam.
Mam taki skład http://img29(...)rze6.png i jeszcze Marcin Kamiński i Frank van Kouwen i mam pytanie takie czy te taktyki są dobre na ten zespól czy trzeba coś jeszcze poprwawić?
http://img84(...)ecen.png
http://img90(...)ecen.png
http://img70(...)ecen.png

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.