Wyniki wyszukiwania dla: problem

Strona

Inko90 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
Witam. Mam dość spory problem z FM 14. Otóż moi zawodnicy w ogóle nie reagują na polecenia w czasie meczu. Przykład? Bramkarz przy wznowieniu gry ma zagrywać do lewego obrońcy. Niby prosta rzecz, a nie działa. Każde wznowienie to wyjazd do przodu i strata piłki. Linię obrony mam cofniętą, a przy lewym obrońcy nigdy nie stoi przeciwnik. Mimo to bramkarz ignoruje polecenie i robi co chce.

Jedziemy dalej. Chciałem, żeby moja drużyna grała piłką. Ustawiłem wolne tempo, utrzymanie piłki, rozgrywanie piłki po ziemi. Do tego piłkarze mają ustawione krótkie podania i mniej ryzykownych podań. Efekt? Piłki latają górą niemal przez całe 90 minut. Czasem jak włączy się jakaś akcja to moi zawodnicy wymienią 5-6 krótkich podań po ziemi, ale nagle jakiś wyskoczy z długim podaniem, które przeciwna przeciwnik i z tego pada gol...

Masę goli tracę poprzez prostopadłe podania między mojego bocznego obrońcę, a środkowego. Zatem ograniczyłem wszystkim moim obrońcom grę w ofensywie, żeby tylko skupili się na defensywie. Do tego dorzuciłem węższe pole gry, aby linia obrony jeszcze bardziej się scaliła. Efekt? Nie ma różnicy czy obrońcy grają ofensywnie czy defensywnie. Czy są ustawieni wąsko czy szeroko. Przeciwnik i tak znajdzie sposób, żeby posłać piłkę między obrońców do swojego napastnika.

Zauważyłem, że przeciwnicy często uruchamiają swoje skrzydła i dochodzą do sporej ilości dośrodkowań. Problemem jest to, że moi boczni obrońcy tak naprawdę nie mają żadnego wsparcia. Da się jakoś ustawić, żeby OPL/OPP skupiał się też na defensywie. Obaj są ustawieni jako skrzydłowi, mają zaznaczone ostrzejsze wślizgi, krótsze krycie, ale w ogóle nie stosują pressingu. Dosłownie nie robią NIC w defensywie. Boczni obrońcy przeciwnika, ani przez chwilę nie są atakowani przez moich ofensywnych bocznych pomocników. Można ich jakoś dodatkowo zmusić do pressingu?

Chciałbym ustawić drużynę tak, żeby każdy piłkarz był odpowiedzialny zarówno jak za defensywę jak i ofensywę. Żeby grali powoli, rozgrywając piłkę po ziemi. Niestety polecenia drużynowe/indywidualne nie działają w żaden sposób.

Gram Lechią już trzeci sezon. W pierwszym zdobyłem mistrzostwo Polski i awansowałem do fazy grupowej Ligi Europy. W drugim sezonie zająłem 4 miejsce przegrywając podium w ostatnim meczu. W każdym z moich meczów na boisku rządzi przypadek. Nie ma ładu, nie ma składu.

Pytanie zatem brzmi czy to jest taka przypadłość FM 14, że piłkarze mimo moich wytycznych grają swój futbol czy może ja gdzieś popełniłem błąd? W Football Managera gram od wersji 07 i nigdy nie miałem aż takich problemów z grą drużyny.

Dodam tylko, że wszystko dzieje się na najnowszej łatce.

herbu3 Partyzant

16.04.2014 16:42    #3332     Sufler - Porady do gry - Słupki i poprzeczki
J/w od któregoś patcha nie ma z tym problemu.

sanki88 Partyzant

Temat był wałkowany już sporo razy. Przeciwnicy korzystają z zestawu gotowych, domyślnych taktyk. Nie ma czegoś takiego, że komputer rozpracuje naszą taktykę. Jeśli taktyka jest dobra, a nagle osiągane wyniki są gorsze to problem tkwi gdzie indziej. Stosujesz rotację w składzie? Ja staram się nie grać nigdy 2 meczy pod rząd identycznym składem, zawsze robię przynajmniej tę jedną zmianę. W meczach ze słabszymi rywalami zrób nawet kilka zmian, daj pograć zawodnikom, którzy z reguły siedzą na ławce. Poza tym duży wpływ na grę ma morale zespołu, trzeba stosować odpowiednie rozmowy motywacyjne w trakcie meczu. A jeśli zespół już złapie kryzys to czasem nawet odstawienie największych gwiazd na 2-3 mecze może wyjść na dobre. Poza tym są jeszcze indywidualne polecenia taktyczne przeciwko zawodnikom rywala. Stosujesz je? A ode mnie jeszcze taka mała rada- zawsze sprawdzaj jedenastkę jaką wystawia przeciwnik. Szukaj słabych punktów. Np. jak okaże się, że przeciwna drużyna ma bardzo wolnych zawodników w obronie to nawet jeśli jesteś faworytem spróbuj zagrać z kontrataku, podania na wolne pole, wystaw do gry najszybszych napastników jakich masz itd. Czasem z powodu kontuzji/kartek albo po prostu przez zlekceważenie komputer wystawia na obronie jakiegoś juniora albo nieogranego rezerwowego. Wykorzystaj to i graj na niego. Daj mu popełnić błąd. Ja tak kilka razy wyeliminowałem z pucharów zespoły grające nawet 2 ligi wyżej.

kajn Partyzant

15.04.2014 14:47    #3334     Football Manager - Ogólna dyskusja - Słupki i poprzeczki
Wszystko zależy od umiejętności grajka - dobry wykonawca rzutów wolnych to skarb w 2014. Gram ostatnio Tottenhamem i tacy Lamela albo Sigurdson moim zdaniem trafiają 7 z 10 prób (takie mam wrażenie, nigdy tego nie sprawdzałem i nie wiem czy w ogóle się da).
Co do zwykłch sytuacji bramkowych to też nie mam z tym problemów, są mecze kiedy nie dość, że przegrywam z beniaminkiem 0:1 to jeszcze moi zawodnicy walą po obramowaniu aż huczy - ale czy i w prawdziwym życiu nie ma takich spotkań?

Wydaje mi się, że 2 scenariusze są możliwe - zapominamy, że silnik meczowy jest tylko wizualną prezentacją algorytmów i nie przekłada sytuacji 1:1 - z algorytmu wyszło, że napastnik minimalnie przestrzelił a najbliższą wizualizacją tego jaką silnik ma do wykorzystania jest poprzeczka.

Ew. twoi skrzydłowi albo napastnicy (jeśli grasz w wariancie z 2 lub więcej N) nie mają nóg przeciwstawnych do skrzydeł na których grają. Czyli na przykład lewy skrzydłowy jest lewonożny, a prawy napastnik z pary prawonożny. Wydaje mi się, że wtedy większość strzałów leci na krótki słupek, po ostrym kącie - wtedy nie chcą uderzyć w bramkarza łatwo stuknąć w słupek.

I od 2 wariantu zacząłbym kontrolę. Jeśli nie jest tak jak piszę to zwyczajnie masz pecha lub też tak bywa - pirata bez aktualizacji (nikogo nie oskarżam).

ps. częściej trafiam w słupek w fifie niż fmie D:

Biciuwalikoń Partyzant

14.04.2014 18:09    #3335     Football Manager - Ogólna dyskusja - Słupki i poprzeczki
Mam problem z nadmiernym trafianiem przez moich zawodników w słupki i poprzeczki, strasznie mnie to irytowało i wreszcie w 4 sezonie, gdzie mam początek marca obejrzałem sobie spotkania z tego sezonu i policzyłem ile razy moi gracze zamiast do siatki trafiali w obramowanie. Wyszło mi... CZTERDZIEŚCI SIEDEM takich uderzeń. Też tak macie?

Biciuwalikoń Partyzant

14.04.2014 17:53    #3336     Sufler - Porady do gry - Słupki i poprzeczki
Mam problem z nadmiernym trafianiem przez moich zawodników w słupki i poprzeczki, strasznie mnie to irytowało i wreszcie w 4 sezonie, gdzie mam 13 marca obejrzałem sobie spotkania z tego sezonu i policzyłem ile razy moi gracze zamiast do siatki trafiali w obramowanie. Wyszło mi... CZTERDZIEŚCI SIEDEM takich uderzeń. Też tak macie?

PavS Partyzant

Toż to gra sama ci zaznacza kluczowe atrybuty, tak więc w czym problem masz?

Nones Partyzant

Witam, mam taki problem praktycznie w każdej karierze że jak gram to taktyka spisuje sie bardzo dobrze ale przy końcu sezonu zaczynają sie problemy i przegrywam wszystko co możliwe z taką Grenadą 4-1 a wcześniej wygrałem z Realem Madryt 2-0.
Więc teraz jestem pewien że musze przynajmniej 2 razy w sezonie zmienić taktykę.
I szukam kogoś kto by mi dobrał odpowiednią do tego składu, fajnie by było gdyby znalazło sie miejsce dla ofensywnego środkowego pomocnika.
To moja kadra:
http://zapod(...)png.html

Jeśli ktoś poświęcił by trochę czasu i pomógł coś znaleźć byłbym bardzo wdzięczny :)

Diablo5555 Partyzant

14.04.2014 00:32    #3339     Football Manager - Świat taktyki - Od czego zacząć
[quote="morpex"]Postanowiłem trochę przerobić tą taktykę i zamiast grac 4-2-3-1 gram 4-2-4,wyglada to mniej wiecej tak

-Abbiati
-Abate -Howedes -Rami -Constant
- De Jong -Montolivo
-Salvio -El Shaarawy
-Pazzini=Lis -Balotelli=Cofnięty
Reszta ról bez zmian
Gra zaczeła się układać i wygrałem 4 mecze pod rząd.Polecenia to wyższe tempo,szukaj gry,atak skrzydłami,podania w pole karne,podania po ziemi ,podania na wolne pole i ostre dośrodkowania.Zmieniła się całkiem gra ofensywna ,dużo sytuacji,strzałów i dominacja.Ale problem jest taki ze jest to bardzo ofensywna taktyka i na lepsze zespoły jest średnio odpowiednia[/quote]
Napisałem do Ciebie na priv, odpisz jak możesz, a jak nie to tutaj, zagrałbyś w FM'a 14 razem?

morpex Partyzant

14.04.2014 00:29    #3340     Football Manager - Świat taktyki - Od czego zacząć
Postanowiłem trochę przerobić tą taktykę i zamiast grac 4-2-3-1 gram 4-2-4,wyglada to mniej wiecej tak

-Abbiati
-Abate -Howedes -Rami -Constant
- De Jong -Montolivo
-Salvio -El Shaarawy
-Pazzini=Lis -Balotelli=Cofnięty
Reszta ról bez zmian
Gra zaczeła się układać i wygrałem 4 mecze pod rząd.Polecenia to wyższe tempo,szukaj gry,atak skrzydłami,podania w pole karne,podania po ziemi ,podania na wolne pole i ostre dośrodkowania.Zmieniła się całkiem gra ofensywna ,dużo sytuacji,strzałów i dominacja.Ale problem jest taki ze jest to bardzo ofensywna taktyka i na lepsze zespoły jest średnio odpowiednia

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2026 by FM Revolution