Jeśli chodzi o realizm to jest on na plus. Widać to szczególnie jeśli prowadzi się klub półzawodowy - piłkarze spoza kraju w ogóle nie chcą wyjeżdżać dla kontraktu półzawodowego. W poprzednich wersjach był ten komfort, że grając np. w 6 lidze w Anglii, wystarczyło ściągnąć kilku rozwiniętych piłkarzy z Reunionu, Martyniki czy Nowej Zelandii itp i ze słabym zespołem bez problemu dało się wywalczyć awans a nieraz i dwa w krótkim odstępie czasu. W 15 polega się tylko na krajowych piłkarzach, jest też przegięcie w drugą stronę w tym aspekcie, bo np. zawodnicy z Walii czy Szkocji nie chcą wyjeżdżać z "kraju", co dla mnie jest absurdem gdy prowadzę klub z Anglii. Z pozaboiskowych rzeczy rozwinięto w dużym stopniu interakcje czy to z piłkarzami czy z mediami.
Realizm samej gry też uległ poprawie, jednak mi trochę czasu zajęło przyzwyczajenie się do tej wersji, tym bardziej, że przeskoczyłem z FM12 do 15 i początkowo średnio wszystko ogarniałem. Kwestia przyzwyczajenia. Do 12 na pewno kiedyś wrócę ale na razie cieszę się rozgrywką w 15, którą polecam mimo paru wad. Najbardziej spieprzone są karne - zarówno dyktowanie a przede wszystkim wykonywanie karnych. Nie ma co patrzeć na atrybuty, można wystawić do nich bramkarza, i tak zawsze strzeli. Nawet jeśli karne i opanowanie ma na tragicznym poziomie.
Realizm samej gry też uległ poprawie, jednak mi trochę czasu zajęło przyzwyczajenie się do tej wersji, tym bardziej, że przeskoczyłem z FM12 do 15 i początkowo średnio wszystko ogarniałem. Kwestia przyzwyczajenia. Do 12 na pewno kiedyś wrócę ale na razie cieszę się rozgrywką w 15, którą polecam mimo paru wad. Najbardziej spieprzone są karne - zarówno dyktowanie a przede wszystkim wykonywanie karnych. Nie ma co patrzeć na atrybuty, można wystawić do nich bramkarza, i tak zawsze strzeli. Nawet jeśli karne i opanowanie ma na tragicznym poziomie.
Najnowsze posty