Obrona przed dośrodkowaniami - Pilne :)

klajwert Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
01.12.2008, 22:59    Pytanie
Witam.
Mam ogromny problem z bronieniem się przed dośrodkowaniami. Gram Man City i modyfikowanym 3-5-2. Formacji nie chciałbym zmieniać bo drużyna spisuje się kapitalnie w każdym aspekcie prócz jednego- tych dośrodkowań. Jakakolwiek drużyna potrzebuje tylko szybkiego skrzydłowego, nie jest niezbędny nawet dobrze grający głową napastnik.

W obronie najczęściej grają Onuoha - Richards - Dunne więc zawodnicy dobrze, nawet bardzo dobrze grający głową. Sama sytuacja najczęściej wygląda tak, że skrzydłowy mija bez kłopotu mojego skrzydłowego, ma całą flankę wolną i dośrodkowuje idealnie na głowę napastnika. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że obrońcy przy tych sytuacjach są jakby zamrożeni. W czasie wrzutki nagle stają, tak jakby chcieli złapać napastnika na spalonym, a ten wychodzi na 6-7 metr i ma tylko bramkarza przed sobą.

Niesamowicie mnie to irytuje dlatego proszę o pomoc

fogtrin Partyzant

0
01.12.2008 23:10    #1
Spróbuj może włączyć obrońcom ścisłe krycie, kryć wysokiego napastnika wysokim obrońcą. skrzydłowym przeciwnika możesz ustawić wymuszenie gry nogą przeciwną do strony boiska na której grają (czyli lewemu skrzydłowemu wymuszenie zagrania prawą nogą) ścisłe krycie, pressing zawsze i ostry odbiór.

Użytkownik uznał post za pomocny

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
01.12.2008 23:21    #2
Podejrzewam że bez wprowadzenia 4 obrońcy może być ciężko ... zwłaszcza znając specyfikę ligi angielskiej ... osobiście też prowadzę angielski zespół ... 3 - 5 - 2 stosuję w ostatecznej ostateczności ... a moja propozycja dla ciebie to wprowadzić tzw czyszczącego def pomocnika - którego zadaniem było by wspomaganie w walce skrzydłowych.

klajwert Partyzant

0
01.12.2008 23:27    #3
wymuszenie gry nogą przeciwną poskutkowało. w bardzo dobrym stylu. skrzydłowi są kompletnie wyłączeni z dośrodkowań. ale pojawił się problem dośrodkowań po wyrzutach z autu. drużyna przeciwna krótko rozgrywa aut i od razu wrzuca w 16 co oczywiście kończy się golem.

nie wiem czy będzie inne wyjście niż gra z bocznymi obrońcami Nie powiem

edit - nie zdążyłem przeczytać posta klim1981. też wydaje mi się, że nie obejdzie się bez bocznych. def. pomocnik oczywiście jest, co prawda nie są to pomocnicy światowej klasy, ale o Hamannie i Kompanym nie można powiedzieć, że grać nie potrafią. Sama destrukcja w środku pola przebiega bez zarzutów. Drużyna przeciwna nie istnieje kompletnie, i w posiadaniu, i w rozegraniu. Pozostają tylko te dośrodkowania

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 01.12.2008 o godz. 23:30

klim1981 Żołnierz frontu ideologicznego

0
01.12.2008 23:39    #4
Chyba nie do końca mnie zrozumiałeś ... ja stosuje zazwyczaj ustawienie 4 obrońców i w trakcie meczu w ostateczności zmieniam na grę 3 obrońców
A teraz podaje definicje mojego def "czyszczącego" pomocnika - jest to zazwyczaj obrońca (z konieczności bo zazwyczaj zmiany już wykorzystane) który gra na pozycji def pomocnik w momencie ataku przeciwnika wchodzi w linie obronne tworząc ze środkowym obrońcą z ustawienia 3 - 5 -2 parę stoperów a a parę obocznych obrońców tworzą pozostali dwaj obrońcy

Użytkownik uznał post za pomocny

klajwert Partyzant

0
01.12.2008 23:48    #5
Rzeczywiście myślałem, że chodzi Ci o typowego dm'a. Będę starał się stworzyć 5-3-2 przechodzące w 3-5-2 w czasie meczu, bo tylko takie rozwiązanie problemu widzę, ale nad tym będzie trzeba dużo popracować.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution