W Football Managerze 2011 nie brakuje bugów. Szczególnie dwa z nich, występujące w rozgrywkach Hiszpanii i Francji, psują radość z rozgrywki. Na szczęście SI postanowiło wydać dodatkową łatkę, która je naprawi.
Już od dnia premiery Football Managera 2011 gracze donosili o błędzie w zasadach ligi hiszpańskiej. Zawodnik, który otrzymał dwie żółte kartki był zawieszony w najbliższym meczu. W rzeczywistości kara ta obowiązuje po otrzymaniu pięciu kartoników. W efekcie w prawie każdym meczu kilku zawodników pauzuje, co znacznie utrudnia grę.

Błąd związany z Francją został wykryty w demie, jednak patch, który ukazał się w dniu premiery, nie zdołał go naprawić. A problem jest bardzo poważny. Pamiętacie aferę związaną z reprezentacją Francji podczas Mistrzostw Świata w RPA? Po zakończeniu turnieju federacja zawiesiła wielu zawodników na mecze kadry. Jednak w Football Managerze 2011 piłkarze ci nie mogli grać również w rozgrywkach ligowych.

Sports Interactive nie mogło pozostać obojętne wobec tak poważnych błędów i postanowiło wydać kolejną łatkę. Dyskusja na temat zlikwidowania w niej kilku innych problemów wciąż trwa. Wiadomo już, że po zainstalowaniu patcha zmiany będą uwzględnione bez konieczności rozpoczynania nowej kariery. Łatka zostanie wydana dla wszystkich wersji językowych oprócz rosyjskiej – z przymrużeniem oka można stwierdzić, że najwyraźniej SI postanowiło zemścić się na Rosjanach za to, że to z ich kraju gra wyciekła do sieci przed premierą.

Jak na razie data wydania patcha nie jest znana. Przedstawiciel SEGA twierdzi, że łatka jest ciągle testowana. Jeśli tylko będziemy wiedzieć coś nowego na ten temat, natychmiast o tym poinformujemy.