Wyniki wyszukiwania dla: Reputacja

Strona

sebastianoXXI Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
17.01.2009 22:27    #1221     Sufler - Porady do gry - Kuriozalny problem ze sponsorem
Chyba to jednak będzie błąd, czyżby reputacja klubu nie rosła z tymi sukcesami???

zig77 Partyzant

17.01.2009 21:41    #1222     Sufler - Porady do gry - CA a atrybuty
W końcu zaczynam rozumieć system oceniania zawodników w FM. Po wielu godzinach analiz profilów grajków i nie tylko doszedłem do takich przekonań:

1. Atrybuty mają nam pokazać mocne i słabe strony piłkarza w obrębie jego CA. Opisują jakby na czym zbudowane są aktualne umiejętności zawodnika. Są względne. Dzięki temu atrybuty losowe u mniej znanych grajków nie mają tak dużego wpływu na grę.
2. To, że Cristiano Ronaldo ma wartość strzałów z dystansu 12 nie znaczy, że jest w tym słabszy od Scherfrena, który ma 15 przy tym atrybucie. To, że John Goosens ma rzuty wolne 19 nie znaczy, że jest jednym z najlepszych wykonawców rzutów wolnych na świecie tylko, że jest w tym rewelacyjny jak na jego CA. To, że Leonardo ma technikę i drybling o wartości 20 znaczy tylko tyle, że czuje się w tych elementach znakomicie i na tym opiera się jego siła gry. Jest też lepszy w tych elementach niż zawodnicy o CA podobnym do jego.

Stworzyłem nawet wzór, który może pomóc w obliczeniu wartości bezwzględnej danego atrybutu u każdego piłkarza. Jeżeli będzie ktoś chciał to podam.

3. Piłkarze o wysokim CA mogą mieć (ale nie muszą) więcej mocnych stron. Po prostu najlepsi piłkarze są z reguły wszechstronniejsi, a słabsi muszą mieć jakieś słabości.
4. To tyczy się także trenerów itp.
5. Piłkarze słabi mogą mieć wyższe atrybuty niż dobrzy (łącznie z ukrytymi).

Taki system ocen wprowadza trochę zamieszania do gry ale według mnie jest dosyć dokładny i odpowiedni do tak ogromnej bazy danych.

P.S.
1. Czy scouci uwzględniają cenę przy dawaniu ilości gwiazdek dla rekomendacji ewentualnego zakupu?
2. Czy gwiazdki dla treningu też łączą się z reputacją klubu i ligi?

pit9991 Młody aktywista

1.reputacja daj ogólny pogląd kto zna danego piłkarza i jaka jest szansa jego zauważenia.np piłkarz lokalny ma szanse na kontrakt z zespołem lokalnym ale krajowym raczej nie(tu zależy umiejętność scoutów)a piłkarza światowego znają wszystkie kluby.
2.Pod jakim względem oceniasz jego słabość? trzeba pamiętać że atrybuty to nie wszystko,w edytorach możesz zobaczyć ukryte cechy lub za pomocą scouta które odzwierciedlają jego psychikę czy jest podatny na stres lu czy jest zdolny do gry w meczach o stawkę na najwyższych obrotach itd;)

zig77 Partyzant

1.A jakie znaczenie poza informacyjnym ma reputacja piłkarza?
2.Czy Franco di Santo jest słabszy od Roberta Lewandowskiego?

Abdulinho17 Młody aktywista

1. Nie :) Reputacja to zupelnie co innego niz umiejetnosci :)
2. Nie pozwalaja :) Czasami sa mecze gdzie pilkarz gra powyzej swego poziomu a czasami gra duzo ponizej poziomu .a Potencjal ? Najlepszy jest Scout ale i tu musisz miec super scouta zeby sie nie mylil :)
3. Zdecydowanie tak ;) Jesli pilkarz gra w nizszej lidze a jest tam jednym z lepszych zawodnikow i ma atrybuty na poziomie ekstraklasy to powinnien sie rownie dobrze spisywac w ekstraklasie :) ale o ewentualny transfer najlepiej zapytac Scouta i wybrac sie na mecze tego gracza zobaczyc jak gra na wlasne oczy :)
4. Technicznie bedzie napewno taki sam . ale operowanie piłka to nie tylko technika .
Visca el Barça !

omega Młody aktywista

1. Reputacja zawodnika a jego atrybuty nie maja nic wspolnego ze soba.
2. Czasem tak czasem nie. Widzac mlodego zawodnika np napastnika ktory jak na swoj wiek juz juz szybki ma niezle wykanczanie akcji opanowanie i inne atrybuty potrzebne dla tej pozycji mozemy zalozyc ze bedzie to dobry pilkarz z dobrym potencjalem. jednak nie zawsze;]. Jedynie scoucie sa nam wstanie powiedziec jakiim potencjalem dysponuje dany pilkarz choc oni zcesto sie myla:)
3. Atrybuty zawsze sa najwazniejsze. jednak zwroc uwage czy napewno pod kazdym wzgledem dany zawodnik jest lepszy. Swietnie opisuje to Piotr Sebastian w swoich manifestach.
4. Technika to jeden z wielu atrybutow technicznych ktora wspolgra z innymi. takimi jak podania strzaly drybling itd. Majac rogera i Twojego pilkarza mozna to przyrownac ze na treningu tak samo panuja nad pilka i tylko tyle;] Sama technika nic nie daje pilkarzowi.

zig77 Partyzant

Zakładam ten temat ze względu na nie do końca dla mnie (myślę, że dla wielu osób) zrozumiałe oceny umiejętności piłkarzy. Chciałbym aby w tym temacie znawcy pomogli rozwiać wszelkie wątpliwości co do tego jak powinniśmy traktować atrybuty piłkarzy ustalone przez researcherów.

1. Czy atrybuty piłkarzy powinniśmy łączyć z reputacją?
2. Czy atrybuty pozwalają nam jednoznacznie ocenić umiejętności (potencjał) piłkarza?
3. Czy piłkarze z niższych lig nie będący jednocześnie jakimiś wielkimi talentami mający atrybuty wyższe niż ci z ekstraklasy (chodzi głównie o Polskę) są lepsi?
4. Czy jeżeli piłkarz 3 ligowy ma technikę na poziomie 16 to znaczy że będzie operował piłką tak samo dobrze jak Roger, czy ten atrybut będzie nie jako oparty o zawodników z 3 ligi, ewentualnie o to jak piłkarz radzi sobie z piłką na tle atakujących go 3 ligowych przeciwników?

Proszę zadawać kolejne pytania jeżeli ktoś ma podobne wątpliwości.

Mirkowski Partyzant

09.01.2009 16:36    #1228     Sufler - Porady do gry - Prezes
zagraj sobie Reading, ja mialem takie szczescie ze 5pkt. pod koniec sezonu mialem i oczywiscie 1 miejsce :) wtedy reputacja twoja ladnie zwrasta mi zwrosla do Światowej no i potem prowadziłem 2lata Juventus :)

TheStar Partyzant

08.01.2009 21:18    #1229     Sufler - Porady do gry - Jak stworzyć Sugar Daddy
[quote=Mirkowski]Witam mam pytanie, bo jak wiemy najbogadszy kraj to Arabia bo tam zloza ropy i itp. ale kurcze czy np. jak na wylot pojdzie prezes z np. Reading to przyjdzie mi jakis arab? a jakiej to zasadzie dziala?[/quote]
To czy przyjdzie do Ciebie "jakis" arab to dzialanie losowe tzn. jest pewien aspekt gry wplywający na to (reputacja klubu), ponoc im ona jest mniejsza tym większe szanse lecz to zalezy od ligi, rejonu,kraju i innych dzialan... Ogolnie mówiąc masz na to niewielkie szanse :) Pozder ;)

Przemu$^^ Krzewiciel myśli rewolucyjnej

02.01.2009 17:30    #1230     Sufler - Porady do gry - Wielkość klubu
[quote=Adio28]realizm ? cokolwiek w tym fmie nie wymyślą nazwiecie realizmem.Śmiem powątpiewać w to,że tacy piłkarze jak Garguła,Brożek,Stilić wolą przejść do Partizanu,AEK,Steauy,Levski Sofia,Rapid Wiedeń...tak tak do tych klubów ! uczepiłem sie ich bo moji zawodnicy srają po gaciach jak dostaną oferte od takiego klubu który nie gra nawet w LM. Jak twierdzisz,że to realizm to twoja sprawa ! [/quote]
w poprzednich wersjach też była taka sytuacja, że była masowa ucieczka na wschód bądź południe. Co do AEK i Steauy to się nie zgodzę, bo te kluby jakoś się prezentują ;) jedyną winą może być jedynie reputacja ligi która najprawdopodobniej jest dosyć niska. Jedyne wyście chyba to jakbyś wygrał znaczący puchar europejski i to nie jeden tylko kilka i jakiś Polski zespół podobnie. Wtedy renoma ligi by podskoczyła.
wartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach.

Strona

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution