FM Handheld 2010 również zapowiedziany
rondel 12.08.2009 23:03 436 czytelników 0 komentarzy
Dzisiaj wreszcie poznaliśmy datę premiery FM 2010 i pierwsze nowości, jakie w nim ujrzymy. Jednak na tym nie skończyły się wieści ze strony SI, ponieważ w tym samym czasie firma zapowiedziała kolejną odsłonę serii na konsole PSP - FM Handheld 2010.

Zostanie ona wydana w dniu 30 października, a więc w tym samym, co wersja na komputery osobiste, i także przyniesie graczom masę nowych rozwiązań. Przede wszystkim zostanie usprawniony moduł zaufania zarządu - reakcja na obecną formę naszego zespołu, atmosferę w nim panującą oraz na stan klubowej kasy. Poza tym, na początku każdego sezonu nasz pracodawca przedstawi nam swoje oczekiwania, które będziemy mogli modyfikować otrzymując tym samym większe środki finansowe na zrealizowanie naszych celów. Pozostając jeszcze przy sprawach finansów - w nowej wersji będziemy mogli przenosić pieniądze z budżetu przeznaczonego na transfery do tego odpowiedzialnego za pensje naszych podopiecznych, co na pewno pomoże w zbilansowaniu klubowej kasy. Kolejną znaczącą nowością jest ulepszenie raportów sporządzanych przez naszych trenerów bądź scoutów. Ci pierwsi przy ocenie umiejętności danego piłkarza będą konsultować się z pozostałymi trenerami w klubie, natomiast nasi obserwatorzy do dotychczasowych notatek dorzucą jeszcze porównanie oglądanego grajka z jego odpowiednikiem z naszej drużyny oraz prawdopodobieństwo podpisania przez niego kontraktu, jeśli zdecydujemy się mu go zaoferować. Rozbudowy doczekał się także moduł asystenta, który do swoich obecnych obowiązków dorzuci sporządzanie dokładnego raportu na temat prowadzonej przez nas drużyny. Będą tam opisani najsłabsi i najmocniejsi zawodnicy na danych pozycjach, a przy okazji tych pierwszych będziemy mogli liczyć na krótką listę potencjalnych wzmocnień, które godnie zastąpią klubowych słabeuszy. Oprócz tych nowinek, autorzy przygotowali także całkiem nową skórkę, która tym razem będzie bardziej przejrzysta. Dopracowany został także silnik meczowy poprzez ulepszenie AI graczy. Dodano również możliwość porównywania zawodników oraz nowe opcje do odblokowania w trakcie gry (tzw. unlockables są znakiem firmowym FM Handheld - gracz odnosząc sukcesy może zapewnić sobie np. możliwość władzy absolutnej w klubie). Ciekawostką będą też mecze okolicznościowe, organizowane dla najbardziej lojalnych piłkarzy. Wraz z zapowiedzią nowości twórcy udostępnili pierwsze screeny nowej odsłony serii na PSP:

Ekran zaufania zarządu

Raport na temat zespołu #1

Raport na temat zespołu #2

Ekran informacji #1

Ekran informacji #2

Mecz w 2D

więcej Widać doskonale, że gra bardzo różni się pod względem graficznym od tej przeznaczonej na komputery osobiste. Jednak oprócz różnic w wyglądzie, wersja na PSP swoimi możliwościami bardzo zbliży się do swojej PeCetowej odpowiedniczki. Oczywiście nadal brakuje chociażby widoku 3D bądź konferencji prasowych, ale mimo pewnych ograniczeń technicznych FM Handheld 2010 bardzo przypomina FM-a sprzed roku, co na pewno jest dobrą informacją dla posiadaczy przenośnej konsoli Sony.